Nie Chciany Folder

Status
Zamknięty.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Właśnie zauważyłem że na dysku ( nie systemowym ) utworzyły mi się jakieś 2 dziwne foldery.
Do niczego nie są mi raczej potrzebne więc postanowiłem je usunąć.
I tu zaczyna się problem, jeden z folderów ustąpił, wyłączyłem kilka ( nie potrzebnych -_- ) procesów w menadżerze zadań i dało się go usunąć.
Natomiast drugi skurczybyk siedzi, zapiera się ręcami i nogami i ni jak nie mogę go usunąć.
W menadżerze występują jakieś "dziwne" procesy, ale po ich wyłączeniu folderu nadal nie da się usunąć.
Do tego ma śmieszną nazwę ( cytuję: "8614dff1550b34bbe912bd2b16e59b" ) i zauważyłem że znacznie spowalnia mi system.
Przeskanowałem avastem i nic mi nie wykazało, więc raczej wirus to nie jest, zwłaszcza że ma jakieś powiązania z microsoftem ( opisy w plikach ).
Jakiś program do usuwania nie chcianych plików które się zapierają i nie chcę opuścić systemu znacie ??

Pomocy ??

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
wejdź w tryb awaryjny komputera i spokojnie go usuń

do usuwania zbędnych plików odkurzacz a do usuwania nie chcianych folderów to jakiś porządny antiwirus.

Isidro

Szalony Bartek
Weteran
Redakcja
U mnie też utworzył się taki folder którego nie można usunąć...nazwe ma "f6478b9e7fbc22ef5e78c07b216419" i też ma jakieś powiązania z Microsoftem.Dziwne jest to że sam się utworzył z dnia na dzień;] Później wejdę w tryb awaryjny i usunę go.

nvidia123

New Member
Napisz czy udało się usunąć przez tryb awaryjny.
Jeśli nie to przeskanuj ten plik na http://virusscan.jotti.org/en - wydaje mi się że jest niegroźny i w niczym nie przeszkadza ale lepiej dmuchać na zimne.

GOFER152

Member
Uważaj Szczurku bo jak ja miałem podobną bestje na kompie to powoli mi system rozwaliła , antywirus ją wykrywał ale nie mógł usunąć , z czasem te dziwne foldery opanowały wszystkie partycje , jedynie totalne formatowanie pomogło :/

szczurek

Menda serowa
Weteran
Co to za draństwo i do tego pod tagami microsoftu ;d
Właśnie dziś mi się na dysku systemowym takie coś pojawiło ale od razu zostało usunięte.
Na razie spokój po za tym jednym draństwem które się nie chce usunąć.
U mnie to chyba system awaryjny nie dziewa, ma jakieś znaczenie płyta główna przy uruchamianiu tego procesu ??
Wszędzie pisze żeby uruchamiać przez F8 podczas włączania kompa, ale u mnie po f8 pokazuje się lista z kolejnością rozruchu ( dysk, cd rom, stacja dyskietek itp ).

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
sugeruje raczej F5 szczurku :) na drugim ekranie testowym.
U mnie najpierw ekran od karty graficzne potem sprawdza czy działają wszystkie układy i na trzecim ekranie F5

szczurek

Menda serowa
Weteran
U mnie pierwszy ekran ( ten z parametrami bebechów ) nie zdąży się pokazać tak szybko się wczytuje, podczas drugiego wciskanie f5 nic nie daje a trzeciego nie posiadam, od razu ładuje się system :D
Płyta asusa jakaś.

EDIT:

Dostałem się wreszcie do stanu awaryjnego ( z nudów człowiek potrafi zrobić ciekawe rzeczy ^_^ ) ale niestety folderów usunąć się w dalszym ciągu nie da :(
Jakieś pomysły ?? :/ Dziś doszedł mi kolejny, są już 2.

GOFER152

Member
Szczurku jedynie możesz wrzucić logi z ComboFixa gdzieś na forum do ludzi co się na tym znają i oni na podstawie logów mogą przedstawić "receptę" na wykasowanie tej bestii. Miałem podobną sytuację ale z tego co się dowiedziałem to totalne formatowanie wszystkich partycji ,plus wcześniejsze wyłączenie przywracania systemu jest w takich wypadkach najlepszym wyjściem , zrobiłem format totalny . Takie BYDLAKI rozprzestrzeniają się najczęściej przez USB, czyli najczęściej peny ,jeśli masz włączoną funkcję autostart , to gad się zainstaluje automatycznie bez twojej wiedzy :( .

szczurek

Menda serowa
Weteran
No troszkę pogrzebałem i się pozbyłem tego gówna.
Jak ?? Programik Unlocker pozwolił mi wykasować te foldery, procesów w menadżerze ubyło i komp chyba troszkę płynniej chodzi.

Teraz co prawda podczas włączania IE pojawia mi się komunikat:

29728882.jpg

gdy klikam ok to przenosi mnie tu:

51401620.jpg

Wyłączenie okienka pozwala normalnie używać IE do ponownego jej uruchomienia gdy to komunikat pojawia się znowu.
Osobiście mi to nie przeszkadza, ale komputer jest też używany przez członków rodziny którzy mozilli nie potrafią/nie umieją/nie lubią używać i im to przeszkadza, dlatego zostałem poproszony o rozwiązanie problemu ;p
Dodanie nowych dostawców też nie pomogło, na ten przykład dodałem google, ale ni hu hu nie idzie ich ustawić jako "domyślny".

Znacie jakieś dobre forum komputerowe ?? Zarejestrowałem się na jakimś komputery.pl czy coś ale nie ma tam zbyt dużo chętnych do pomocy...

tomisakis

Whiskas
VIP
Sory że odżywiam temat ale właśnie zczailem się kiedy i dlaczego tworzą się te foldery.Pochodzą one on NET.Frameworka czyli produktu microsoftu.Przed instalacją Net.Frameworka nie miałem folderu po instalacji już byl.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom