Pobudziłeś moje wątpliwości przyznaje
Pogadałem sobie również z Robenem w tej tematyce, by poznać jego zdanie.
Kilka interesujących fragmentów notek prasowych.
Fresh from the news wire - Piranha Bytes, developers of the Gothic series, have announced that, as of today, they're no longer working with JoWooD. According to the message, they've been negotiating since November 2006 about future products in the series and didn't come to an agreement. That said, they also won't be working on another patch for Gothic III.
So, Piranha Bytes are now looking for new opportunities, JoWooD still owns the Gothic brand. Somewhat unexpected but interesting development.
Specific rights to already or yet to be published games of the “GOTHIC” series were contractually granted to JoWooD Productions Software AG, Austria. The same applies to usage of the trademark “GOTHIC”.
No good premises to launch a successor and maybe this will be a chance to continue the Gothic Series with the name Arcania, if Jowood sells the rights on Gothic.
Faktycznie jest tak, że Piranha/Pluto 13 posiada prawa do Gothica, jednak na mocy wcześniej zawartych umów zapewnili oni część uprawnień JoWoodowi, który ma równe prawo zarówno do rozwijania marki jaki oficjalnego korzystania ze znaku towarowego. Dodatkowo ich relacje komplikuje fakt, że to właśnie Pluto 13 jest winne część pieniędzy JoWoodowi o które sądzi się z Koch Media. Plany wykupu praw do marki oznaczają fakt odkupienia praw od JoWooda które zyskał na mocy zawartej umowy, tak by mogli swobodnie rozwijać markę nie licząc się z faktem, iż JoWood ze swoimi uprawnieniami, może im utrudnić żywot. Dodatkowo Jowood, gdyby nie miał praw do marki nie mógłby sam podjąć decyzji o wyborze studia developerskiego do G3:ZB, a to była jego integralna decyzja. Relacje pomiędzy stronami w tym zakresie są dość zawiłe.
spojrzcie na swoje pudelka z arcania czy zb
(o ile na ktos na tym forum w ogole je ma ). jest napisane to samo.
Tak jak wspominałem. PIranha ma prawa do marki tak więc nic dziwnego, że pojawiają się na opakowaniu. Zapewne reguluje to umowa zawarta między stronami.
Co do drugiej częsci wypowiedzi.
Myślałem, że mam do czynienia z człowiekiem inteligentnym, jednak można się mylić. Ostrzegam, ze jeszcze jedna taka insynuacja i się pożegnamy.
Skoro bardzo chcesz się wymądrzać to rób to swoją drogą ale nie życzę sobie, żeby ktokolwiek obrażał ten portal i ludzi na nim przebywających bezpodstawnie.
Sugeruję zabrać się za pilnowanie własnego podwórka. Tak będzie najlepiej. Chociażby legendarnego już lag serwera na którym stoi twój kramik.
pozdrowienia dla Yeeda, bo to jeśli on pisał tego newsa to juz nie wiem, bo sam sie udzielal w tematach
Niusa nie wyssałem z palucha tak, więc moje źródło również musiałoby być niekompetentne w co wątpię.
Gdybyś miał troszkę oleju w głowie napisałbyś prywatnie do mnie i wszelkie wątpliwości wyjaśnilibyśmy sobie od ręki. Tak jak z niusem od nas, który został jako plagiat opublikowany u was, Mimo to nikt nie robił bajzlu tylko zostałeś poinformowany w inny sposób. Można?
No można... jednak chciałeś wykorzystać okazje, żeby troszkę nam "pojechać" i wytknąć nam niedogodności. (włącznie z brakiem komentarzy na stronie...które usunięto bo tak sami postanowiliśmy). Po takich wpisach jak dziś widać elementarne różnice, chociażby w kulturze.
W końcu każdy ma prawo zwrócić komuś uwagę, jednak pozostaje jeszcze kwestia stylu w jakim to robi.
Pozdrawiam również i zarazem żegnam ozięble