Problem Z Grafiką

Status
Zamknięty.

Sword

Member
Zakupiłem niedawno Gigabyte GF 8500 GT turboforce O/C niestety po podłączeniu do nowej płyty głównej (stara padła 2 dni wcześniej) komp zaczął wariować o ile można to tak nazwać.Włączał się jednak ale przy ładowaniu opcji autostartu łapał poważną zwiechę po czym po jakimś czasie się odwieszał jednak po uruchomieniu np winampa czy jakiejś instalki wieszał się na perma.Bez uruchamiania tego typu instalek po 5-10 minutach max ekran monitora robił się czarny (przechodził w stan gotowości) i tyle.Zaznaczam że ani płyta ani karta wadliwe nie były gdyż testowałem dla porównania Gigabyte GF 7300 GS i działała dobrze.Odesłałem ją jednak do serwisu i dostałem na wymianie z mała dopłatą XFX GF 7900 GS 256 MB DDR3,obecnie komp leży w diagnostyce,niestety powierzałem już mojego kompa 2 innym serwisom i otrzymałem tylko odpowiedź w stylu że "nie wiedzą co nie działa" albo "pewnie płyta główna jest niesprawna lub karta" tak więc......
Osobiście podejrzewam zasilanie, w grę wchodzi jeszcze gryzienie się z płytą główną ale tego wolałbym uniknąć.Nie znam się niestety do tego stopnia żeby kompetentnie się w tym względzie wypowiadać.A tak i jeszcze konfiguracja mojego kompa:

AMD Athlon 64 3000+ (2GHZ)
ASUS K8V-XE
2x 512 MB DDR Elixir (400)
WDC 80 GB (8 MB)
1xDVDRW
Procomp 400W

plus ten nieszczęsny XFX GeForce 7900 GS 256 MB DDR3.

Proszę o jakieś inteligentne odpowiedzi bez lania wody i spamu..:)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ja kiedyś miałem coś podobnego i to była przyczyna tego że kabel od płyty do HD był za słabo wsunięty ale u ciebie raczej to nie to

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Sword
1. sprawdź jaka jest temperatura kompa i jaki poziom napięcia w Biosie
prawdopodobnie twój zasilacz nie może uciągnąć tego sprzętu przez co komp wariuje.

2 Sprawdź czy wszystkie chłodzenia pracują....bo często komp wariuje przez niedomaganie chłodzenia

3.....rzuca mi się na myśl uszkodzona grafa....ale na tym XFX GeForce 7900 GS 256 MB DDR3. też waliło???

Sword

Member
1.Yeed ja również mam podejrzenia co do zasilania,ale oddałem kompa do diagnostyki żeby wykonali pełne testy w tym na innym zasilaniu jeśli to będzie kwestią tego problemu mam już wybrany model zasilacza jaki zamierzam zakupić (Chieftec 500W)

2.Chłodzenie działa prawidłowo.

3.Też poniekąd myślałem że tamta grafa uszkodzona jest ,plus tak mi w serwisach powiedzieli okazało się że grafa jest sprawna w 100%,niestety karty nie miałem okazji sprawdzić na sprzęcie gdyż jednostke zaniosłem do serwisu i doniosłem tylko kartę,co do zasiłki 7900 będzie w podobnych granicach jak 8x bo to też jest dość ostra karta porównywalna do lepszych kart z rodziny 8x.

A nie wybrałem niczego z rodziny 8600 GT bo w serwisach do których oddałem PC nawciskali mi że to może być niekompatybilność płyty być może z powodu technologicznego,wiec wziąłem kartę starszej generacji ale za to ostra i porównywalną osiągami.

PS.W dniu dzisiejszym odebrałem komputer z diagnostyki i z tego co dowiedziałem się z przekazu serwisanta oraz z raportu diagnostycznego cała konfiguracja jest w pełni kompatybilna a jedyną mozliwą przyczyną problemów jest problem z zasilaczem a konkretnie linia 3V która nie trzyma napięcia.Zakupiłem więc zasilacz chieftec 500W jutro ma byc wmontowany więc zobaczymy....Póki co zostaje mi być dobrej myśli.:)

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom