Płyta Główna

Status
Zamknięty.

halek

Member
Zachęcony tekstem (a właściwie już dwoma) w pewnym popularnym czasopiśmie o grach komputerowych uznałem, że najwyższy czas na ulepszenie kompa. Jako procesor najbardziej odpowiada mi Sempron 2800+ (zamierzam wyciśnąć z niego maximum mocy, przez podkręcenie ofc. ^^). Ja się na tym niezbyt znam, ale to procesor 64- bitowy, i przez to, a przynajmniej tak słyszałem, potrzebuje porządnej płyty głównej. I mam pytanie - czy ktoś mógłby mi polecić DOBRĄ, ale tanią ( w stosunku cena/możliwości, ale oczywiście może kosztować BARDZO dużo)płytkę główną ? Proszę o w miarę szybką odpowiedź. z góry thx
smile.gif
smile.gif
smile.gif

Potak

Member
Nie chce Cię martwić ale Semphronów 2.8+ nie da się podkrecić ;/ Sam go mam i nie da się - jest za duże ryzyko że się spali. Chyba że chłodzenie ciesza
laugh.gif
ale to jest niemozliwe dla mojej kieszeni ;/ Ja mam Epox'a 8RDA3I i procek fajnie śmiga
smile.gif

Cya Alllll Potak

halek

Member
Thx za odpowiedź ale ja zakładam, że mam wyczesane pamięci i bardzo dobre chłodzenie. I w takich warunkach powinno iść prawda? Ale moje pytanie dotyczy płyty głównej. <Dobra, ale nie kosmicznie droga płyt główna> + tak jak już wyżej napisałem.

Aha Potaku czy mógłbyś napisać, czy faktycznie jest dobry jak "tam gdzieś" pisze ? tzn. czy w połączeniu z innymi dobrymi podzespołami wystarcza do komfortowego grania we wszystkie nowe gry ? to bardzo ważne bo jak raz kupię nowego kompa to nie stać mnie żeby później w najbliższym czasie coś zmieniać.

chery

Member
QUOTE Zachęcony tekstem (a właściwie już dwoma) w pewnym popularnym czasopiśmie o grach komputerowych uznałem, że najwyższy czas na ulepszenie kompa.
Czyżby to było CDA?
wink.gif
Dział NDSN? Khedron pisze naprawdę super teksty. Jaka płytę główną byś potrzebował? Ja polecam jakiegoś Gygabyta sam mam GA-K8NF-9 i jestem z niego bardzo zadowolony ale to zależy pod jaki Socket masz tego Semprona. Jeśli pod 939 to polecam ci płytę którą już wymieniłem jeśli jest to inny socket to musisz się trochę poorientować i wybrać jakąś płytkę. Sądze że płyta za ok.300 zł powinna ci wystarczyć.

QUOTE ale ja zakładam, że mam wyczesane pamięci i bardzo dobre chłodzenie.
Tak ty ZAKŁADASZ
tongue.gif
Musisz to wiedzieć. Wyczesane pamięci to PDP Patrioty XBLK a wątpię że takowe posiadasz
biggrin.gif
Wystarczą zwykłe PDP Patrioty 400 Mgh a i tak podkręcisz proca do niezłych parametrów (szczegóły patrz w CDA bo S2800+ jest tam nieźle opisany).

QUOTE jest za duże ryzyko że się spali.
Wątpie potaku
tongue.gif
Nawet na BOX-owym collerku da się go podkręcić ze 200 Mgh i więcej!
Halku napisz jeśli coś jeszcze potrzebujesz a z chęcią ci odpowiem
smile.gif

halek

Member
Dzięki chery, tak, to było CDA.
biggrin.gif
I w kwestii wyjaśnienia - pisząc ZAKŁADAM miałem na myśli podzespoły które do nowego kompka dokupię ( doba lepiej by brzmiało <zakładam, że będę miał ...>. A Patriotów XBLK faktycznie nie posiadam. Ale co do chłodzenia to zamierzam sobie kupić takie jakie było tam wymienione.
smile.gif
(tj. AC Freezer 64Pro)

QUOTE szczegóły patrz w CDA bo S2800+ jest tam nieźle opisany).

Ach wiem że nieźle.
rolleyes.gif
Właśnie to mnie do niego przekonało.

A co do twej płyty głównej mógłbyś napisać czy powinna wystarczyc do Gothic 3 ?
biggrin.gif
Bo to chyba oczywiste że ulepszam kompa pod kątem właśnie tej gry
wink.gif
.

A jeśli sam chcesz to mam jeszcze 2 pytania :
1. Karta graficzna - miałem zamiar kupić Radeona 9800 XT. Czy ta karta wystarczy mi do wszystkich nowszych gie, czy może lepiej zainwestować w coś nowszego?
2. Czy jesteś w stanie oszacować (albo ktokolwiek) ceną kompa z takimi podzespołami :

grafika - Radeon 9800 XT (ew. coś innego jeśli inną karte mi polecicie)
Procesor - Sempron 2800+ ofc.
biggrin.gif

pamięci - PDP Patriot 400 Mhz
Płyta główna - Gigabyte GA-K8NF-9 / Epox 8RDA3I (niech inni się wypowiedzą który lepszy, bo ja się nie zna na tym)

Chłodzenie - AC Freezer 64Pro

Resztę podzespołów zaproponujcie sami (+cena oczywiście) ale miejcie na uwadze to, że mają być dobre ale nie ko(s)micznie drogie. Klawiaturę, mysz i głośniki/słuchawki już mam
tongue.gif
Monitor też ale to raczej okaz muzealny więc jakaś ciekawa propozycja nie zaszkodzi.
smile.gif

A i zapomniałbym, posiadam jeszcze nagrywarkę DVD więc napędów nie typujcie.
wink.gif

chery

Member
A jeśli sam chcesz to mam jeszcze 2 pytania :
1. Karta graficzna - miałem zamiar kupić Radeona 9800 XT. Czy ta karta wystarczy mi do wszystkich nowszych gie, czy może lepiej zainwestować w coś nowszego?
2. Czy jesteś w stanie oszacować (albo ktokolwiek) ceną kompa z takimi podzespołami :

grafika - Radeon 9800 XT (ew. coś innego jeśli inną karte mi polecicie)
Procesor - Sempron 2800+ ofc. biggrin.gif
pamięci - PDP Patriot 400 Mhz
Płyta główna - Gigabyte GA-K8NF-9 / Epox 8RDA3I (niech inni się wypowiedzą który lepszy, bo ja się nie zna na tym)

Chłodzenie - AC Freezer 64Pro

Resztę podzespołów zaproponujcie sami (+cena oczywiście) ale miejcie na uwadze to, że mają być dobre ale nie ko(s)micznie drogie. Klawiaturę, mysz i głośniki/słuchawki już mam tongue.gif Monitor też ale to raczej okaz muzealny więc jakaś ciekawa propozycja nie zaszkodzi. smile.gif

A i zapomniałbym, posiadam jeszcze nagrywarkę DVD więc napędów nie typujcie. wink.gif

Ehh halek ale z ciebie leń
tongue.gif
Nie chce ci się nawet wejść na komputronika i sprawidzić samemu. Ale znaj łaskę pana zrobię to już dla ciebie więc tak:
PDP Patriot 1GB DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) -------> 370 zł
Sempron 2800+ 64 bit -------> 300 zł ( z BOX-em kosztuje 323 zł a nie widze wersji OEM)
Arctic Cooling Freezer 64 Pro -------> 78 zł
Co do płyty głównej to zauważyłem że GA-K8NF-9 ma socket 939 a nie ten co potrzebuje Sempron 2800+ polecam płytkę Gigabyte GA-K8NE nVidia nForce4 4x zatem
GA-K8NE nVidia nForce4 4x -------> 255 zł
Co do k.graficznej to nie widziałem nigdzie 9800 XT pod PCI-EXPRESS (bo takie złącze ma proponowana przeze mnie płyta główna) polecałbym np.
GeForce 6600GT Gigabyte 128MB TV/DVI (PCI-E) BOX --------> 539 zł
lub jeśli wolisz taniej to
GeForce 6600 Gigabyte Turbo Force 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (PCI-E) ------> 389 zł
co do tej "reszty podzespołów" to chyba nie potrzebujesz już nic chyba że wymieniasz np. dysk twardy czy coś w tym stylu
tongue.gif

PODSUMOWANIE (wariant droższy ale z lepszą grafiką):
Sempron 2800+ 64 bit -------> 300 zł
GeForce 6600GT Gigabyte 128MB TV/DVI (PCI-E) BOX --------> 539 zł

RAZEM -------> 1542 zł
tongue.gif

PODSUMOWANIE (wariant tańszy z gorszą grafiką ale G3 i tak spoko pójdzie):
Sempron 2800+ 64 bit -------> 300 zł
GeForce 6600 Gigabyte Turbo Force 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (PCI-E) ------> 389 zł

RAZEM-------> 1392 zł
tongue.gif

Jak sam widzisz w obu wariantach jest to suma dość znaczna. Wliczyłem ci 1 GB RAM-u bo to ci jak na razie spokojnie wystarczy (jak chcesz 512 MB to sobie podziel cenę RAM-ów przez 2). Ogólnie to trochę za mało wiem jakiego kompa byś chciał ale to co ci tu przedstawiłem jest to propozycja na kompa który wystarczy ci na najbliższe lata aby grać w gry. Jak chcesz coś jeszcze to służę uprzejmie pomocą.
Pozdrawiam!
biggrin.gif
smile.gif

halek

Member
Dzięki chery, takiej konretnej pomocy się spodziewałem
biggrin.gif
. A co do szacowania ceny i reszty podzespołów to pierwszy raz się za budowę kompa brałem (najwyższa pora...) i nie wiedziałem czy cos tam nie pominę. jeśli nawet te 1500 zł to znaczna kwota, to ( mając monitor, mysz, klawiaturę, głośniki i twardziela od starego kompa) to już w sumie nowy DOBRY komp. Przy zakupie części najprawdopodobniej zdecyduję się na wariant droższy. W sumie się cieszę bo myślałem że to i tak wyjdzie drożej.
tongue.gif
Reasumując dzięki, pozdro i respect.
tongue.gif

A i oczywiście życzę Ci ( i wszystkim z G.Up) żeby Gotihc 3 śmigał u każdego na maxymalnych ustawieniach.
tongue.gif
(gdzieś/kiedyś to musiałem napisać
tongue.gif
)

chery

Member
Nie ma za co halek
smile.gif
Polecałbym ci od czasu do czasu zajrzeć na jakąś fajną stronkę o kompach lub choćby na komputronika aby poorietnować się w branży
tongue.gif
Moja fascynacja (bo chyba mogę to tak nazwać) wzięła się właśnie z faktu że składałem sobie kompa. Polecam www.benchmark.pl lub www.tomshardware.pl . A nie jest to aż takie trudne aby to pojąć
tongue.gif

Pozdrawiam!

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom