Problem Z Procesorem Czy Ramami?

Status
Zamknięty.

shevchenko_15

New Member
Witam. Jak włączam Gothica to w menu ustawilem wszystko na najgorsze detale..pozniej wlanczam gre i wczytuje sie dosc dlugo ale mniejsza o to.. Gra w miare chodzi chociaz czasem zwalnia i to mocno ale dalo sie jako tako grac chociaz mnie to denerwuje bo nie lubie jak gra zwalnia. No i problem polega na tym ze nie wiem czy to wina tego ze mam malo ram czy kiepski procesor? Planuje do kupic 1GB(2x512MB DDR) i nie wiem czy jest sens bo nie wiem czy to bedzie lepiej chodzilo..Moim zdaniem jak dokupie ram to plynnosci gry nie polepszy bo uwazam ze problem lezy w slabym proceszorze, ktory ma problem z przetworzenie informacji, chociaz nie wiem nie znam sie na tym i wlasnie prosilbym kogos kto sie na tym zna i mi powie w czym problem lezy..Moj sprzet to: ATI RADEON 9600 PRO Advantage, 1GB DDRAM(512MB, 2x256), AMD Athlon XP 1700+(1,47GHZ). Wydaje mi sie ze to nie wina karty bo karta jest dobra i na najnizszych detalach powinno chodzic dobrze.. wiec wydaje mi sie ze problem wlasnie lezy w procesorze ...

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Ojjj, procek dość stary, wina definitywnie w nim leży... wiesz, masz szczęście że ci poszło - ja uzywam Athlona 3200+ - gra czasami zwalniała na średnich, na niskich wszystko płynnie. Ramu tyle samo, (2x512 co prawda, ale w sumie 1gb), karta GF 6600 GT. Karta fakt dobra ta twoja.

Problem w Procku. Użyles programow jak GameXP chociazby? są linki w innych tematach, ale o ile sie orientuje taki Athlon 3200+ jak ja mam to nieduzo kosztuje teraz. A mozna na nim dobrze IMO grac.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
mam praktycznie taką samą konfigurację...i mi śmiga na średnich :p czasami zarzyna nieprzyjemnie ale nie jest tragicznie
tylko grafa GF FX 5700 (256)
AMD Athlon XP 1700+(1,47GHZ)
przekręcony na 1,84 na płycie głównej miałem takie zworki że mogę różne prędkości ustawić
i można 1GHZ 1,7 i 1,9(1,84)

masz syfa na kompie....tu kilka wskazówek co zrobić
CYTAT
Dobra przejdzmy do konkretow
- po 1 zrobilem formata calego dysku (nie instalowalem zadnych zbednych programow ani gier)
- po 2 zainstalowalem program CachemanXP, ktory jest wrecz przecudowny Dzieki niemu posiadam 680-690mb wolnej pamieci fizycznej majac maxymalnie 768
- po trzecie dokonalem drobnych zmian w biosie ale to raczej malo istotne P.S.Dla unikniecia wystepowania bledu "Where is guru" radze zmniejszyc maxymalnie szybkosc pamieci( ja mam ustawione 266 przy maxymalnym 400) Pomaga w 100%
- po czwarte ustawilem bariere wykozystynia pamieci fizycznej z 80% na 90% co tez znacznie polepszylo jakosc gry. Aby tego dokonac wpisujemy w oknie uruchom "regedit" (otoworzy sie ramka) dalej postepujemy wedlug schematu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management a nastepnie dokonujemy edycji pliku "NonPagedPoolSize" w nastepujacy sposob ilosc ramu jaka posiadamy mnozymy x 90% a wynik dodatkowo x 1024. Liczbe ktora powstanie wprowadzamy w puste miejsce oraz zaznaczamy system dziesietny.
- po piate radze dokonac edycji ilosci pamieci wirtualnej.(jak tego dokonac chyba nie musze opisywac ) Powinna byc 2,5 raza wieksza niz ilosc posiadanego ramu i najlepiej ustawic ja na partycji 1 lub ostatniej gdyz to na nich dysk ma najwieksza szybkosc.
- no i na koniec nalezy dokonac drobnej modyfikacji a tak naprawde podmiany kilku plikow w katalogu G3 Mozna je pobrac z tego linkahttp://rapidshare.com/files/2569454/Gothic_3.rar.html (dolaczona instrukcja )
To co wam jeszcze tylko pozostanie to dokonac zmian w opcjach graficznych gry na takie jakie wam beda najbardziej odpowiadaly A no i zmiany ktorych dokonywalem byly wprowadzane na orginalnej polskiej wrscji Gothica.

Plus program Game XP
plus zmieniony plik ini
plus najnowsze stery do karty graf, płyty głównej
+szczęście pozwolą coś zmienić w płynności gry

shevchenko_15

New Member
zrobilem wiekszosc z tego jak pisales ale dalej to samo.. szkoda.. najwyrazniej musze dokupic ramy i zobacze czy cos to zmieni...a jak ramy nie poprawia dzialanosci gry to wina lezy w procku..

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
- no i na koniec nalezy dokonac drobnej modyfikacji a tak naprawde podmiany kilku plikow w katalogu G3 Mozna je pobrac z tego linkahttp://rapidshare.com/files/2569454/Gothic_3.rar.html (dolaczona instrukcja )

to też zrobiłeś?????

shevchenko_15

New Member
tez to dalem i nic z tego... dlaczego jak masz taki sam procesor jak ja i tyle samo ramu Tobie to chodzi normalnie ze sie da grac a u mnie juz w pewnych miejscach tak zwalnia ze ..eh.. dokupie ramu moze cos pomoze.. tobie to chodzi na srednich dobrze jak pisales a mi na najgorszych detalach slabo chodzi...;/

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
heh widzisz gra została tak zrobiona, że nawet na mocnych sprzętach ciacha
Więc po prostu miałem szczęście nic poza tym co ci napisałem nie zrobiłem
zresztą to zależy co dla ciebie oznacza przycinanie :)....
mi systematycznie docina ale nie tak upierdliwie, że grać się nie da..momentami jest całkiem nieźle
więc nie wiem jak ci mogę więcej doradzić.....
co najwyżej wyłącz niepotrzebne procesy przed włączeniem grybo one zżerają masę pamięci.
Podkręć procek zapewne też masz takie zworki na płycie głównej tylko musisz poszukać w opisie

Jay_Kay

Magister vitae
CYTAT
ATI RADEON 9600 PRO Advantage, 1GB DDRAM(512MB, 2x256), AMD Athlon XP 1700+(1,47GHZ)

Bardzo podobna konfiguracja do mojej, z tym że mam lepszy procesor, a kartę i ilość RAM identyczną ;) ale do rzeczy:
http://forum.jowood.com/showthread.php?t=127173
Genialna modyfikacja - jako, że masz 1 GB ramu to się z pewnością nada... Mi osobiście teraz gra na medium 1024 x 768 85 Hz działa lepiej niż na low 800 x 600 60 Hz na zwykłych ustawieniach, oczywiście przycina ale nie przeszkadza to w grze, nie zawiesza się co 20 sekund i da się normalnie grać.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom