Problem Z Płytą

Status
Zamknięty.

Dzyl

El Principe
Dzisiaj kupiłem sobie grę The Suffering i gdy wkładam do napędu to w ogóle nie wczytuje mi płyty.Płyta nie ma żadnej ryski, jest świeżo kupiona.Nie wiem czy to problem z napędem bo inne płyty normalnie wczytuje.Proszę o pomoc :(

riodrian123321

Dowódca Straży Magów Wody
Wiem że to trochę głupie co teraz powiem, ale czy masz odpowiedni napęd na ten typ płyty (bluray, dvd)?

Dzyl

El Principe
Płyta jest DVD.A mój napęd jest właśnie DVD.

Kacperex

KacŚpioszek
Sprawdź w innym napędzie. A inne płyty Twój napęd czyta?

Dzyl

El Principe
Inne normalnie czyta.A innego napędu nie mam.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ja też tak mam z różnymi płytami, i nic nie wymyśliłem żeby to naprawić.

A jak już jest o tym temat, to ja mam orginalną płytkę LOTR Bitwa o Śródziemie i dla odmiany tylko mój komp ją czyta...

Pax

Member
I to jest koronny dowód na to, że wszystki komputery są kompatybilne prócz tych co nie są. Na poważnie, cała różnorodność sprzętu, oprogramowania, sterowników ze wszystkimi wersjami i podwersjami a podejrzewam również że kolejność instalowania oprogramowania ma tak duże znaczenie, że nie ma nikogo co by to wszystko ogarniał zupełnie jak ten kot na Saharze co po tygodniu wędrówki stwierdził że nie ogarnia tej kuwety. Mnie po tylu latach już nic nie zdziwi.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ale ja tego nie rozumiem, co EA wyprodukowało płytę specjalnie dla mnie? jakby chodziła jeszcze na jakimś innym to bym zrozumiał ale działa tylko na moim.

Pandrodor

Member
Dzień dobry.

Podobno każdy napęd posiada takie coś jak korekcja błędów. Dzięki niej może on czytać płyty częściowo uszkodzone. Różnice w poziomie tej korekcji zapewne mogą sprawiać, że jedne napędy czytają dany dysk a inne nie. Pewnie są jeszcze inne rzeczy, o których mówi Pax. Ale uaktualnienie firmware napędu może pomóc (mnie nie pomogło kiedyś, hehe). Wchodzimy na stronę producenta napędu, szukamy jakiegoś downloadu, wybieramy model i ściągamy firmware. To takie oprogramowanie urządzenia tak jakby, ponoć instaluje się w samej pamięci urządzenia a nie na dysku, ale ja tam w to nie wierzę ;) W każdym razie ściągamy, instalujemy i próbujemy.

Ta płyta była ręcznie nagrywana czy tłoczona przez wydawcę?

Pozdro.

Dzyl

El Principe
CYTAT
Ta płyta była ręcznie nagrywana czy tłoczona przez wydawcę?

Nie wiem o co ci chodzi z tym "tłoczona" ale jeżeli pytasz czy jest to pirat czy oryginał, to od razu odpowiadam że oryginał.

A jeżeli chodzi o te firmware...Nie wiem dokładnie jaki mam model napędu, i jakiego producenta.Da się jakoś to sprawdzić ?

