Mody

Modder

Member
Mam pewne pytanie nie dawno kupiłem sobie gothic'a i postanowiłem poszukac na jego temat jakiegoś info. I zauważyłem , że pare osób zrobiło całkiem ciekawe mody ,i mi sie to spodobało , czy jest ktos to mugł by mnie troche w tym objaśnic (chodzi oczywiście o tworzenie modów) np:
1. podac nazwy jakiś programuw które w tym pomagają
2.powiedziec jak sie tymi progrAMAMI OBSŁUGIWAC
3. i takie tam
Byłbym wdzieczny. :)

Trochę staranniej proszę, bo taki jakiś niechlujny ten post... A temat przenoszę do działu "Modyfikacje"...
Napisz tylko (edytując tego posta) do jakiego Gothic'a chcesz zrobić moda i już.

Serail

New Member
Postaram ci się to wytłumaczyć.
Weźmy na przykładzie G2: NK. Po pierwsze potrzebujesz GMDK (Gothic Mod Development Kit), który znajdziesz na niemieckim Wogu. Następnie zależnie jak ą modyfikację chcesz zrobić musisz ściągnąć edytor grafiki 3D (płatny 3DS Max albo darmowy blender, możesz oczywiście ściągnąć wersję trial 3DSa i wtedy zobaczysz czy opłaca ci sie wykupienie pełnej wersji), wtedy potrzebujesz jakiś edytor grafiki 2D, jako że zwykły paint nie wystarczy to polecam coś bardziej złożonego (płatny Photosho, albo darmowy gimp), no i oczywiście potrzebujesz Gomana, z którego będziesz mógł wyciągać tekstury, które chcesz zedytować. A więc grafikę mamy już za sobą, przejdźmy do skryptów, do tej dziedziny potrezbujesz zwykły notatnik, ale jeżeli możesz skorzystać również z "Dialogmanagera", który pomoze ci napisać dialogi oraz "NPC Makera" dzięki któremu stworzysz NPCa w kilka sekund. Przejdźmy do vobowania , teksturowania, itd. Do tego potrzebny będzie ci Spacer, nic więcej. Aby zrobić moda potrzebujesz również Gothic Soucera. Teraz pokażę ci na przykładzie jakiech programów będziesz musiał użyć, abyś stworzył prostego moda.

Edycja istniejącego już świata, np. Khorinis, Jarkendar:

Mod, który ma na celu zmienienie koloru zbroi paladynów na różowe, dodanie zamku w środku lasu, dodanie kilku NPC, questów.

Potrzebne programy:

Goman- Do wyciągnięca tekstury zbroji paladynów.
Gimp- Do zmiany koloru zbroji.
Blender- Stworzenie zamku.
Edytor tekstu- Stworzenie NPC, napisanie questów.
Spacer- Dodanie do świata NPC, stworzenie nowych Waypointów, dodanie zamku, itd.

Ot i cała historia

Gilbert z Khorinis

New Member
Nie rozumiem jak zainstalować GMDK... Przed wybraniem katalogu instalacji wyświetla się komunikat że ( a przynajmniej tyle zrozumiałem) nie odnaleziono niemieckiej wersji Gothic II Noc Kruka i gdy wybieram ręcznie katalog z moim GIINK to nie da sie wziąć 'OK'. Czy to działa tylko na niemieckiej wersji ?

EDIT: Oh... Mój błąd - cały czas próbowałem wcisnąć go do GII a nie do Nocy Kruka, sorry.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Wybrałeś sam folder JooWood czy G2. Alobo trzeba dać do folderu "system".

Do góry Bottom