Le Parkour

Stalker

New Member
Witam, Le Parkour jest to moje hobby,jest to malo znany sport w polsce ale nie dlugo sie rozwinie. Ja ten sport uprawiam rok czasu i mam pewne doswiadczenie. Jezeli ktos chce obejzec jak to wyglada najlepiej wejsc na youtube i wpisac parkour i macie pare filmikow. Ten sport polega na szybkim przemieszczaniu sie po miescie ale nie tylko przeszkode mozna pokonac sposobem szybko czy efektywnie tak samo jest z saltami. Ten sport pochodzi z Francji i wymyslil go David Belle. Ale co ja bede mowil prosze zobaczyc. :lol:

Pozdro STALKER :D

Wysoki93

Active Member
W moich okolicach ten sport jest nawet bardzo dobrze znany.
W szkole, do której uczęszczam są zajęcia i można chodzić na treningi z parkuru
A salta nie są główną cechą parkour'u lecz freerun'a.
Jest to dobra metoda jak chce się gdzieś szybko dostać lub przed kimś expresowo uciec ;)

daria

Szejn
Weteran
Heh, moj bracik cwiczyl parkour przez rok... W katowicach, tu gdzie mieszkam sa zloty i tez tam uczeszczal.. Latal stale jak glupi po dachach.. Faktycznie sport bardzo ciekawy... Fajnie ta popatrzec jak w 2 sec. ktos wbija sie na 2 metrowy mur.. U mnie w Katowicach tez jest bardzo znany ten sport, lecz kazdemu sie tu szybko nudzi.. hehe :p Nie mniej jednak podoba mi sie i lubie czasem obejrzec filmik :p

Hetik

Member
Tak ten sport bardzo bardzo mi sie podoba. Niestety w mojej miejscowosci i jej poblizu nie ma zadnej takiej szkoly ( najblizej chyba jest w Katowicach a to godzina drogi z Chelmu Slaskiego ). Dlatego z kumplem chce to zaczac cwiczyc na wiosne. Wszystkie cwiczenia mamy podrukowane. I tylko czekam na pogode.

Chce takze zaczac cwiczyc capoeire. To jest kapitalne ale moim zdaniem trudniejsze od parkouru. Tutaj potrzebujesz wiele wiele czasu zeby sie tego nauczyc. Zobaczymy jak to bedzie...

Wysoki93

Active Member
CYTAT(Senyan @ 30-01-2008, 17:54) [snapback]168069[/snapback]
Chce takze zaczac cwiczyc capoeire. To jest kapitalne ale moim zdaniem trudniejsze od parkouru. Tutaj potrzebujesz wiele wiele czasu zeby sie tego nauczyc. Zobaczymy jak to bedzie...

Też słyszałem o tym capoeira B) A tak mniej więcej to dowiedziałem się o tym z pewnego filmu pt.: "Only the Strong"
Capoeira to połączenie walki i tańca :ph34r:

Co do parkuru się już wypowiadałem.

gorn321

New Member
mój brat ćwiczy od 2lat i jest całkiem niezły.ja też troche ćwicze ale mało

Hetik

Member
Dokladnie Wysoki. To polaczenie walki z tancem. Jest pare filmow z capoeira. Swietnych filmow ale zapomnialem tytuly.

Kumpel juz umie pare sztuczek tylko ze on juz cwiczy pare rok i dobrze mu to wychodzi.

Ja cwicze Parkoura od niedawna.Mieszkam w Jarocinie (male miasteczko).Raczej malo miejca na cwiczenia.Ale dzisiaj akurat bylismy z kumplami w takich opuszczonych domach.Blisko mojego osiedla jest tez fabryka...czasami tam chodzimy.W Jarocinei jest to nawet bardzo znany sport.Glownie cwicze Parkoura bo to jest troche podobne do akrobacji znanych z gier Prince of Persia.

Szakall

Member
Ja tez cwicze parkour juz ponad 2 lata i bylem w Francji i widzialem jak skacza zawodowcy ale tak naprawde nie byli duzo lepsi od demie chodz ja tez uprawiam freeruning czyli to jest podobne do parkour tylko ze robie salta i bylem tez na wielu wystepach z saltami.

Pozdro :lol:

Cisu

Member
Co do Parkouru to się mogę conieco wypowiedzieć. Po pierwsze wiele temu zawdzięczam - gdybym nie zaczął ćwiczyć nigdy nie zainteresowałbym się takimi dyscyplinami jak akrobatyka i capoeira. Ale obecnie w moim mieście skaczą praktycznie same dzieci, dosłownie po 11 lat, więc sobie odpuściłem ;). Sam w sobie parkour jest bardzo ciekawy, efektywny i jest świetnym sposobem na pokonywanie własnych barier. Nie będę się więcej rozpisywał, nie skacze już od prawie trzech lat i od tego czasu mogło się wiele zmienić.

Tak na marginesie - Senyan, napisałeś, że chcesz się zapisać na capoeire. Naprawdę polecam, ja ćwiczę już półtora roku i nie myślcie, że przesadzam, ale capoeira to moje życie, a konkretnie moje życie jest dopasowane pod capoeira i nie wyobrażam sobie, żebym mógł robić co innego - poćwiczcie to zrozumiecie - to po prostu odmienia życie :). BTW jeśli nie zdecydowałeś się nad wyborem grupy, to radzę się nad tym zastanowić, gdyż wbrew pozorom jest to ważne. Ktoś kiedyś powiedział, że "Odmian Capoeira jest tyle, ile jest grup" i ma rację, gdyż każda grupa się czymś od siebie różni - jedne stawiają na szybką grę w roda (roda [czyt. "hoda"] - z port. "koło", "okrąg"; gra w roda to po prostu "walka dwóch ludzi w tym kółku"), inne są nastawione bardzo akrobatycznie, niektóre mają praktyczne kopnięcia i uczą ich zastosowania, podczas gdy pozostałe w ogóle tego nie praktykują. Ja ćwiczę w grupie Artes das Gerais - najstarszej w Polsce i naprawdę nie narzekam, a wręcz gorąco polecam ;). Jeśli chcesz pogadać na ten temat, zapraszam na priv, lub gg - nie chce tutaj spamu robić ;P.

I jeszcze coś na temat parkouru - akrobatyka nie jest celem założenia tej "dyscypliny", jest jedynie dodatkiem (tak samo jak w capoeira), więc jeżeli ktoś uczy się salt z murka, zamiast ćwiczyć tzw. "freerun" to dla mnie nie jest traucerem (człowiek, który uprawia parkour), tylko zwykłym "tricksterem" :).

Pozdrawiam.

Do góry Bottom