Przemówienie

Karpielek

VIP
VIP
Witajcie ;)
Mam pewien problem, a może to nie problem, tylko brak pomysłu :/ Otóż nasza ukochana pani od polskiego wyznaczyła nam pewne zadanie. Chodzi o napisanie przemówienia na dowolny temat. Następnie nauczenia go się na pamięć i wygłoszenia w klasie.
Przykładowy temat: Piszemy do ministra edukacji narodowej i prosimy o wprowadzenia nowych pomysłów, które mogłyby uprzyjemnić życie szkolne. Czas na wygłoszenie przemówienia: max 5 min
Gdyby ktoś był na tyle pomysłowy, lub posiadał coś takiego(np. swoje przemówienie ) byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Hah, nie dalej jak tydzień temu to samo ścierwo miałem, tyle, że byłem pewny, że mnie nie zapyta, więc się nie przygotowywałem. Jak się potem okazało, słusznie postąpiłem.
Co do tematu. Koleżanka miała dość luźny temat - przemówienie na temat zdrowego odżywiania się. Dostała za to 5 ;). Inne tematy to przemówienie na temat zaprzestania szkodzenia ziemi/ poprawna polszczyzna/ agresja wśród młodzieży. Tematów w kij, a i na necie kilka dobrych przemówień jest.
Jednak polecałbym ci to o zdrowym odżywianiu się. Bo jak rozumiem, chodzi w tym o sztukę retoryki. Fajnie opowiedziała jak czego i w jakich ilościach nie jeść, a co jeść. Ogólnie, jak zdrowo żyć. Temat myślę dobry.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Przemówienie na temat: "Dlaczego warto uprawiać sport."

Wystarczy takie coś w google wpisać a bez problemu znajdziesz materiały na pięciominutową prezentacje. Sam takie coś robiłem, tylko że na 10minut i z kumplami.

Temat prosty, a a jak się postarasz to ciekawy może być ;]

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Najlepiej pisz przemówienia o tym co lubisz - jak jest to na przykład piłka nożna to napisz o tym jaka to fajna gra, ale wciąż mamy za mało dobrych boisk do tego - rozumiesz o co mi chodzi? :)

Tak sam z siebie to chciałbym zobaczyć przemówienie o grach :p - o tym że jednak nie są zueem. Aha, i nie rób przemówień o tym o czego nie lubisz - trudno ci będzie mówić, jak czegoś zapomnisz to nie będzie łatwo się wyciągnąć itd. Postaraj się jeszcze żeby to nie było nudne i bardzo ważna rzecz - żeby było inne, chodzi mi o to że np. wszyscy mówią normalnie jak do prezydenta, a ty powiesz jak Herold w średniowieczu. Ale to też zależy od nauczyciela, bo jednym to się spodoba a innym nie.

Do góry Bottom