Pax

Member
Z aktualizacją firmwaru w sprzęcie trzeba bardziej niż ostrożnie. Płyty główne już od lat mają tradycyjnie zabezpieczenie w przypadku wgrania do pamięci złego BIOSu i możliwość prawie bezbolesnego powrotu do poprzedniego a działającego. O peryferiach tego bym już nie powiedział a zwłaszcza o napędach optycznych. Sam raz aktualizowałem oprogramowanie w CDROMie. Nie pamiętam jakiej był firmy ale się udało. Działał nadal po eksperymencie. Czy cokolwiek się poprawiło, trudno powiedzieć. BIOSy to już u mnie norma, chociaż raz zdarzyło się w starszym modelu płyty głównej, że mimo wybrania właściwego BIOSu ze strony już w trakcie instalowania go w pamięci płyty wiedziałem, że mogę się z nią pożegnać. Jest do odratowania ale musiałbym kilka myków zrobić, tyle że one absorbujące czas a płyta tego aż tak warta nie jest. No tak ale nie o tych płytach mowa była na początku. Dzyl (no nie mogę się oprzeć pokusie jajcarzenia) Ty po prostu masz zindywidualizowaną wersję płyty, wykonaną pod jednego określonego użytkownika. Jest to ze strony wydawcy i producenta 100% zabezpieczenie nawet przed kopiowaniem, bo i tak kopia będzie chodzić tylko i wyłącznie na Twoim kompie. Tylko się możesz cieszyć ponieważ jeśli ktokolwiek Ci ją ukradnie nie nacieszy się nią, chyba że przyjdzie ponownie i do kompletu ukradnie komputer. Sprawdź czy monitor, klawiatura i mysz też nie współpracują tylko i wyłącznie z tym kompem. Możesz mieć potem kilka kolejnych wizyt po następne peryferia ;) Drugi powód do zadowolenia to bezcelowość pożyczania tej płyty przez Twoich kolegów, bo i tak sobie nie pograją a Ty zawsze masz ją u siebie i nie musisz ani pamiętać komu pożyczyłeś ani prosić się o jej oddanie. Co do nagrywania ręcznego w odróżnieniu od tłoczenia polega to na tym, że przy nagrywaniu ręcznym obroty nagrywanej płyty uzyskuje się pokręcając korbką ręcznie. Otworek na korbkę znajduje się w każdym napędzie na przedniej ściance dla łatwiejszego dostępu. Korbki można zakupić w specjalistycznych sklepach, zamawiając u producenta danego napędu lub próbując znaleźć odpowiednią na Allegro. Tłoczenie to już zupełnie inna bajka.
Wszystko co napisałem do tego miejsca od słowa "Dzyl" traktuj jako żart, chociaż to o zabezpieczeniach płyt w ten sposób może być prawdą i całkiem realnie dać się zrealizować. Pomyślcie, nie ma już samych czytników DVD, zawsze jest to nagrywarka. Płyta odpowiedniej konstrukcji włożona do napędu aktywizuje najpierw program zczytujący parametry kompa, typ płyty, numer procesora i użytkownika. Uruchamia nagrywanie i nadpala te dane na płycie faktycznie indywidualizując ją i przypisując do tego jedynego sprzętu i użytkownika. No i kaplica. Każde późniejsze jej użycie jest sprawdzane pod kątem sprzętu i użytkownika. Skopiowanie też nic nie daje bo dane kopiuje się już nadpisanym fragmentem. O ja w mordę, lepiej zeby tego nie przeczytał żaden producent. Może jednak przez jakiś czas nie wpadną na ten sposób zabezpieczania.

Pandrodor

Member
CYTAT(Dzyl @ 01-08-2009, 11:38) index.php?act=findpost&pid=227266
Nie wiem o co ci chodzi z tym "tłoczona" ale jeżeli pytasz czy jest to pirat czy oryginał, to od razu odpowiadam że oryginał.

A jeżeli chodzi o te firmware...Nie wiem dokładnie jaki mam model napędu, i jakiego producenta.Da się jakoś to sprawdzić ?

Hmm...PPM na mój komputer, Właściwości, zakładka Sprzęt i przycisk Menedżer Urządzeń. Otwórz gałązkę Napędy CD/DVD czy jakąś taką, gdzieś na dole będzie. Tam będzie twój napęd wraz z modelem. Podaj go tu swoją drogą, może to jakiś felerny model?

Pozdro.

Dzyl

El Principe
No pisze coś takiego

KOD
_NEC DVD_RW ND-3550A
HWLUTE 527C5IRO1 SCSI CdRom Device

O to ci chodzi ?

Pandrodor

Member

Pax

Member
NEC to znana firma. Niestety ma poważny problem. Rzuca się na produkcję różnych produktów, na ogół świetnych, tyle że nie są prowadzone chyba żadne prace nad przedłużeniem czasu produkowania przedmiotu. Mam ich telewizor od 25 lat i do tej pory mimo codziennego i długiego użytkowania, i zrzucenia na podłogę działa bez zarzutu jakościowego. Produkowali monitory komputerowe, stacje dyskietek i napędy optyczne, procesory, i Bóg wie co jeszce. Ale z napędami optycznymi niestety tak jest, że chociażby były najlepszej firmy ulegną zabrudzeniu spowodowanym i ładunkami elektrostatycznymi podczas wirowania płytki jak również przepływowi powietrza przez napęd wymuszonym wentylatorami kompa. Nic nie jest wieczne.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom