Moje Pytania

Status
Zamknięty.

luke22

Member
W tym temacie będę zadawał wszystkie moje pytania. A więc:
jeśli do celności strzelania z kuszy potrzebna jest zręczność to ile bym musiał jej mieć bym w miarę skutecznie walczył np. ze smokami, żeby móc je ostrzeliwać z bezpiecznej odległości?

czlapek14

Member
W NK nie potrzeba zręczności do celnego strzelania z kuszy tylko siły i umiejętności żeby nią strzelać. W zwykłym G2 to zręczność jest potrzebna tylko do uniesienia kuszy i chyba nie wpływa na celność, może ewentualnie na zasięg, do celnego strzelania to tak jak w NK.

Gorn4

Member
nic nie wpływa na celność prócz twoich umiejętności, zręczność wpływa na odległość strzału, z czego wynikają pomyłki popełniane na tym forum

Dzyl

El Principe
W NK ani zręczność ani siła nie wpływa na celność, jedynie twoje umiejętności w kusznictwie wpływają na celność.Myślę że jakieś 50 % w kusznictwie powinno wystarczyć na smoki.Powinieneś dość celnie wtedy strzelać.

luke22

Member
No to dobrze że nie muszę pakować w zręczność. Moje pytanie wynikło z różnych opinii na temat, tym bardziej że dragomir powiedział że muszę poprawić zręczność żeby mnie uczył chyba że to pozostałość po g2 nie wiem nie grałem

Mam jeszcze dwa pytania:
1. Pewnie wielu was się ze mnie uśmieje ale jak się robi screeny? No cóż nigdy tego nie robiłem więc chyba mam prawo nie wiedzieć. Coś słyszałem o przycisku print screen. Nacisnąłem i nic się nie stało. Chyba że zrobiło i gdzieś zapisało, a jeśli tak to gdzie?
2. Może trochę dziwne pytanie: czy lepiej mieć kuszę np. 150 obr. ale 10% w kusznictwie, czy np. kuszę 90 obr. ale za to 60% w kusznictwie? Chodzi mi o to czy priorytetem jeśli chodzi o kusze powinna być siła czy umiejętność strzelania z kuszy?

EDIT:

Ponawiam powyższe pytania.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
1.

Jeżeli chcesz robić screeny bez żadnych programów to:
1. Odnajdź na klawie przycisk "Prt Scr" (nad strzałkami)
2. Podczas gry wciśnij go w tym momencie, w którym będziesz chciał zrobić "zdjęcie".
3. Wejdź w paint, potem w edycję i wciśnij "wklej".
4. Masz obrazek z gry, z którym robisz co chcesz.

Ewentualnie programem "Fraps", prostym w użyciu, więc nie będę opisywał co i jak.

2. Nie wiem, nigdy nie interesowały mnie jakoś bardzo statystyki ;).

Gorn4

Member
150 obr., a co do mojego poprzedniego posta to troche chyba mnie nie zrozumiałeś, bo w gothic 1, 2, 2NK nie istnieje coś takiego jak celność, bo chodzi w tym bardziej o zasięg strzału np. masz 10 zręczności 20% umiejętności, staniesz koło Harada w Khorinis, a celujesz w gościa, który stoi przy bramie. 1 raz nie trafiasz, 2 raz nie trafiasz, 3 raz nie trafiasz, strzelasz 4 raz i w końcu trafiasz. A teraz stajesz koło Harada, masz zręczności 80 i 30% umiejętności. Strzelasz 1 raz nie trafiasz, strzelasz 2 raz trafiasz, strzelasz 3 raz trafiasz, strzelasz 4 raz nie trafiasz. W całym przykładzie chodziło mi o to, że twój zasięg strzału poprawia się wraz ze zręcznością i umiejętnością. Dlatego dziwie się graczom, którzy pisali że nie potrzeba zręczności, bo są zapewne weteranami tej gry, a piszą jakby zaczynali. Weźcie chłopaki odpalcie gothica i spróbujcie sobie postrzelać. Wtedy na pewno zmienicie zdanie.
Podsumowując chodzi o to:
-Zręczność wpływa na twój zasięg strzału
-Umiejętność wpływa na twój zasięg strzału i obrażenia
-Siła w NK wpływa tylko na podniesienie kuszy, może trochę na obrażenia, tego nie jestem pewien
-Celność w Gothic od 1 do 2NK nie istnieje, ponieważ Bezi celuje sam (podświetla się cel i napis). Jedynie twoja umiejętność "oddania dalekiego strzału" wpłynie na to czy bezi zada jakieś obrażenia czy nie. Dopiero w Gothic 3 pojawia się potrzeba korzystania z TWOJEJ celności.

Dlatego niestety jeśli chcesz postrzelać sobie do Feomathara, to musisz inwestować w zręczność ;)

luke22

Member
http://screeny.pl/106814
A więc to jest moja postać. Co prawda nie mam aktualnie za wiele punktów nauki ale czekam na propozycje rozwoju postaci. Czy w zręczność bo mam bardzo mało, w kusze czy jeszcze w siłę itp.

Gorn4

Member
wg. mnie w zręczność, jeszcze troche w siłe i kusze. A tak w ogóle to po co inwestowałeś w mane? jesteś najemnikiem więc mana nie jest ci potrzebna. no i bardzo ważne żebyś sie nauczył języka budowniczych o ile jeszcze tego nie zrobiłeś. Nie inwestuj już w broń dwuręczną bo masz już bardzo wysoki poziom (gratulacje :p ) bo będziesz miał ją spisaną na tabliczkach więc automatycznie podexpisz. Tylko tabliczki wykorzystuj dopiero jak masz dość wysoki poziom umiejętności lub atrybutów np. 60 zręczności ponieważ wcześniej sie nie opłaca. Przydałaby sie tez alchemia, ale bez tego akurat możesz przeżyć

Dzyl

El Principe
W NK nie jest zbyt potrzeba zręczność bo do kuszy potrzebna jest siła.No chyba że używasz łuku to ewentualnie przyda się trochę zręczności.Jeżeli jeszcze nie nauczyłeś się języka budowniczych to lepiej to zrób i to najlepiej do języka wojowników.A jeżeli nauczyłeś się już języka budowniczych to inwestuj w kuszę bo przyda ci się na smoki.Możesz jeszcze dołożyć do broni jednoręcznej do 30 % jeżeli czasem używasz takich broni.

Gorn4

Member
Dzyl włącz Gothic 2NK, załatw sobie kusze i postrzelaj do kogoś kiedy masz 10 zręczności. Później wpisz sobie kod na 80 zręczności i w tej samej odległości postrzelaj do tego samego celu. Wtedy zobaczysz co miałem na myśli.

Dzyl

El Principe
Nie włączę bo po formacie nie mam żadnego gothica na kompie a płytki gdzieś zapodziałem.Ale przecież to umiejętność strzelania z kuszy jest ważna a nie zręczność.No może zręczność ma jakieś znaczenie ale umiejętności mają większe.No może się pomyliłem bo dawno nie grałem.Ale pamiętam że do kuszy była wymagana siła a nie zręczność.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Jak wcześniej było napisane w zwykłym G2 do kuszy wymagana była zręczność, ale w NK jest zmienione na siłe.
I chyba w NK zręczność nic nie zmienia, bo trzeba by było mieć po 100 levele żeby zrobić sobie wszystko jak chcesz i jeszcze
inwestować w zręczność. Do strzelania z kuszy potrzebne są tylko siła i umiejęności, zręczność nic nie daje.

luke22

Member
http://screeny.pl/121688 to są moje najnowsze staty, co prawda kusza jest i tak trochę za słaba na smoki, ale nie żałuję bo dzięki niej gra jest łatwiejsza. Teraz będę ładował już tylko w siłę (w tym robienie eliksiru siły), już nic innego nie jest mi potrzebne, choć bardzo trudno będzie osiągnąć cel w postaci 160 pkt siły. Można oczywiście zrobić różne sztuczki na siłę i expa ale wtedy gra straci sens. Chyba że pakować w coś jeszcze ale wydaje mi się że nie warto.
PS nie dodawałem nic w manę, ona jest z tabliczek itp.
PS2 i tak uważam że moje określenie <celność> jest celniejsze ;) od <zasięgu strzału>, gdyż zasięg strzału jest zawsze taki sam, a to celność (umiejętność) sprawia że trafiam w cel

Gorn4

Member
odnośnie PS2 to jak chcesz, a jeżeli zdecydujesz sie na robienie małych tricków z siłą to dobre jest coś takiego: Masz eliksir siły, podchodzisz do jakiegoś stworzenia, które może cię atakować (mówie może cie atakować, bo chrząszcze i owce nie mogą ;) ), ale od jego ataków nie tracisz zbyt dużo życia np. ścierwojad (dobrze jeżeli jest ich kilka). podchodzisz do niego, otwierasz ekwipunek i w odpowiednim momencie czyli kiedy zamierza cie dziobnąć łykasz miksturę. Siłe będziesz miał, a eliksir wróci do ekwipunku :) Wiem, że to nie uczciwe, ale przydatne. ;)

luke22

Member
mam mały problem, a właściwie pytanie. gram obecnie magiem i zauwazyłem ze magia której używam zabiera kamiennym straznikom mało HP wiec czy jest jakis skuteczny czar na nich czy po prostu trzeba sie troche pomeczyc

Arven

Mr. Very Bad Guy
Weteran
Ja najpierw ich zamrażałem (bryła lodu) a następnie wykańczałem mieczem czy czym tam miałem pod ręką.
Kamienni strażnicy mają to do siebie, że czasami ciężko zadać im dobre obrażenia za pomocą magii, np. zwykłą lodową lancą czy gejzerem praktycznie nic im nie zrobisz, a dopiero np. szałem Beliara zjedziesz im 3/4 punktów życia.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom