Linux

Status
Zamknięty.

darkrider

Debile
Yo!

Mam problem. Chciałbym zainstalować Linuxa (SUSE 10.0) tylko mam takie problem:

- Nie wiem ile partycji na niego potrzeba i ile miejsca na każdej partycja??

(na C [gdzie mam XP mam w sumie 7,81 GB i 3,42 GB wolnego a na D mam w sumie 29,4 :troche zajete ale bede zgrywał coś i czyscił go:])

- jak mają nazywać się partycje (wiem ze coś z [/]) ??

- czy wersja 7.95 GB jest dobra?? bo to troche duzo (DVD9 ;/)

Z góry thx za pomoc
smile.gif

Pozdro darkrider

P.S.: Z instalacją nie ma problemu
smile.gif
Wiem jak to się robi
tongue.gif

darkrider

Debile
QUOTE Jeśli posiadasz już taką partycję (nie ważne czy FAT32 czy FAT16), to jesteś w idealnej sytuacji, ponieważ nie musisz partycjonować dysku, a jedynie podczas instalacji, odpowiednio ją przygotujesz.

Mam już partycje D w NTSC i nie wiem czy to bedzie działać ;/

POMÓŻCIE !!

Pozdro darkrider

P.S.: Nie kapuje za bardzo tego http://www.linux.sky.pl/teksty/instalacja.html ;/
Jak ktoś się zna na LINUXIE to niech sie odezwie do mnie na GG (jeśli może).]

P.S.2.: Czy ta wersja jest dobra ?? http://torrenty.org/torrent/3068 ??

chery

Member
No ja nie widzę problemu. Robisz to chyba tak samo jak z instalacją Windowsa lub jakiegoś innego systemu operacyjnego. Masz partycję w NTFS nic prostszego. Podczas instalacji komp sam powinien zaproponować format bo zawsze przy zmianie systemu jest to wymagane. Przed formatem wybierasz żęby sformatował ci dysk do systemu FAT32 i po sprawie.
QUOTE Yo!
Mam prośbę nie pisz takiego czegoś bo to nie brzmi za inteligentnie
smile.gif

darkrider

Debile
Wiesz. Wiem jak instaluje się Windowsa, formatuje dysk, dzieli na partycje, itd. Tylko jest jeden problem : Partycje Linuxa są inne niż te od Windowsa. To jest problem :/. Więc jeśli ktoś wie to niech mi powie o co chodzi z tym /home i z tym /swap
smile.gif

Pozdro darkrider

P.S.: Chery nie doczepiaj się do takich rzeczy jak "Yo!"
tongue.gif

sir frugo

Member
Mam tu coś z forum o Linuxie właśnie o tych "swap'ach" i "home'ach". Może do czegoś ci się to przyda.

QUOTE Gdyby Windows działał tak jak linuks to podzielony był by zapewne na katalog WINDOWS (jako partycja głowna, w linuksie bedzie to / ), a także na PROGRAM FILES ( druga partycja, w linuksie będzie to odpowiednikiem /usr). dodatkowo była by osobna partycja na MOJE DOKUMENTY (w linuksie /home). Oczywiście jest to przykład nie wykonalny w windowsie.
W linuksie / jest partycją główną (jej wielkość zależy od tego ile chcesz miejsca przeznaczyć na linuksa, np. jeżeli chcesz działać w trybie tekstowym wystarczy ok. 1 gb. Jednak rozsądniejsze jest wyznaczyć partycje 10 gb.) Drugą partycją jaką sie tworzy jest partycja swap ( coś jak w windowsie, tyle tylko że znajduje się na osobnej partycji, a nie jak w windowsie)
Tak więc, aby system ruszył musisz mieć przynajmniej 2 partycje:
- / (partycja głowna, ja zalecam z 10 gb.)
- swap (wielkość 2 x rozmiar RAM`u jaki posiadasz. Jednak nie ma to sensu gdy masz np. 512 MB RAM`u bo wtedy byś musiał zrobić swap`a wielkośći 1 GB!!. Ja zalecam na swapa przeznaczyć nie więcej jak 300 MB)
Te ustawienia są zalecane tylko gdy bedziesz chciał się pobawić trochę partycjami.
Dodatkowo możesz zrobić jeszcze partycje na /home, ale nie jest to wymagane (home jest partycją gdzie będą Twoje ustawienia, więc w razie formatowania wszystkie ustawiena zostaną. W windowsie natomiast formatujesz całość)
Jeżel zamierzasz mieć serwer to wydziela się jeszcze partycje na /var/log (znajdują się tutaj logi systemowe)

Sam miałem kiedyś Linuxa, ale nie znam się na nim dobrze. Tutaj masz link to tego forum o Linuxie.
Forum LinuxCentrum

Pozdro.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom