Problem Z Odpaleniem

Status
Zamknięty.

Kacperex

KacŚpioszek
Witajcie, od dwóch dni coś wali mi się z kompem.
Podejrzewam trzy rzeczy jednak zacznę od początku.

Kiedy włączam komputer - słysze jak załączają się wentylatorki, ale dalej jakby komp nie startował.
Na monitorze jest napis NO SIGNAL check video signal. Przekładałem grafikę i dysk do innego kompa i działają. Więc one są sprawne. Za którymś razem po dmuchaniu w płytę itd, komp startuje. Ani nie ma okna biosu, firmy płyty itd. Czarny ekran z no signal. Jak się komp załączy to działa normalnie całymi dniami ;)

Co to może być?

Zasilacz? - Nie daje napięcia, stąd głowne podzespoły nie pracują?
Płyta/slot od grafiki - grafika nie trybi w slocie i nie podaje sygnału do monitora?

Monitor grafa dysk, pamiec na pewno dobre.

Co o tym myślicie?

tomisakis

Whiskas
VIP
Chyba moge pomóc, gdyż miałem identyczny problem w 2008 roku. W moim przypadku zasilacz nie dawał napięcie i po takich wielu próbach włączenia go uszkadzał płytę główną, ąż ją spalił. Wg. tego co brat ustalił to wina zasilacz aczkolwiek mógł się mylić. Najlepiej pożycz od kogoś zasilacz, wymień i zobacz czy działą normalnie. Jak tak to zasilacz zdupiony a jak nie to cos z płytą głównią niedobrze. I dzialaj SZYBKO i nie próbój uruchamiac juz kompa, a rano biegusiem do kogos po zasilacz.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Płyta/slot od grafiki - grafika nie trybi w slocie i nie podaje sygnału do monitora?

Jeżeli po kilku sekundach nie miga ci dioda odpowiadająca za pracę twardego dysku, to możesz odrzucić tą hipotezę.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
A sprawdzałeś kabel od grafy do monitora ?
Mnie w podobnej sytuacji kabel nie domagał i wejście zewnętrzne do grafiki musiałem z VGA przejść na to alternatywne (DVI) i kupić przejściówkę.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Po co kombinowania z wymianami kabla etc. Najpierw sprawdź, czy dysk się załącza (dzięki diodzie) i wykonuje normalną procedurę odpalania systemu. Jeśli nie, to coś jest z płytą główną, która nie załącza dysku (i de facto sama się nie uruchamia do końca) lub z tym nieszczęsnym zasilaczem.
Jeżeli natomiast dioda od dysku zaczyna migać po tych kilku sekundach od uruchomienia (co oznacza, że płyta raczej sprawa, skoro bios doprowadził do uruchomienia dysku), wtedy kręć się wokół karty, slotów, kabli...

Dzięki tej metodzie mniej więcej zlokalizujesz obszar problemu.

Kacperex

KacŚpioszek
Monitor i kabel jest dobry - sprawdzałem z inym sprzetem.

Dysk nie odpala - nie ładuje się bios, ani okno producenta to i dysk nie wystartuje.

Przełożyłem inny zasilacz i nadal lipski.

Podejrzewam w 99 % płytę główną. Tylko cholera jakby ją szlag trafił to nie powinna trybić wcale chyba.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Podejrzewam w 99 % płytę główną. Tylko cholera jakby ją szlag trafił to nie powinna trybić wcale chyba.

Znawca nie jestem, ale nie koniecznie. coś w niej siadło, mimo to mechanizmy działają. I chyba nie ma inneg rozwiązania, jak zakupić nową... bo dusząc tą do końca, pociągnie ze sobą inne osprzęty.

tomisakis

Whiskas
VIP
W tym momemencie to i ja na 99% mysle, ze płyta glówna jest uszkodzona. Uszkodzenie będzie się powiększać, aż ją całkowicie szlag trafi. Tak ja Zig mówi lepiej kupić nową niż żeby trzeba było wymieniać pół komputera

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom