Poglądy Polityczne

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Zastanawialiście się nad swoimi poglądami? Jacy jesteście? Prawicowi czy lewicowi? Konserwatywni czy prawdziwi rewolucjoniści? Jeśli nie macie szanse i okazje się przekonać do jakiej doktryny politycznej można przypisać wasze poglądy

Mi wyszedł Liberalizm demokratyczny (demoliberalizm)

Pozdro

http://mojapolityka.pl/testpolityczny.php

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Mnie tak jak Morgahardowi wyszedł Liberalizm Demokratyczny (demoliberalizm).

CYTAT
Liberalizm demokratyczny (demoliberalizm)

Sformułowana przez Johna Stuarta Milla doktryna polityczna będąca próbą przystosowania liberalizmu do zmieniających się warunków społecznych, a w szczególności do demokratyzacji ustrojów państw.

John Stuart Mill postulował bardziej realistyczne i kompromisowe podejście do niektórych elementów doktryny liberalnej. Stąd też demoliberałowie widząc w państwie gwaranta wolności dopuszczają większy rozrost jego funkcji. Mill funkcje pełnione przez państwo podzielił na dwie grupy - niezbędne dla istnienia i funkcjonowania państwa (policja, emisja pieniądza, etc...) oraz "niekonieczne". W przeciwieństwie do liberałów konserwatywnych Mill, a za nim demoliberałowie godzą się z pełnieniem przez państwo funkcji "niekoniecznych".

Najistotniejszą zmianą w ideologii współczesnych demoliberałów w stosunku do postulatów Johna Stuarta Milla jest rozumienie demokracji. O ile dla Milla oczywiste było, że nie każdy obywatel ma prawo głosować (co więcej, obwarowywał on prawo wyborcze istotnymi ograniczeniami, takimi jak cenzus wykształcenia i majątku), o tyle współcześni demoliberałowie są zwolennikami powszechnego czynnego prawa wyborczego.

Typowe postulaty demoliberałów:

* prywatyzacja większości należących do państwa przedsiębiorstw
* obniżenie podatków (szczególnie tych płaconych przez przedsiębiorstwa) w celu stymulacji rozwoju gospodarczego
* zastępowanie podatków bezpośrednich pośrednimi
* Zmniejszenie prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej
* Zwiększanie uprawnień władzy ustawodawczej kosztem władzy wykonawczej
* lntegracja europejska
* Twarda polityka monetarna

Zbliżone doktryny polityczne:

* Ordoliberalizm
* Liberalizm socjalny

Partie demoliberalne: Forum Liberalne

Partie polityczne posiadające frakcje demoliberalne: Platforma Obywatelska RP

Źródło: http://mojapolityka.pl/doktryny_polityczne...liberalizm.html

Pozdrawiam, Crisis.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Był już taki temat. I ten sam test.

O ile dobrze pamiętam, wyszedł mi liberalizm konserwatywny.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Heh, a mi wyszło, że jestem nijaki ("Przykro nam, ale Twoje poglądy nie odpowiadają żadnej istniejącej doktrynie politycznej. Sprawdź czy Twoje odpowiedzi byly spójne i nie podważaly się nawzajem.)".
Muszę przyznać, że ten test odzwierciedla rzeczywistość. W niektórych przypadkach jestem liberałem, w innych konserwatystą. Taka jest moja natura polityczna.

Phantom Lord

Active Member
Wyszedł mi liberalizm demokratyczny (demoliberalizm). Cóż, nie wiem, czy to dobrze, czy źle, przyznam, że kilka razy się zawahałem w odpowiedzi, ale chyba odzwierciedliłem swoje poglądy prawidłowo.

Dark Shadows

Active Member
Ordoliberalizm

Tradycjonalizm
Wolność gospodarcza
Wolności obywatelskie

CYTAT
Doktryna będąca syntezą demoliberalizmu oraz myśli chrześcijańsko-demokratycznej realizowana w Republice Federalnej Niemiec po II wojnie światowej.

Z pojęciem ordoliberalizmu wiąże się koncepcja "społecznej gospodarki rynkowej", pojęcie to jest jednak rozumiane inaczej niż w klasycznych ideologiach "państwa dobrobytu". Według ordoliberałów państwo powinno w gospodarce ograniczać się do funkcji kontrolnych i starać się nie ingerować, lub też ingerować w nią w niewielkim zakresie. Inaczej jednak niż w przypadku liberałów konserwatywnych czy też libertarian ordoliberałowie widzą miejsce dla finansowanej z budżetu działalności socjalnej (np. zasiłków dla bezrobotnych). Istotną rolę w doktrynie ordoliberalnej pełni również myśl chrześcijańsko-demokratyczna z której ordoliberałowie czerpią system wartości w kwestiach obyczajowych oraz pojmowanie roli władzy.

Typowe postulaty ordoliberałów:

prywatyzacja większości należących do państwa przedsiębiorstw
obniżenie podatków (szczególnie tych płaconych przez przedsiębiorstwa) w celu stymulacji rozwoju gospodarczego
zastępowanie podatków bezpośrednich pośrednimi
zmniejszenie prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej
Restrykcyjne prawo antyaborcyjne
współpraca państwa z Kościołem

Liberalizm konserwatywny
Liberalizm demokratyczny
Chadecja
Partie ordoliberalne: Platforma Obywatelska RP
Partie polityczne posiadające frakcje ordoliberalne: Prawo i Sprawiedliwość

Wyszło mi to. Wprawdzie nie do końca pasuje mi ten opis, ale oddaje mniej więcej to co uważam. I tak POPIERAM PO. :D

szczurek

Menda serowa
Weteran
CYTAT(Jodełko @ 29-04-2008, 14:34) index.php?act=findpost&pid=179591
Był już taki temat. I ten sam test.

Ale poglądy się zmieniają ;]

Chrześcijańska demokracja (chadecja)

CYTAT
Nurt w myśli politycznej i społecznej, który pojawił się pod koniec XIX wieku jako odpowiedź myśli katolickiej na rosnące wpływy socjalizmu. Myśliciele katoliccy poczęli zdawać sobie sprawę, że Kościół katolicki może utracić wpływ na robotników, jeżeli nie zaproponuje atrakcyjnej i jednocześnie konkurencyjnej doktryny politycznej wobec socjalistycznej wizji porządku społecznego. Tworząc doktrynę chrześcijańskiej demokracji czerpano z dwóch źródeł: społecznej nauki Kościoła katolickiego oraz kierunku filozoficznego zwanego personalizmem.

Po drugiej wojnie światowej nastąpiła istotna zmiana programowa partii chadeckich, przeobrażająca doktrynę chrześcijańskiej demokracji. Chrześcijańska demokracja oddaliła się od katolickich korzeni (choć często podkreśla inspirację etyką chrześcijańską), dopuszcza też w niektórych wypadkach postulaty programowe sprzeczne z nauką Kościoła (częściowa legalizacja aborcji, rozwody, rejestracja związków osób tej samej płci).

Typowe postulaty chrześcijańskich demokratów:

utrzymywanie organizowanej przez państwo pomocy dla najuboższych
decentralizacja państwa

utrzymywanie dobrych stosunków pomiędzy władzami państwowymi a kościelnymi
polityka prorodzinna (ulgi podatkowe dla rodzin, etc...)
Zbliżone doktryny polityczne: Ordoliberalizm, Konserwatyzm (nurt burke`owski).

Partie chrześcijańsko-demokratyczne: Partia Centrum, Polskie Stronnictwo Ludowe, Polskie Stronnictwo Ludowe "Piast".

Partie polityczne posiadające frakcje chrześcijańsko-demokratyczne: Platforma Obywatelska RP, Prawo i Sprawiedliwość.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Kiedyś wyszedł mi minarchizm, dzisiaj konserwatywny liberalizm :)
Tradycjonalizm 74%
Wolność gospodarcza 90%
Wolności obywatelskie 29%

CYTAT
Doktryna polityczna utworzona na gruncie liberalizmu arystokratycznego Monteskiusza, koncepcji Alexisa de Tocqueville`a, myśli konserwatywnej Edmunda Burke`a oraz tradycji partii wigów. Liberalizm konserwatywny powstał w opozycji do nurtu demoliberalnego i z równą siłą krytykował zarówno absolutyzm władzy jednostki jak i demokrację, przez Emile`a Fagueta nazywaną "kultem niekompetencji".

Konserwatywni liberałowie ochronę wolności jednostki przed absolutyzmem władzy (zarówno w monarchii jak i demokracji) widzą w ograniczeniu funkcji państwa wyłącznie do tych związanych z bezpieczeństwem. Pogląd ten oznacza odwrót od kompromisowej polityki demoliberalizmu i powrót do korzeni myśli liberalnej. Jednocześnie konserwatywni liberałowie czerpią z konserwatyzmu rozumienie pojęcia wspólnoty, niechęć do zmian rewolucyjnych, a także tradycyjne pojmowanie obyczajowości.

Typowe postulaty konserwatywnych liberałów:

* Powszechna prywatyzacja (łącznie ze szkolnictwem i służbą zdrowia)
* Radykalne obniżenie i uproszczenie podatków (całkowite przychody państwa z tytułu podatków bezpośrednich i pośrednich w granicach 10-30%)
* Likwidacja prawnych ograniczeń dla działalności gospodarczej (zezwoleń, koncesji, etc...) i radykalne zmniejszenie ilości urzędników państwowych
* Zaprzestanie (lub znaczne ograniczenie) udzielania przez państwo pomocy społecznej (zasiłki dla bezrobotnych, etc...)
* Ułatwienie dostępu obywateli do broni palnej
* Represyjna polityka karna
* Restrykcyjne prawo antyaborcyjne
* Ochrona suwerenności państwa
* Twarda polityka monetarna

* Minarchizm (nurt libertarianizmu)
* Konserwatyzm (model burke`owski)
* Ordoliberalizm

Partie konserwatywno-liberalne: Unia Polityki Realnej

Partie polityczne posiadające frakcje konserwatywno-liberalne: Platforma Obywatelska RP

Lares_

Paladyn Wody
Liberalizm Konserwatywny ;) Nic innego nie mogło mi wyjść ;)
Świrus już skopiował ;)

Pand nie byłbym z takich poglądów dumny ;))) Ale to twoja sprawa ;)

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Ja mam to samo co Szczurek, czyli Chrześcijańską Demokrację, czyli Chadecję ;]
Robiłem ten test kilka razy, w sporych odstępach czasu i wyniki są zbliżone, więc raczej nie ma mowy o nieszczerych, czy strzelanych odpowiedziach ;)

Nameless

Szatan na kółkach
Moderator
O dziwo wyszła mi chadecja. Sam definiowałem się bardziej jako o osoba o poglądach liberlano-socjlaistycznych. Wcale nie popieram tego co się działo przez ostatnie 50 lat w Polsce, tylko chodzi mi o rozwiązania niektórych problemów.

skimmer

New Member
Mi wyszło ze jestem chrześcijańskim demokratom.
Wogole nie wiedziałem ze takie coś jest. :p
Morze założymy własną partie. :lol: chyba (razem ze mnom) jest 4 ludzi którym wyszło chadecja chyba tak to się pisze.
Fajnie by było jak ktoś se weżnie to do serca i założy taką platformę chrześcijańskich demokratów :D na pewno zagłosuje ;)
Nie wiem czemu mi tak wyszło bo jakimś specjalnie uduchowionym człowiekiem to nie jestem,
A jak chodże do kościoła to dlatego ze mi matka każe. :p :p :p

Franklin

Member
Chadecja, czyli Demokracja chrześcijańska:).
No nie wiem, nie czuje się chrześcijaninem, jestem ateistą z wyboru, więc... Ale dobrze Chadeci (tak to powiedzieć?) przestali utożsamiać się bezpośrednio z kościołem tuż po wojnie, to jest dobrze.:) Reasumując zgadzam się z postulatami DCH i nie mam zastrzeżeń.:)

Do góry Bottom