Mały Problem

Status
Zamknięty.

Phantom Lord

Active Member
Witam,
Mam mały (mam nadzieję, że mały) problem z włączeniem komputera. Otóż, gdy uruchamiam blaszaka, standardowo włączają się wszystkie te czarne ekraniki typu United Megatrends (czy coś w tym guście). Problem zaczyna się właśnie na ekraniku z owym napisem, otóż poniżej pokazuje się napis "Check F1 to resume", no to wciskam F1 i komputer działa dalej, wszystko jest O.K, ale nie powiem, żeby klikanie za każdym razem F1 było wygodne, zwłaszcza jak muszę biegać między pokojami i robić kilka rzeczy naraz. Poza tym wiem, że tak nie powinno być.

Czy wie ktoś jak pozbyć się tego problemu? Od razu uprzedzam, że jestem dość zielony w tych sprawach, więc proszę tłumaczyć łopatologicznie.

Z góry dzięki.

Pandrodor

Member
Miałem kiedyś taki problem, ale nie pamiętam za bardzo co było rozwiązaniem :D psuł ci się ostatnio dysk twardy, masz z nim jakieś problemy, wymieniałeś jakieś komponenty? Problem przyszedł sam z siebie, czy są inne jakieś problemy? Mi się to chyba pojawiało, jak wyjąłem dysk twardy ale nie wyłączyłem go w BIOSie (program sterujący płytą głóną, w skrócie mówiąc)...
Pozdrawiam

Bojan

Spirit Crusher
Weteran
Coś nie hello z biosem jest. Zakładam że nie bawiłeś się w kręcenie procka i tego typu sprawy, więc najlepszym wyjściem było by przywrócenie ustawień domyślnych biosu.
W tym celu podczas odpalania kompa, kiedy masz te czarne okienka musisz wejść do setupa wciskając klawisz DELETE. Najlepiej po odpaleniu kompa klikaj cały czas, aż pojawi się niebieskie okienko (chyba że wcześniej usłyszysz ciche pyknięcię w kompie, nie wiem jak to wygląda w przypadku innych biosów)
Kiedy już będziesz miał niebieski ekran znajdź opcję LOAD OPTIMIZED DEFAULTS klikasz enter-->y-->enter
Potem klikasz opcję SAVE & EXIT SETUP-->y-->enter
Powinno być dobrze ;)

szczurek

Menda serowa
Weteran
A przestawia Ci się data w kompie sama ?? Jak tak to wina bateryjki od biosu, bo mój bracki ma to samo :}

Phantom Lord

Active Member
Nie data jest cały czas O.K.
Jakiś czas temu wymieniałem kartę graficzną, możliwe, że to wtedy mi się tak zaczęło robić.
Dzięki za odpowiedzi, jak będę miał czas to spróbuje z tym BIOSem.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom