Problem Graficzny - Losowe Tekstury

Status
Zamknięty.

Cold4z

New Member
Witam !

Mam pewien problem, którego rozwiązania szukałem na wielu forach ale nikt do tej pory chyba się z tym nie spotkał. Otóż na starym sprzęcie wszystko z grą było w porządku ale po zmianie zaczęły na nowo zainstalowanej grze pojawiać się problemy z grafiką. Prawdopodobnie to wina sterowników ale nie jestem pewien. Kiedy gram zdarza się że w różnych odstępach czasu od uruchomienia niekiedy wystarczy 2 min a niekiedy 2 godziny, ażeby gra na chwilę się przymroziła (dźwięk jest cały czas) i po odwieszeniu zaczęła wypełniać obraz losowymi teksturami. Twarze a' la trawa, niebo jako zbroja najemnika itd. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu gdyż występuje on tylko w gothicach 1 i 2 noc kruka. Żadna inna gra w którą grałem na tym sprzęcie siętak nie zachowuje.

Komputer :
Intel Core2 Quad Q8400
4 GB DDR2 RAM
Karta Palit GeForce GTX 260 Sonic 216SP
System Windows XP Proffesional

Aby zobrazować problem daję screena.
gothicbug2.jpg

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
Chyba faktycznie jest to sprawa sterowników.
Mówisz, że żadna inna gra się tak nie zachowuje, a próbowałeś odpalać inne starsze gry? Próbowałeś instalować starsze sterowniki?

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Pobierz najnowsze sterowniki do grafy ze strony Nvidii. Powinno pomóc, albo spróbuj w trybie zgodności z windowsem 2000. Choć wątpię żeby to coś pomogło. To jest na pewno wina sterowników. Możesz też pogrzebac w panelu nvidii, i wyłączyć mgłę i synchronizację pionową, bo te funkcje też sprawiały problemy Gothicom.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
O w mordkę :) Fajnego masz tego gothica xD

Mówisz, że dzieje ci się to po jakimś czasie grania ?
Nie sprawdzałeś czasem czy ci się nie grzeje za mocno grafika ?

Btw...widzę, że masz nowszą grafikę. Pamiętaj, ze one często nie radzą sobie ze starszymi grami. Zainstaluj oryginalne sterowniki jakie miałes na płytce z grafiką i odpal gothica. Dopiero potem jak nic to nie dało zainstaluj najnowsze ze stronki Nvidii http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

Ewentualnie jak grasz na największej rozdzielczości to zmień ją na mniejsza. 1024x 768 albo 800x600 sprawdź czy też będzie ci krzaczyć tekstura.

Cold4z

New Member
Udało się !

Jednak trzeba było wyłączyć w panelu sterowania nvidii "Vertical sync". Po ustawieniu na "force off" pograłem jakieś 3 godziny i próbowałem sprowokować grę żeby zamieszała tekstury robiąc to co zwykle wywoływało ten problem, ale już nie występował. Dzięki wszystkim za odpowiedzi a szczególnie RoMkowi. Jeśli dzisiaj mi się to już nie przytrafi to uważam że temat będzie można zamknąć. Mam nadzieję że Nvidia załatwi ten problem w najbliższym czasie bo to dość uciążliwa sprawa. Jeszcze raz wszystkim dzięki !

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom