Problem Z Włączaniem

Status
Zamknięty.

rafcios3d

New Member
Mam oryginalnego gothica, po zainstalowaniu odpalam ikonką z pulpitu i zonk. Nic sie nie dzieje, tylko klepsydra na chwile sie pojawia, gothic zostaje w procesach i nic wogole ani ladowania tego prostokątu ani nic. Próbowalem reinstalowac ale bez skutku. Wymagania spełnione conajmniej dwukrotnie. Nie wiem juz o co chodzi.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Masz Service Pack 2/3 do windowsa?

GOFER152

Member
Spróbuj uruchomić grę w trybie zgodności z Windą , może wtedy pójdzie .

rafcios3d

New Member
Wciąz tak samo;/ No nic mysle ze bede musial zainstalowac xpka z SP2

szczurek

Menda serowa
Weteran
Mi na sp3 normalnie działa, więc nie wiem czy to na pewno tego wina ;]

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Jest jeszcze taka możliwość, że masz za bardzo nowe stery do grafiki, które już nie obsługują starszych gier. Ściągnij i zainstaluj jakieś starsze. Może pomóc.

rafcios3d

New Member
Ok, spróbuje, jak zadziala to dam edita

EDIT:

Niestety wciąz to samo, wgrałem najstarsze stery jakie mialem tzn dołączone razem z zakupem karty graficznej :/

Elessar

Inkwizytor
Weteran
Przy niektórych grach występuje coś podobnego do opisywanej przez Ciebie sytuacji. Nie wiem od czego to zależy :p, ale wiem, co powinieneś zrobić. Przed włączeniem gry wejdź w Menadżera Zadań i wyłącz wszystkie zbędne procesy, lecz jedynie te z nazwy użytkownika: (tu nazwa Twojego konta). Uwaga ! Możesz wyłączyć wszystkie procesy, ponieważ przy następnym starcie systemu uruchomią się one od nowa, z wyjątkiem (!!!) explorer.exe oraz taskmgr.exe. Jest to ważne, gdyż w innym wypadku musiałbyś od nowa instalować Windę ;).
Mam nadzieję, że zadziała.

Ave

rafcios3d

New Member
Wyłączyłem wszystkie zbędne procesy i niestety nadal to samo.
Tutaj screen przedstawiajacy procesy po wyłączeniu tych zbędnych.
A tutaj screen przedstawiajacy procesy po odpaleniu gothica, dodam że uzycie procesora wciąz niezmiennie utrzymuje się na 5,024 K

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
To jeszcze spytam ciebie, czy probowałeś uruchamiać z autorana w folderze z grą, lub z płyty? Czy ciągle robisz to z pulpitu?

rafcios3d

New Member
Próbowalem uruchamiac z folderu system/gothic.exe, z płyty także lecz z takim samym skutkiem.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Hmm... nie wiem czy to pomoże, ale może warto spróbować?

Ostatnimi czasy gram sobie w Icewind Dale. Gdy po raz pierwszy uruchomiłem grę, grafika była po maksie zjechana - wyskakiwały mi jakieś czarne kwadraty itp, po prostu grać się nie dało. Gdzieś wyczytałem, że nowsze karty graficzne i ich sterowniki mogą mieć takie problemy ze starszymi grami. Żeby gra mi normalnie działała, musiałem na pulpicie kliknąć PPM, wejść właściwości --> ustawienia --> zaawansowane --> rozwiązywanie problemów i suwak przyspieszenia sprzętowego przesunąć w tył do momentu, w którym wyłączone zostały przyspieszenia DirectDraw i Direct3D (u mnie był to trzeci suwak od lewej). Zobacz, może pomoże, a jak nie to nie wiem...

rafcios3d

New Member
Nic to nie dało, więc jutro robie formata, moze poprostu siedzi mi cos niedobrego na kompie ;p
EDIT:
Jednak format pomógł:p Zainstalowalem windowsa z sp2 i gothic działa:). Dzieki za pomoc, temat mozna zamknac

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
Na przyszlosc - zaleca sie zrobic "defragmentacje dysku" przed instalacja G1.
Pamietam jak sam kupilem (omg jak dawno!) i pol dnia sie meczylem. Potem wszystko przeczytalem, zrobielm defrag... i dziala?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom