[ogólnie] Napisy.org Zamknięte!

Xelitas

Member
Hmmm, no faktycznie szkoda. Ostatnio także natknąłem się na wiadomość o zatrzymaniu tłumaczy filmów - http://wiadomosci.onet.pl/1537181,11,item.html, i nie trudno było się domyśleć, że na 99% chodzi o napisy.org. Kiedyś też była podobna akcja, nastraszyli właśnie tą stronę, ale nadal wszystko funkcjonowało.
Wydaje mi się, że można posiadać własną kopię filmu, a napisy można sobie do niego tworzyć. Poza tym, prawo zabrania chyba tłumaczenia tylko ścieżki dźwiękowej, a nie napisów do dialogów (aczkolwiek istnieje prawdopodobieństwo że mogę się mylić). No cóż, policji gratulujemy spektakularnego zatrzymania groźnych kryminalistów...
Zostały jeszcze napisy24.pl i hatak.pl, ale wciąż to nie to samo co napisy.org

Johnny

Member
Wielka szkoda. To była najlepsza strona z napisami do filmów. Skąd teraz będe ściągał napisy ... chyba z napisy24.pl. Ci policjanci wzięli by się lepiej za łapanie morderców, złodzieji, dilerów, łapówkarzy a nie ludzi którzy tłumaczą filmy.
I robią to za darmo !
Ten kraj jest świrnięty :(

mogget

forumowy obibok
VIP
heh ja szczerze mowiąc nie korzystałem z napisów.org tylko z napisów.info. Był jakiś czas kiedy zamknęli obie strony ale chyba tylko tymczasowo... Ale to co sie stało jest po prostu śmieszne... I jak się tym jeszcze policja puszy, że zatrzymała tłumaczy...

G

Gray_Fox

Guest
Wielka Polska Policja znów w akcji. Zatrzmają piratów, a bandyci elegancko kradną i w dodatku Policja się ich boi bądź akcje to totalna klęska. żal.pl , pozdro dla wyjadaczy pączków.

Lares_

Paladyn Wody
nie wiem ;p
mi to ryba , filmów mało ściągam.
Przestępstwo to przestępstwo i powinno byc karane.
Jeżeli jakies zarzuty to do PRAWA a nie Policji :)
Z tego co wiem w ostatnich latach skuteczność Policji w rozpracowywaniu Mafii i innych grup wzrosła więc, nie wiem co to za zarzut :)
Dobra.
Koniec offtopa.

xenex

Member
To jest (tzw) skandal ( :p ) .
W pewnym sensie jest to piractwo bo jest robione nie legalnie ale bez przesady. Przecież prawdziwi bandyci chodzą po wolności spokojnie i nie obawiają się niczego.
Ja swojego czasu filmy sciągałem i korzystałem z tej strony jako pobieracza napisów. A tu nagle klapa, ach ta polska policja żal(przez duże Ż).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Ja pozostaje nautralny
Ni mnie to parzy ni mnie to ziębi
Z jednej strony szkoda stronki a z drugiej po to jest policja by zajmować się i takimi sprawami.
Twórcy strony musieli się liczyć z możliwymi konsekwencjami
Coś się kiedyś zaczyna i coś się kiedyś kończy
No cóż stało się i się nie odstanie a tu nam trzeba żyć dalej

Lord Viqux

Member
Nie no, nasi stróże prawa nie mają co robić... drechy napadają porządnych ludzi w biały dzień, a policjanci szukają tłumaczów filmów ;] bravo, bravo, więcej takich sukcesów, na pewno wszystkim to na dobre wyjdzie :/

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Ale to nie jest piractwo. Kolesie robili tylko i wyłącznie napisy.

Problem się zrodził z tego, że przy okazji ich zrewidowali i znaleźli 2000 płyt z filmami. Ale nie rozumiem jak można oskarżyć o piractwo kolesi, którzy dobrowolnie tłumaczyli i robili napisy do filmów, podczas gdy filmów nie udostępniali i nawet nie zachęcali do piractwa. Dla mnie to jest niepojęte.

halek

Member
Samo posiadanie piratów też jest nielegalne :p. Ale zamknięcie strony za to, że były tam napisy jest zupełnie bezsensowne i bezpodstawne. Policja boi się wyjść na ulice, a potrzebowali jakiegoś tzw sukcesu więc zaatakowali w kogoś kto stwarzał najmniejsze zagrożenie dla społeczeństwa ;]. Widziałem wypowiedź jednego z adminów, który rzekomo nic nie wie o 2000 tys pirackich płyt, a soft na kompach był ponoć legalny. Nie wiem co o tym myśleć, bo tutaj nie mamy nic na potwierdzenie stanowiska którejś ze stron. Gdyby ich jednak zamknęli za to, to co do tego ma strona napisy.org ? <_<

szczurek

Menda serowa
Weteran
Hie hie, ostatnio wlasnie od nich pobierałem napisy to teraz mnie perwnie zamkną :p
Sprawa smieszna, kolesie tłumaczyli napisy z wlasnej woli i udostepniali je w necie za free, wiec nie mieli z tego kozysci.
Policja poprostu szuka czegos co im reklame zrobi i zamyka "piratów" na pokaz...

Megarion

El Presidente
Nie korzystałem :p

NAtomiast jestem ciekawy, czy interwencja jest skierowana przeciwko stronce - jako takiej, z której można ściągać napisy (o ile kojarzę, to jest legalne) - czy mieli donos lub inne info o pirackich kopiach u właścicieli serwisu. Bo wtedy to będą dwie inne sprawy ;)

Edit: Wg. pewnego pana wypowiadającego się w Wyborczej tłumaczenie jest legalne tylko dla własnego użytku.

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
Powiem tak policja nie ma co robić w naszym kraju. Człowiek napracuje się aby zrobić napisy, jest to jego hobby i stara się aby napisy te wyglądały jak najlepiej, w wielu przypadkach mapisy robione przez zwykłych ludzi są o niebo lepsze od napisów robionych na potrzeby filmu do telewizji lub kina.

Nawet Jakub Duszyński z firmy Gutek Film choć rok temu chciał wytoczyć sprawę teraz tak to skomentował:
„Jestem bardzo zaskoczony decyzją o zatrzymaniu internautów. Nie znam szczegółów tej sprawy, ale nawet walcząc z tego typu piractwem, nie wyobrażałem sobie nigdy, że będzie to rozwiązywane w taki sposób. Przestraszyłem się jako człowiek. To nie jest metoda, którą tę kwestię trzeba rozwiązywać. Trochę mnie zmroziło, że ktoś, kto kocha jakiś film i go przetłumaczy, może trafić do aresztu”

według mnie to jest poprostu chore aby organizować naloty na ludzi którzy chcą dobrze.

Na internecie znalazłem przekształcony wiersz "Bagnet na broń". (chyba nie naruszyłem praw autorskich i nie będę miał nalotu na swój dom)???

"Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz, o jaką im chodzi zbrodnię?
Napisy robiłeś
Przez dwa tygodnie.

Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że napisy one,
Na stronach polskich udostępnione
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niźli mordercę wielokrotnego...
Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać ci w kompie
Może się zlitują, w co szczerze wątpię,
Jak GROM w nocy przez dach się wkują,
Płyty połamią, filmy skasują,
Pójdzie się j**ać tłumacza kariera,
I znów na orgu startujesz od zera,
Choć tłumaczenia tak swoje kochałeś,
Choć wiele nocy przez to zarwałeś,

Brak u nich skrupułów, litości nie mają,
Za dyskutowanie zarobisz pałą,
Nie pomogą płacze, ani lamenty
Cały twój hardware w folii zapięty,

Już biurko puste, już wiatrak nie huczy
Może mnie w końcu to coś nauczy,
Mijają godziny, mijają dni,
Chyba oszaleję, wciąż komp mi się śni,

Hatak ostatnim bastionem tłumaczy,
Policja ciągle coś tylko majaczy
Tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
Nikt nie daje wiary żadnym oskarżeniom,

Jaki jest morał całęj definicji?
Profilaktycznie nie wpuszczaj policji!
"

szczurek

Menda serowa
Weteran
Wczoraj z kumplem szukalismy akurat napisow do "residenta" i bez najwiekszych servisow z napisami bylo troche ciezko.
Z tego co wiem jeszcze jakis servis z zostal zamknięty... Powtarzac sie nie bede, ale stwierdzilem ze zamkną te servisy a niedlugo i tak powastana nowe.

