Witam.. Mam tutaj zestaw zadań.. Nie mogę sobie z nim poradzić, a od tego zależy moja ocena pólroczna.. Błagam was o pomoc. Zadania dotyczą pól, obwodów okręgów etc. Tylko wszędzie muszą być obliczenia.
zad1. długośc łuku który stanowi 2/3 (ULAMEK! zwykły) długości okręgu o promieniu 9 dm wynosi:
Do wyboru: A: 12 π dm B: 18π dm C: 2/3π DM D: 12 dm
zad2. Ile pełnych obrotów wykona koło pociągu towarowego na trasie z Zabrza do GLiwic jeżeli odległośc miedzy stacjami wynosi 12km a średnica koła ma długośc 925mm? W obliczeniach przyjmij że π = 3
zad3. Oblicz obwód wycinka koła wyznaczonego przez kąt środkowy o mierze 104 stopni w kole o średnicy 8 cm. Przyjmnij że π-=22/7 (ulamek zwykły)
Mam nadzieje że każdy wie co to ''π'' itp ;p.
Potrzebne mi to na dziś, bardzo was proszę ;p. z góry thx.
zad1. długośc łuku który stanowi 2/3 (ULAMEK! zwykły) długości okręgu o promieniu 9 dm wynosi:
Do wyboru: A: 12 π dm B: 18π dm C: 2/3π DM D: 12 dm
zad2. Ile pełnych obrotów wykona koło pociągu towarowego na trasie z Zabrza do GLiwic jeżeli odległośc miedzy stacjami wynosi 12km a średnica koła ma długośc 925mm? W obliczeniach przyjmij że π = 3
zad3. Oblicz obwód wycinka koła wyznaczonego przez kąt środkowy o mierze 104 stopni w kole o średnicy 8 cm. Przyjmnij że π-=22/7 (ulamek zwykły)
Mam nadzieje że każdy wie co to ''π'' itp ;p.
Potrzebne mi to na dziś, bardzo was proszę ;p. z góry thx.