Medieval Total War

Status
Zamknięty.

Potak

Member
No właśnie :) Mam pytanie, którą grę polecacie ze strategii Civilization III czy Medieval Total War ??? Kumpel gra w Civi,ale mi ta gra nie pasi bo nie widać walk żołnierzy tylko na mapie teoretycznie bitwe między dwoma wojskami w postaci dwóch chłopków :p Tym samym mówił mi, że w Medieval Total War widać ów walki :D Ale też nie jestem pewny do końca, mógłby ktos dokładniej opisać Medievala ??:> Trudny jest ?? Jakie narody w niej są ?? I inne ciekawostki ?? Jak byłby ktoś tak łaskawy i mógł coś napisać to byłbym wdzięczny :D Pozdrawiam

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
Cywilizacja i medieval to dwie bardzo różne gry. Medieval to polączenie gry turowej z strategią w czasie rzeczywistym. Na początku gry, jako przywódca kraju w średniowiecznej europie musimy wywalczyć sobie miejsce na świecie.
Oprócz konfliktów z naszymi sąsiadami, zdażają się wydarzenia losowe takie jak wypad do europy złotej ordy, zaraza itp.
Na mapie turowaj rozbudowywyuję się miasta, zawiera sojusze, wywołuję wojny czy rozpoczyna bitwy, wtedy gra prznosi nas na mape strategiczna tzw bitewną. Wtedy to musimy dobrze dowodzić armią, aby wygrać potyczkę.

Medieval to gra warta uwagi, nie jest to typowa strategia w której buduje się bodunki później armie i z całym impetem atakuje wroga aż w końcu po bitwie w której nie ma chodź za grosz taktyki, następuję kolejna misja która praktycznie nie różni się niczym.
Podaczas bitew w medievalu, bardzo ważna jest taktyka i umiejętnośc wykorzystania danej jednostki w walce.

Co do cywilizacji to zupełnie inna gra, nie przenosi nas ona w czasy średniowiecza lecz wszystkich epok począwszy od prehistori do dalekiej nam przyszłości.
A więc z początku gracz wybiera państwo i mape w której chce grać. Po rozpoczęciu gry gracz ma do dyspoziji jedną jednostkę, są tpo osadnicy, wtedy trzeba wybrać odpowiedznie miejsce do zalożenia miasta (można wybrać samemu, choć można także wybrać miesjce wskazane przez grę). Po tych krokach mamy już miasto, teraz pozostaje wybudować armie, następnych osadników aby budować naspępne miasta i tajk powoli aż do stworzenia, ogromnego imperium które morze zając cały świat.

Porównując Medieval jest typową grą taktyczną, z dołożeniem gry ekonomicznej, znowu cywilizacja to typowa gra ekonomiczna w której trzeba skolonizować cały świat, ma ona jednak możliwości taktyczne.

No cóż to tyle o grach, i jeśli o mnie chodzi to polecam ci medievala, nie twierdzę jednak, że cywilizacja gorsza, też zasługuję na uwagę. Ale wygrywa Medieval, jakoś lepiej się w niego gra, no i nie jest znowu aż tak trudny.

xenex

Member
Jak dla mnie gra super. Podoba mi się rozwój gry, budowa świata ogólnie dużo rzeczy wychodzi na plus. Oczywiście gra ma też minusy, ale nie będę ich wymieniał bo po co oczerniać tak dobrą grę ^^.
Podobają mi się walki, podbijanie nowych miejsc, gra w której łatwo się zakochać. Trochę przypomina mi Europe Universalis, ale jednak EU jest gorsze o jeden stopień.
Jeżeli przyszło by mi do oceny to 9/10.(Albo 9 z małym - :D )

rondel100

New Member
Dla mnie civilization jest denne nic nie widac walki sa kijowe
Zdecydowanie bardziej lubie Medievala jest trudny wymaga od gracza poważnego myslenia ładna grafika fajne walki ogólnie jest spoko jak dla mnie to 9\10

ingvar

Member
Ja nie za bardzo lubię gry turowe, a więc bardziej doradziłbym ci Medieval (mam obie gry). Civilisation, jest dosyć... specyficzną grą. Mi do gusta nie przypadła. Co innego Medieval. Jest dużo frakci, emocjonujące bitwy, wciągająca kampania, w której można wybrać frakcję i poprowadzić ją do glorji, we wszystkich tego słowa znaczeniach, czyli siła militarna, rozległe granice, bogactwo i silna polityka handlowa.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom