Problem Z Plikiem - D3Dx9_40.dll

Status
Zamknięty.

Dark Shadows

Active Member
Witam wszystkich. ;)

Mam o taki mały problem z Gothiciem 3. Oczywiście wszystkie patche najnowsze wgrane. Niedawno wymieniłem kompa, wiec i sterowniki mam najnowsze, w tym DirectX 11. Problem pojawił się po zainstalowaniu gry. Wyświetla mi się komunikat:

Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono d3dx9_40.dll Spróbuj ponownie zainstalować program, aby naprawić ten problem.

Logiczne jest, że muszę zainstalować DirectX 9, ale bez przesady, nie po kupowałem nowy komputer by jechać na starych sterownikach.

Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Mam Windowsa 7 x64

sir_RobeN

Bossu Kokssu
VIP
Należy zainstalować najnowszy pakiet DirectX.
To że masz DX11 nie oznacza, że masz najnowszy pakiet i że jest pełny.

Cały pakiet DirectX zawiera w sobie wszystkie biblioteki wersji 9, 10 i 11.
Jest wymagany do prawidłowego funkcjonowania większości gier.

Jest to w 100% normalne i tak ma być.
Każda gra - w zależności od jej typu - będzie wybierała odpowiednią wersję plików do swojego działania.

Najnowszy pakiet DirectX ściągniesz stąd:
http://download.micr...2010_redist.exe

To wersja z czerwca 2010.
Pamiętaj, że z czasem zapewne pojawią się kolejne.

Jak zainstalować:

1. Po ściągnięciu uruchamiasz ten plik
2. Podajesz mu katalog, do którego ma wypakować pliki (polecam C:\DirectX\)
3. Kiedy zakończy pracę przechodzisz do podanego wcześniej katalogu
4. Uruchamiasz w nim plik DXSETUP (dxsetup.exe)
5. Zgadzasz się i instalujesz
6. Koniec

Dodatkowo...
To, że komputer jest nowy, nie oznacza, że masz najnowsze sterowniki.
Możesz mieć sterowniki sprzed ok. 2-3 miesięcy a nawet pół roku.
Wszystko zależy od tego, czy są to sterowniki dostarczone ze sprzętem (np. kartą graficzną).
Jeśli tak, to karta wyszła z fabryki sporo czasu temu - zatem sterownik należy zaktualizować.

Sterowniki do kart graficznych wychodzą średnio 1 raz na miesiąc.
Jeśli masz zintegrowaną kartę dźwiękową (np. Realtek HD Audio), to i tu powinieneś spodziewać się aktualizacji sterowników raz na 1-2 miesiące.

Należy samodzielnie sprawdzać na stronach producentów danych podzespołów i aktualizować w miarę potrzeb.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Moim zdaniem jest prostsza metoda, nie widzę potrzeby instalacji nowego directa.

http://www.dll-files.com/dllindex/dll-files.shtml?d3dx9_40
Wchodzisz na stronkę pobierasz pliczek. Wchodzisz w folder gothica. i szukasz tego pliku, często jest tak,że on jest w folderze tylko jest uszkodzony. Wtedy kasujesz stary i wrzucasz nowy(ten ściągnięty). Ważne, żeby nie nadpisywać starego tylko wrzucić nowiutki, a starego się pozbyć. Jeśli go nie ma to po prostu wrzucasz do katalogu z grą.

sir_RobeN

Bossu Kokssu
VIP
Tak... to jest rozwiązanie TYLKO dla 1 gry.

A ja mówię o aktualizacji SYSTEMU.

Jeśli osoba nie bardzo się orientuje w temacie, nie można podawać jej półśrodków, bo niechybnie zepsuje sobie system operacyjny.

Należy dokonać PEŁNEJ aktualizacji pakietu DirectX w systemie.

Dark Shadows

Active Member
Zainstalowałem i działa. Dzięki za pomoc.

Co do reszty sterowników, mam najnowsze - instalowane i ściągane z neta, nie z płyt dołączonych. Widać DirectX mi umknął.

Ależ ta gra się postarzała, nawet z patchami.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Tak... to jest rozwiązanie TYLKO dla 1 gry.

A ja mówię o aktualizacji SYSTEMU.

Jeśli osoba nie bardzo się orientuje w temacie, nie można podawać jej półśrodków, bo niechybnie zepsuje sobie system operacyjny.

Należy dokonać PEŁNEJ aktualizacji pakietu DirectX w systemie.

Nie uznaje tego za półśrodki mój drogi, gdyż to patent uniwersalny, który można zastosować ilekroć się nam pojawi taka sytuacja, a tego nie wiemy nigdy, nawet systematycznie aktualizując system :p

Ależ ta gra się postarzała, nawet z patchami.
Zgadzam się :)

sir_RobeN

Bossu Kokssu
VIP
Na przyszłość jeszcze takie info:

Przed instalacją sterowników - szczególnie graficznych - rzucaj okiem na Release Notes (najczęściej w PDF też na stronie producenta).
Z tego dokumentu dowiesz się, czy przypadkiem nie pojawił się jakiś nowy problem związany z grami.

Dla przykładu ostatnio była seria sterowników nVidia, która powodowała problemy z Niebem w Neverwinter Nights 2.
Podobno najnowsza wersja beta (nie wiem czy już oficjalna też) na powrót przywraca normalne działanie gry.

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom