Powstaje tryb kooperacji do gry Gothic 3! Projekt Gothic 3 Heroes już dostępny do testowania

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Gothic 3 umożliwia przechodzenie rozgrywki wraz z towarzyszami podróży. Zawsze marzyliście o tym, by sterowali nimi inni gracze, a nie komputer? Jest to możliwe! Dzięki projektowi Gothic 3 Heroes autorstwa Pigeonade, który po raz pierwszy ukazał się w sierpniu, a obecnie jest dostępny w wersji 0.3.

O inicjatywie poinformował redakcję Gothic Up jeden z naszych czytelników, Czeusha, który ma w zwyczaju testować gry w trybie kooperacji. Wraz z redaktorem Retsu postanowiliśmy sprawdzić modyfikację na własnej skórze i podjęliśmy się odbicia Ardei z rąk orków, jak i sprawdzenia paru funkcji. O tym, jak ją zainstalować, uruchomić i czego można się spodziewać, dowiecie się w artykule!

Spis treści

Redakcyjne testy​

Testy rozpoczęły się od samej instalacji. O tym, jak przeprowadzić ją samemu, a następnie uruchomić grę przeczytacie w kolejnych rozdziałach, tutaj zaś skupię się na samej rozgrywce. Pierwszym zaskoczeniem dla mnie było samo pojawienie się redakcyjnego kolegi: ponieważ zawsze grałem sam. Rozpoczęliśmy walkę i mogłem obserwować ruchy towarzysza.

Gdy już pozbyliśmy się kilku wrogów w okolicy, przez przypadek Retsu zauważył, że może mi przekazywać przedmioty. Wystarczy kliknąć postać drugiego gracza tak, jakby rozpoczynało się rozmowę z NPC-em i pojawiamy się w oknie handlu. Zobaczycie je poniżej. Aby przenieść przedmioty, trzeba przeciągnąć je do okna towarzysza.

GothicUp Gothic3Heroes Handel

W moim przypadku testowałem modyfikację na dwóch komputerach. Na pierwszym, choć instalacja przebiegła poprawnie, to nie mogłem ani dołączyć do gry, ani jej hostować. Nie dochodziłem do tego, co było przyczyną, lecz po prostu zmieniłem urządzenie. Jeśli przytrafi Wam się taka sytuacja, o wsparcie możecie pytać na Discordzie projektu, o czym będzie poniżej.

Zauważyłem również, że jeśli dołączałem do gry, zamiast ją hostować, to nie słyszałem dźwięków wydawanych przez NPC-ów, jak i towarzysza. Jest to wczesna wersja modyfikacji, więc może się to jeszcze zmienić. A jak wygląda to teraz, zobaczycie na poniższym teaserze.

Teaser​

Instalacja​

• Instalujemy Gothic 3 na Steam
  • Instalujemy Community Patch 1.75.14
    • instalator sam wykryje ścieżkę z grą, którą domyślnie jest: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Gothic 3
    • jest również możliwa instalacja za pomocą przełączenia wersji bety gry, jednak odradzam ten sposób, ponieważ w moim przypadku pobrało niekompatybilną wersję pliku Gothic3.exe
  • Z serwera Discord projektu, pobieramy najnowszą wersję modyfikacji
  • Wypakowujemy zawartość pobranej paczki do folderu z grą Gothic 3

Uruchamianie​

Zakładanie gry [Host]​

• Uruchom Gothic 3 na Steam.
  • Rozpocznij Nową Grę lub Wczytaj zapis.
  • Poczekaj na załadowanie świata. Twój serwer uruchamia się w tle dokładnie w czasie, gdy pojawiasz się w grze.
  • Otwórz nakładkę Steam (domyślnie: Lewy Shift + Tab)
  • Kliknij prawym przyciskiem myszy na profil znajomego, a następnie przycisk Zaproś do gry
GothicUp Gothic3Heroes Zapraszanie
  • Poczekaj na dołączenie gracza – pojawi się dokładnie w miejscu, w którym stoisz

Dołączanie do gry [Klient]​

• Zaakceptuj zaproszenie od Hosta przez Steam (zobacz zrzut ekranu poniżej)
    • możesz również wejść w listę znajomych, kliknąć prawym przyciskiem myszy na Hosta Dołącz do gry
  • Po wejściu do menu głównego, wybierz jedną z dwóch opcji:
    • Nowa gra: Jeśli chcesz stworzyć zupełnie nową postać od zera.
    • Wczytaj grę: Jeśli chcesz załadować swoją postać z wcześniejszego zapisu.
  • Po załadowaniu gry, pojawisz się w tym samym miejscu, co Host
GothicUp Gothic3Heroes Zaproszenie

Kontakt i wsparcie projektu​

W razie pytań lub znalezionych błędów miejscem do dzielenia się nimi jest linkowany już Discord projektu Gothic 3 Heroes. Jeśli widzicie w inicjatywie potencjał, możecie zdecydować się na jego wsparcie, a o jego szczegółach dowiedziecie się właśnie na serwerze.

Facebook​

Interesują Cię inne inicjatywy społeczności gry Gothic? Masz Facebooka i chcesz być na bieżąco z premierami modyfikacji? Obserwuj profil Gothic Up, by nie przegapić najważniejszych newsów i polecanych treści!

Artykuł Powstaje tryb kooperacji do gry Gothic 3! Projekt Gothic 3 Heroes już dostępny do testowania pochodzi z serwisu Gothic Up.

Przeczytaj u nas na stronie...

Do góry Bottom