Mi się pomysł bardzo podoba. Rozwinięcie takowego działu, na pewno rozwinęłoby poziom naszego, kochanego forum. Ba, myślę, że stworzyłoby nawet nowy, świetny klimat. Przyznam, że początkowo, po przeczytaniu pierwszych postów, myślałem, że nie ma właściwie sensu robić czegoś takiego Jednak gdy zaczytałem się w Wasze świetne pomysły, aż mi dech zaparło, kiedy pomyślałem, co to się stanie, gdy pomysł wypali. A wypali, bo na forum nie bardzo dużo inteligentnych ludzi, którzy angażują się w sprawy forum.
Ogólnie pomysł jest naprawdę świetny. Oczywiście jeszcze wiele chciałbym się dowiedzieć o kilku kwestiach z nim związanych, ale wiadomo - wszystko wyjdzie w praniu. Czy może, jak to Goran trafnie określił - "Na szczegóły przyjdzie jeszcze czas".
Osobiście podoba mi bardziej słowo "Zakon" w nazwie... I bardzo mi się marzy, aby te słowo było kluczowe. Wiecie, jak zakon rycerski. Na początku trzeba starać się o to by stać się giermkiem - mało wtajemniczonym, przygotowującym się do pasowania na rycerza tudzież pasowania na niego. Można by też użyć Gothicowej Próby Ognia, ale tu by trzeba było sporo pomyśleć... No więc czas pokaże, zapewne i Wy macie ogrom pomysłów.
Poza tym myślę, że najlepiej byłoby, gdyby było to subforum (choć nie wiem, czy to będzie prawidłowa nazwa), takie jak "Problemy" w "Gothic 3". Mi najbardziej podobałoby się umieszczenie go w "Forum", lub "Forum Generalnym". Moim zdaniem powinno być łatwo widoczne i zachęcające - nie można marnować świetnego tytułu, najlepiej niedostępnego (w pewnym stopniu*) dla nowych użytkowników forum, który wyróżnia się, pobudza ciekawość i aż się prosi o rozwinięcie. Myślę, że część, a może i większość nowych userów chciałaby dołączyć. Tym samym staraliby się trzymać jako-taki poziom.
Co tu jeszcze pisać...
-Pomysł z pojedynkami mi się nie podoba, ale jeśli nie byłby obowiązkowy to może nie jest taki zły.
-Myślę, że nie powinno się to Zakonu mieszać naszych G.up-owych Gildii. Zakon powinien być jak takie stare rzymskie forum - kultura, brak głupich awantur (nie mylić z dyskusjami - te będą przecież nieodłączną częścią) i skupienie w sobie różnych ludzi, z różnych gildii, płci, miast czy krajów.
-Oczywiście zgadzam się potrzebą ustawienia hierarchii. I to rygorystycznie
-Dla członków mógłby istnieć unikalny tytuł, albo userbar (tak się to pisze?). Myślę, że członkowie powinni się czymś wyróżniać.
Przedstawiłem kilka moich wizji, oczywiście jestem w pełni otwarty na nowe pomysły i świadomy, że moje będą potępiane. Będę śledził ten temat i wspierał pomysł Gorana.
Jestem z Tobą całym sercem Goranie, oraz ze wszystkimi wspierającymi projekt użytkownikami.