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
Narazie jedyna działająca strona z napisami to strona hataka. Problem jest z tym, że są na nim jedynie napisy do seriali.
Ale trzeba być dobrej myśli i mieć nadzieje, że zatrzymane osoby uniewinnią i z powrotem otworzą strony.

Laska

Active Member
CYTAT("Bash.org")
<Mario Wczoraj zamknęli napisy.org
<Mario> i właśnie czytam sobie komentarze do tego
<Mario> c4 - "Zatrzymanych 9 osób - to teraz nie będę się już bał wyjść nocą do parku... teraz czuję się o wiele bezpieczniej !!!"
<Mario> lll - "gang tłumaczy zatrzymany, jesteśmy bezpieczni !!!!!! współpracowali z niemiecką policją, żeby ująć gang tłumaczy... szkoda ze nie z FBI czy NATO"
<Mario> żebro - "Ci Panowie nikogo już nie zabiją!!"

Ten cytat dobrze oddaje mój stosunek do całej sprawy. Rozumiem, że wg prawa może być to przestępstwo. Rozumiem, że prawa trzeba przestrzegać. Ale żeby za tłumaczenie filmów (bo taki jest podstawowy zarzut) zamykać ludzi do pierdla? Coś mi tu nie gra :huh:

PS. Napisy.info działa.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Napisy.info działa, owszem, ale ich serwy nie wyrabiają. Przedwczoraj próbowałem pobrać napisy do "American History X" i z 7 minut refreszować musiał, zanim je zechciało pobierać =/

Hmm...
Ino tak... nikt w tym temacie nie zauważył jednej rzeczy... to było mądre posunięcie ze strony policji, wręcz strategiczne... No bo nie wyłapią wszystkich piratów rozprowadzających CDeki i DVD z filmami... za to sparaliżują przestępczy proceder... No bo jak nie ma strony z napisami to po co kołowac film ? Nie każdy w tym kraju zna NA tyle języki(najczęściej angielski) żeby bez napisów oglądac film... Nie ma napisów=mniej piractwa...
Co do samego organu policji mam mieszane uczucia... niby robią co do nich należy, a z drugiej strony nie... wszystko zależy od sytuacji i warunków... Np. będąc w Stalowej Woli na Punky Reggae Live... ja i znajomi w wręcz nie typowej sytuacji... Otóż normalne jest, że przed koncertami kręcą się skini i dresiki ale wtedy w mieście było ich od groma... Nie dało się przejśc przez miasto żeby nie wpaśc na gupkę tych skurwieli z kastetami i pałkami... Trzy razy policja nam dupe uratowała... a były przypadki, że kilka osób trafiło na ciężką terapię z poważnymi obrażeniami...
Moim zdaniem nie można mówic, że policja nie robi co do niej należy ale z drugiej strony nie zajmuje się w głównej mierze rzeczami najistotniejszymi...

=BLADE=

Dowódca Rycerzy Wody
wczoraj ogląałęm wiadomości to aż mnie zatkało. 6 ludzi poszło za kratki... sory ale nie do końca rozumiem za co??

Przecież te teksty są własnością portalu i h*j pały to obchodzi... aż myslałem że pierdo*ne w telewizor, za te głupoty co gadali... ah żebym ja dorwał tych policjantów to by sieczka z nich została. Nie ma co ukrywać - najlepszy portal. Zawsze z niego ciągnęłęm napisy. Nie wiem czy śmiać się czy płakać.

Do góry Bottom