Małżeństwo Czy Konkubinat?

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
"Związek pomiędzy dwoma ludźmi, którzy się kochają może zostać sformalizowany lub też nie. I jedna i druga możliwość ma swoje wady i swoje zalety. Jak myślicie, co jest lepsze, co właściwsze, jak należy sobie ustawić życie? Zapraszam do dyskusji." Pytanie to zadał mój znajomy na swoim forum o fantastyce,a teraz ja zwracam sie z nim do was. Jak uważacie? Ja myślę że małżeństwo to piękna rzecz. Dwoje ludzi ma wtedy poczucie że są swoistą wspólnotą która ma solidne fundamenty i że niemożliwym bedzie rozdzielenie ich. W praktyce może to i wygląda, ale i tak uważam że dwoje kochającyhc sie ludzi powinni w końcu wziąść ślub, ja zamierzam, i to może juz niedługo ;).

Z wyrazami szacunku. Godfather

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Małżeństwo na pewno zabezpiecza związek, formalizując go sprawia silniejszym. Zapewne rozwód jest trudniejszy, niż zerwanie konkubinatu. Poza tym to symbol, a jak wiadomo ludzie kochają się w symbolach.

Konkubinat wciąż pozostawia, tak mi się widzi, sporo niepewności. Prędzej może zrodzić chorobliwą zazdrość, przez strach przed utratą osoby, z którą na dobrą sprawę właściwie wiąże niewiele. Uczucia rzecz przelotna.

Tak myślę.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Jeśli wiesz, że z tą osobą będziesz całe życie to jak najbardziej małżeństwo. Ważne tylko byście się sobą nie znudzili, tak więc najlepiej żebyście wcześniej długo żyli ze sobą w konkubinacie(?). Zwykły związek na pewno łatwiej jest zerwać, co jest dużym plusem, lecz życie na kocią łapę nie za bardzo podoba się Bogu więc tutaj dużą rolę gra wiara. Co do mnie, to na pewno jak spotkam tę właściwą, po odpowiednim czasie zdecyduję(zdecydujemy?:]) się na ślub.

Kacperex

KacŚpioszek
Dla mnie ważne jest to, że dwie osoby się kochają, a to czy będą razem ze ślubem czy też bez to mi to tito. Nie będę osądzał ludzi, aby samym nie być osądzanym. Stara data na ogół uważa, że konkubinat to coś wbrew bogu etc. Co bardzo, ale to bardzo mnie śmieszy.
Jednak ja wolę ślub dzięki niemu czuję, że mam do czego wracać, mam jakies wsparcie wieksze w żonie. Czuję się spełniony. Małżeństwo jest jak najlepszym rozwiązaniem, dla osób, którę się kochają i chcą być razem.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Dla mnie ważne jest to, że dwie osoby się kochają, a to czy będą razem ze ślubem czy też bez to mi to tito. Nie będę osądzał ludzi, aby samym nie być osądzanym. Stara data na ogół uważa, że konkubinat to coś wbrew bogu etc. Co bardzo, ale to bardzo mnie śmieszy.

Tutaj zgadzam się z KAC'em, gdyż wydaje mi się, że to zależy od wyłącznie od pary
Od tego jakie mają charaktery i jakie wyznają zasady w codziennym życiu
Można byc szczęśliwym i tak i tak. Osobiście mi jest bez róznicy czy swój
związek sformalizuje. Jeśli wyniknie tak, że sformalizuję to będe się bardzo cieszył
aczkolwiek jeśłi tego nie zrobię też nic się moim zdaniem nie stanie.
Nie będę zabiegał o sformalizowanie związku.
Jeśli razem z partnerką dojdziemy do wniosku, że tego chcemy to tak będzie.

Do góry Bottom