Podkrecanie - Karta Graficzna

Status
Zamknięty.

GoKU gm

Member
yo niedawno kupilem karte graficzna geforce 6600 128mb dobra grafa tylko ze ma troche slabe taktowania a konkretnie -
core clock 300
memory clock 400
no właśnie mam riva tuner i chcialbym sobie ta grfa troche podkręcic tylkop ze neiwiem jaka jest tzw. bespieczna liczba do której moge podkręcic prosze o rady.

Khalid

Member
Mając taką kartę grafiki na razie nic bym nie robił na twoim miejscu.
Szkoda gdybyś miał ją spieprniczyć. Na razie gry na twojej karcie będą chodziły bardzo dobrze więc na razie nie widzę potrzeby na jej podkręcanie.
Później jednak może się to przydać tyle że pamiętaj... po podkręceniu może ona długo nie wytrzymać, więc lepie pomyśleć za w czasu.

To tylko moje zdanie na ten temat, więc wcale sugerować się tym nie musisz.

POZDRO "Khalid"

Gucio

Member
Ja kupuje sobie (jak będzie to jutro
smile.gif
) 6600 GT, która ma taktowanie:
core: 500 Mhz
memory: 900 Mhz
Kosztuje stówke więcej, szkoda że nie rozejrzałeś się trochę, mógłbyś lepszą karte za troche więcej forsy
tongue.gif
No ale jak juz kupiłeś to poczytaj w instrukcji do karty, może tam pisze coś na temat overclockingu? A jak nie to poszperaj na stronie producenta. Ważne jest, żebyś podkręcał tylko tyle, na ile pozwala ci gwarancja (o ile ci wogóle pozwala
tongue.gif
)

Pozdro
cool.gif

chery

Member
No więc tak. Nie ma ustalonej granicy o jaką możesz podkręcić te zegary. Musisz to zrobić metodą małych kroczków. Polecam zwiększać te wartości co 5 Mgh aż do momentu gdy komp będzie się ciął. Wtedy zmniejszasz o te 5 Mgh i jest OK. Poza tym polecam program Powerstrip jest najlepszy w tej branży programów. Nie zaszkodzi także podkręcić karty z poziomu BIOS-u. Robisz to mniej więcej tak samo jak poprzednio tyle tylko że w mniej zaawasowanym środowisku.
P.S
QUOTE Ważne jest, żebyś podkręcał tylko tyle, na ile pozwala ci gwarancja (o ile ci wogóle pozwala tongue.gif )
Overclockerzy muszą zapomnieć o takim pojęciu jaki mjest gwarancja
tongue.gif
tongue.gif

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom