Polskie Filmy

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Czy nie lubicie polskich filmów? Ja lubie i to bardzo. Większość moich znajomych muwi, że polacy
wszystko co zrbią to badziew. A wcale nie prawda mają dosyć dużo super filmów np.
Kiler
Kiler 2
Czas Surferów
Nie przychodzi mi nic do głowy, ale te 3 filmy to poprostu przeboje. Nie wiem jak komuś mogą sie nie podobać.

Karpielek

VIP
VIP
CYTAT
Czy nie lubicie polskich filmów?

Ja osobiscie uwielbiam ogladac polskie filmy. Te ktore wymieniles tez wymiataja. Ale sa tez inne:
-Kariera Nikosia Dyzmy
-Poranek Kojota
-Seksmisja
- E=mc
-Dzien Swira
-Chłopaki nie płacza
To klasyki, sa stare ale nadal super. Narazie te mi tylko przychodza do golowy. Wypowiadajcie sie!

Pozdrawiam Karpielek :)

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Prawdą jest, że już od dość dawna nie powstał w Polsce żaden [pełnometrażowy, reklamowany] dobry film. Durne komedie, durne komedie romantyczne, durne niby-to-kryminały. Słowem - żenada. Nie zachwyca, oj nie. Że aż wstyd.

Laska

Active Member
Polska kinematografia skończyła się na Kill em all... Yyyy... Znaczy na Misiu :p Od czasów Bareji nie kojarzę zbyt wielu filmów polskich, które przypadły mi do gustu. Są tylko nieliczne wyjątki jak wspomniane "Poranek Kojota" i "Chłopaki Nie Płaczą", czy "Killer". Jednak i tak twórczość z czasów PRLu rządzi i będzie rządzić :p

T

Thran

Guest
Hehe z tych komedii co tutaj wymieniono to lubię oglądać Czas Surferów, Chłopaki nie płaczą, Poranek Kojota, Killer 1 i 2 i wiele innych dobrych komedii :) jednak najbardziej to oczekuje momentu kiedy Katyń zagości na moim kompie.

Jedi

Caporegime
VIP
Polacy poprostu nie mają takich specjalizacji, i funduszy na robienie filmów. Powinno się oceniać filmy na zasadzie Cena-Jakość. Peerelowskie komedie miały ten czar że wyśmiewały system tak, że trzeba było się domyślać. Nie sądzę żeby ludzie z rocznika 96 do góry, którzy nie znają choć trochę czasów naszych rodziców zrozumieli wszystkie żarty i metafory zawarte w tych filmach. Dodatkowo trzeba mieć dobrą epokę na naśmiewanie się a absurdy jakie były za Polski Ludowej były doskonałym celem ;). Lata 1990 - 2000 uważane są za polisz-kicz w polskiej kinematografii, chłopaki nie płaczą, killer etc. Mi się te filmy kiedyś podobały, teraz może troszkę mniej. Polacy poprostu robią najczęsciej komedie etc. bo takie filmy można zrobić dobre bez jakiegoś dużego wkładu finansowego. Zapewniam was że Polska by robiła dobre filmy jak by mieli fundusz 400 mln a nie 8. Wojenne filmy, sience fiction wymagają bardzo dużego wkładu finansowego. A tak naprawde jest jeden bardzo dobry film wojenny polski, a raczej serial. Są to lubiani praktycznie przez wszystkich "Czterej pancerni i pies" Chodz ten serial leci w kółko w naszej telewizji od przeszło 40 lat to i tak mi się nie nudzi.
Lubie polskie kino, bo pokazuje realia które nas dotyczą, miejsca w których my możemy być. A nie Los Angeles Compton, czy Nowy Jork Brooklin.

Pozdro.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Że to sprawa pieniędzy tylko, prawdą nie jest. U nas aktorzy są źli. Bardzo źli. I w kółko ci sami. Na pewno dałoby się znaleźć lepszych. Czemu tego nie robią - pojęcia nie mam.

Jedi

Caporegime
VIP
Wiesz, tak samo jak by powiedzieć że w Polsce jest bardzo dużo dobrych piłkarzy. Ale oni nie chcą grać w polskich klubach za marne pieniądze. Wolą iść gdzie indziej gdzie kasa jest lepsza, i tam grają dobrą grę a w przypadku aktorów Kino lub teatr.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Tu nie chodzi tylko o pieniądze. Może i ktoś chce stworzyć jakiś naprawde dobry film. Ale żaden Producent go nie weźmie.
A dlaczego? Cholera wie.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Racja tu nie chodzi nawet o kasę której brak, bo jej nie trzeba bardzo wiele by powstał dobry film (tak powstają „hity”). Aktorów też kilku by się znalazło świetnych (Np. Zbigniew Zamachowski, dostrzeżony przez samego Hopkinsa, sam nie wiem czemu teraz marnuje się w reklamach) no ale karierę robię Małaszyńskie i Zakościelne…
I co nam pozostaje oglądać? Durne komedie w stylu E=mc2? Raz na czas można ale rzeczywiście o coś ambitnego i nowego bardzo ciężko.
Są ambitne filmy owszem, ale w większości mają one już co najmniej kilka lat i nie są zbyt popularne, a media trąbią o jakiejś tam super mega hiper komedii romantycznej.

CYTAT
Może i ktoś chce stworzyć jakiś naprawdę dobry film. Ale żaden Producent go nie weźmie.

Może dlatego, ze ambitne filmy nie przynoszą wielkich dochodów a przecież ludzie robią prawie wszystko dla pieniędzy.

Dzyl

El Principe
Lubie polskie filmy ale nie wszystkie ;P
Najbardziej podobają mi się te:

Dzień Świra
Czas Surferów
Sami Swoi
Poranek Kojota
Seksmisja

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
Polskie filmy są bardzo dobre :D :D Moje ulubione to:
1.Seksmisja-(gdyby film powstał w Hollywood,to cały świat by go oglądał) :D
2.Kiler i Kilerów 2-óch- "Ja jestem Jurek Kiler i mam wszystko w d*pie"
3.Testosteron- Jeden z najlepszych filmów ostatnich lat ;)
4.Chłopaki nie płaczą-Mówcie co chcecie,mi się podoba :blink:

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Miś - Super film, pokazuje całą polskę i oblicze tamtych czasów, polecam wszystkim co interesują się historią polski w czasie PRL'u

Ach Karol (albo jakoś tak) - film też troche o PRL'u ale to komedia zarąbista, też polecam każdemu.

Testosteron Lejdis - super komedia na poziomie, podobno poszła na zachód do kin europejskich.

Jak rozpętałem II Wojnę Światową - świetny film, o drugiej wojnie światowej, również komedia.

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Poza kilkoma wymienionymi wyżej (np. "Chłopaki nie płaczą" czy "Dzień Świra") polecam te, jakże świetne i zabawne filmy:

- Bułgarski Pościkk
- Sarnie Żniwo
- Wściekłe Pięści Węża

Masa prostego, ale jakże wspaniałego humoru, po prostu CUDO. Gorąco polecam, jeżeli ktoś jest zainteresowany to może obejrzeć te filmy w częściach na You Tube.

Thran

Che Świniara
Z swej strony jak wszyscy polecam Killera, czas surferów, Testosteron, Lejdis.

Ale jest jeszcze jeden fajny film i to niedawno wyszedł do kin.

Wojna Polsko - Ruska.

Tam gdzie Borys szyc jest tam jest dobra komedia ;) i w dodatku na podstawie książki ale trochę z efektami specjalnymi przesadzili :p

Sluger

Member
A ja polecam "Nic Śmiesznego". Moim zdaniem jest to polski odpowiednik "Strasznego filmu". I mimo iż nie przepadam za polskimi filmami to przy tym filmie popłakałem się ze śmiechu xD Film godny polecenia :D

Do góry Bottom