Linux Versus Windows 2

Status
Zamknięty.

Jedi

Caporegime
VIP
Witam, przepraszam za powtórkę tematu który był stosukowo dawno, bo ponad 90 dni temu, chciałem założyć ten temat bo uznałem że społeczność gupa się od tamtego oresu nieco powiększyłą ;]

Zapewne znacząca większość z was używa dalej systemu Windows. Pewnie też bardzo wielu z was używa windowsa nielegalnie (nie przeszkadza wam to? Mi bardzo przeszkadzało). Czy nie chcielibyście systemu, bardziej stabilnego, nie wymagającego instalowania dodatkowych programów antywirusowych, pakietów biurowych? A zarazem grać w najnowocześniejsze gry? TO linux jest dla was ;)

Wypisze pierwsze pytania ludzi którzy pierwszy raz słysząć/widząc linuxa pytają, znam je bo sam niedawno jeszcze miałem windowsa ;]

1. Czy na linuxie można grać w gry komputerowe?
2. Czy będę miał gg/tlena/aim/jabber/msn?
3. Czy na linuxa są programy pocztowe typu thunebird?
4. Czy linux jest za darno?
5. Czy pod linuxa działą photoshop
6. Czy na linuxa są programy p2p?
7. Linux jest po polsku?
8.jak trudna jest instalacja?
9. Czy można mieć na jednym komputeże dwa systemy?

Ad1. Tak, na linuxa można grać we wszystkie gry, a nawet więcej bo wychodzą też gry na linuxa.
Ad2. Oczywiście, na linuxa są komunikatory obsługujące wszystkie możliwe protokoły, włączając w to microsoftowy msn messenger
Ad3. Są
Ad4. Niektóre wersje linuxa są komercyjne i coś kosztują, lecz te wersje co się za nie płaci różną się tym że są uwzdatnione o inne komercyjne apalikacje np. Kaspercky antywirus (który na linuxie nie jest i tak nikomu potrzebny) Za darmo można pobrać linuxa, bądź zamówić za darno, lecz na zamówienie czeka się mniej więcej od 2 do 4 tygodni, więc lepiej pobrać.
Ad5. Działa poprzez emulator wine, ale nowoczesne wersje wine umożliwiają używanie windowsowskich programów bez "mulenia" a nawet większość aplikacji działa lepiej pod linuxem niź pod windowsem. Ewentualnie zamiennikiem photoshopa może być gimp
Ad6. Ozcywiście, jest ich całe stado. Niektóre są takie same jak pierwowzór rożniąc się tylko literką w nazwie np. aMule, xMule LinuxDC++. Jak i inne ale obsługujące te same sieci np. GTK gnutella, FrostWire = Bersheare, również są progamy do torrentów.
Ad7. Oczywiście, przy instalacji klika się f2 i wybiera język polski i wszystko jest po polsku, potem pobiera pakiety i instalator i cały system z większością programów jest po polsku.
Ad8. Instalacja jest banalnie prosta, jak by porównywać instalacje windowsa i linuxa to linuxowa to by było dodawanie 2+2 a windowsowa całkowaniem. Bootuje się live cd, ładuje się system (można wypróbować linuxa bez instalacji dzięki live cd) a na pulpicie jest ikonka install, jeśli w nią klikniemy otworzy się nam instalator w pełni zrobiony graficznie.
Ad9. tak można mieć 2 systemy (ale sądzę że jeśli się troszkę poznaćie na linuxe to windows pujdzie na śmietnik, tak jak to było w moim przypdaku :) ) Wiem że w Ubuntu (czyli najlepszej dystrybucji dla początkujących) jest automatycznie zainstalowany grub. Grub to program który umożliwia przy włączaniu komputera wybór systemów operacyjnych.

Moja przygoda z linuxem zaczeła się właśnie dzieki temu forum i Cahirowi. Wielokrotnie słyszałem o linuie, nawet kiedyś chciałem go zainstalwać, ale jakoś tak nie miałem chęci, uważałem tak jak wielu szaraków że linuź to o wiele trudniejszy system i że nie chodzi na niego połowa gier. Zainstalowałem ubuntu i powoli uczyłem się co i jak. I powiem wam że jestem z linuxa bardzo zadowolony ( w przeciwnym wypadku nie zakładał bym tego tematu :) )
I mam nadzieję że uda mi się namówić chodziać jednego z was na zmianę systemu operacyjnego :) , linux wcale nie jest trudniejszy od windowsa, a dla osoby która pierwszy raz spotyka się z komputerami nawet jest łatwiejszy.
jak by się ktoś z was zdecydował to z miłą chęcią pomogę w pierwszych krokach ;]

Proponuję rozwiązanie tego quizu, lecz nie sugerujcie się nim zanadto ;]
http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/

Pozdro

Lord Sado

Member
Ja powiem tak:
Jestem zbyt leniwy by ściągnąć Linuxa. Cóż, ja mam oryginalnego Windowsa... lecz wierzę, ze Linux też jest bardzo dobry. Na pewno wierzę, że nie ma tam takich problemów jak w Windowsie... lecz pozwolę sobie zacytować:

CYTAT
Ubuntu chodzi mi już prawie 7 dni - nie zaciął się ani razu - neostrada chodzi po 24 godziny i połącza sie na nowo, instalacje programów są jak bajka - mam listę i wybieram co potrzebuję, jak wreszcie udało mi sie rozjebać interfejs graficzny - to sie naprawił - pierdole to i idę na windowsa - tu jest za nudno.

A poza tym byłyby komplikacje z rodziną, która też użytkuje kompa... a to nowy system operacyjny, nowe programy, a jak zrobić to, tamto, sramto... echh... może kiedyś MotM... jak będę sprzedawał tego kompa i kupywał nowego to zainstaluję i okaże się czy prawdę mówiłeś... pozdrawiam

Jedi

Caporegime
VIP
U mnie w domu są dwa komputery, i powiem że totalni laicy nie mieli problemu z linuxem ;]

Cahir

Member
Hohoho , coś mi jednak dobrze podpowiedziało, żebym kiedyś odwiedził to forum ;P

Po pierwsze: MotM, gratz ze wytrzymales ta pierwsza najtrudniejsza godzine z Linuksem... potem już trudno wrócić na windowsa ;)
No i świetnie że jesteś zadowolony. Tak jak wiekszość użytkowników którzy postanowili spróbować czegoś nowego. Jednak powiem szczerze , z odpowiedzią na te pytania:

1. Czy na linuxie można grać w gry komputerowe?
2. Czy będę miał gg/tlena/aim/jabber/msn?
3. Czy na linuxa są programy pocztowe typu thunebird?
4. Czy linux jest za darno?
5. Czy pod linuxa działą photoshop
6. Czy na linuxa są programy p2p?
7. Linux jest po polsku?
8.jak trudna jest instalacja?
9. Czy można mieć na jednym komputeże dwa systemy?

Przesłodziłeś.

A więc tak:

1. Na Linuksie można grać w gry komputerowe na silniku openGL , czyli takie gry jak np. Queake 4 , Unreale , W:ET , Quake Wars , Newerwinter Nights( czy jak to się nazywa) , Wiedzmin (ktory wychodzi) działać będa na Linuksie natywnie. Pozostałę gry, korzystające z biblioteki M$ directX natywnie nie działają. Są one emulowane (za pomocą Cedegi , Wine lub Crossover office) no i czasami tracą na szybkości działąnia (ale nie zawsze).

2. Jest mnóstwo komunikatorów, które świetnie sobie radzą z w/w protokołami. Ba, są też takie programy, które przebiły swoje pierwowzory ( ach, jak to dobrze wiedzieć kto jest niewidoczny na gg dzięki Kadu ;) I nie zalewa mnie reklamami) .

3. Mozilla od zawsze wypuszcza swoje produkty na platformy systemowe Windows/Linux/MacOs , tak że wszystko spod znaku mozilli w Linuksie zainstalować można. Ja z bardziej znanych programów działających na windowsie i linuksie korzystam z np. : Firefox'a , Thunderbirda , Google Desktop Search , Picassy , Open Office.org , Nero Linux (!!) , Gimpa ;)

4. CYTAT
Ad4. Niektóre wersje linuxa są komercyjne i coś kosztują, lecz te wersje co się za nie płaci różną się tym że są uwzdatnione o inne komercyjne apalikacje np. Kaspercky antywirus (który na linuxie nie jest i tak nikomu potrzebny) Za darmo można pobrać linuxa, bądź zamówić za darno, lecz na zamówienie czeka się mniej więcej od 2 do 4 tygodni, więc lepiej pobrać.

To jest częściowa prawda. Tak naprawde w płatnych dystrybucjach takich jak Red Hat, Mandriva nie płaci się za system, ale pomoc techniczną ( wyjątek: duże i średnie Firmy )

5. Przez Wine/Cedege/CrossOver Office z naciskiem na to ostanie ( działa wręcz jak natywna aplikacja)

6. Na ten temat świetnie wypowiedział się MotM. Odsyłam do jego postu.

7. Tutaj dochodzimy do jednej z największych przewag Linuksa nad windowsem. Więcej o tym w tym wątku ( świetny artykuł , dla każdego zainteresowanego wahającego się wręcz obowiązkowy: Artykuł

8. W dystrybucjach "user-friendly" łatwiejsza niż w Windowsie. Naprawde.

9. Można , ale jest pewna zasada. Jeśli chce się mieć Linuksa i Windowsa na dysku, najpierw instalujemy Windowsa, a potem Linuksa ( ze względu na to, że Windows nie potrafi odczytać partycji inuksowych i nie umiałby go znaleźć ;) )

Tak troszke się rozpisałem i spadam ;) Od czasu do czasu zajrze i zobacze co się w tym temacie "gotuje" ;)

Jedi

Caporegime
VIP
Cahir, windows widzi partycje linuxowe, tylko zeby widział trzeba się "troszkę" natrudzić : D

Cahir

Member
Hmm , źle zrozumiales co miałem na myśli ( albo źle napisałem). Chodziło mi o to , że nie jest możliwe skorzystanie z programu bootującego firmy M$ ( nie wiem jak sie nazywa) gdy chce się przełączać miedzy systemami windows Linux ( owszem, między windowsami można ale cóż - ach ten monopol ) lub jest to wielce utrudnione . Natomiast za pomocą pewnych programów oczywiscie można zobaczyć partycje ext3 etc. na windowsie

Pozdrawiam

A na deser daje screeny mojego pulpitu ;) :

Screen Pierwszy

Screen Drugi

Screen Trzeci

To jest ten Beryl ;) Imho 100 razy lepsze i szybsze od Aero Glass Visty ( nie zżera tyle ramu a efekty ma znacznie lepsze, to co pokazalem to namiastka ;) )

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom