Przeciętny zwykły „tradycyjny” monitor (CRT) wyświetlając biały kolor zużywa średnio 74W. Ten sam monitor natomiast wyświetlając kolor czarny „pożera” jedynie 59W. Jak wygląda strona główna Google każdy wie – jest biała. Naukowcy przeliczyli jakie oszczędności przyniosło by zmienienie tła googli na kolor czarny. Średnio każdego dnia strona wyszukiwarki google.com wyświetlana jest 200mln razy, a każde wyświetlenie trwa średnio 10s. Naukowcy przyjmują, że 25% (jak na moje oko to więcej) monitorów komputerów na świecie, to stare CRT, sumaryczne wyświetlanie witryny google wynosi zatem 550 000 godzin dziennie! Więc roczne światowe oszczędności tylko z tego prostego zabiegu sięgnęłyby 750MWh. !!!!.
gBlack
Znalazłem energooszczędną wersje googli w internecie nazywa sie gBlack – strona ta znajduje sie pod adresem http://gblack.org/ – jest to najzwyklejsza w świecie wyszukiwarka Google tylko w czarnej bardziej nowoczesnej i co najważniejsze energooszczędnej szacie graficznej. Ustawiłem sobie tą stronę jako stronę startową. Nie chodzi mi o oszczędności, bardziej o to że elektrownie wytwarzające zużywaną przez monitory energię elektryczną są szkodliwe dla środowiska – jeśli w tak prosty sposób mogę mu mniej szkodzić to czemu by nie !
Ktoś kto zrobił gBlack zadbał o to aby pierwsze kilka wyników wyszukań było reklamkami GoogleAdsens. Ale co tam – należy mu sie za pomysł
.