Laptop Dla Gracza

Status
Zamknięty.

Vendetta

Deathproof
VIP
Intel® Core™ i5 520M 2.4GHz (2.93GHz Turbo Mode, 3MB Cache)
CrossfireX™ 1GB ATI Radeon™ Mobility HD 5870
17-inch WideXGA+ 1440 x 900 (900p)
6GB DDR3 at 1066MHz
250GB 7,200RPM SATA-II HDD
Slot-Load Dual Layer DVD Burner
Genuine Windows® 7 Home Premium, 64bit, English

jest to nieco zmieniony przeze mnie Alienware M17x ;] Cena: 7850zł.
Co myślicie o tym lapku? Co wypadałoby zmienić? Znacie tańszą alternatywę?
Wybrałem Alienware, bo ma uber dizajn:
column_m17x.png

Więcej zdjęć tutaj: http://www.dell.com/us/en/home/notebooks/laptop-alienware-m17x/pd.aspx?refid=laptop-alienware-m17x&s=dhs&cs=19&~ck=mn

Opinie i sugestie mile widziane.
PS. Nie zmienię karty graficznej. Mają być dwa Radeony i będą :p

HoteK

Obywatel
Nie no dla mnie bomba .
Mam tylko pytanko ile ten Radeony mają bitów?
250Gb Dla mnie za mało ale to tylko moje zdanie.
Dobry procek jak na lapka chodz gdzieś widziałem CHYBA lepszy od i5 pod wzgledem cache i Hz.
Na ile masz gwarancje ? W7 english chyba do zmiany na PL.

P.S ja mam swoje zdanie o Radeonach ale zatrzymam je dla siebie. Dla mnie komp 9.5/10

Vendetta

Deathproof
VIP
Ogranicza mnie cena :) A W7 English/PL nie ma dla mnie różnicy, w latopie razem z aplikacjami Alienware jest już ten W7, nie widzę potrzeby zmiany :) 250GB- w sumie mogę wymienić na 320gb za 25$.
Grafika: 128 bit
A i tak ten notebook jest o wiele lepszy niż mój PC.

Muzin1234

Member
Zacząpisty , lepszy niż mój itd itp cena dobra , piękny jak nowy!! i chyba jest :D

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ja bym brał 4 GB ramu, bo i tak 6 GB nie wykorzystasz, chyba że ma to być bardzo przyszłościowy komp, dysk 500 GB to podstawa w tych czasach jak lubisz trzymać trochę muzy i filmów, a co do kart graficznych to ja nie wiem czy warto się pakować w Crossfire, ja na moim lapku mam dwa Radeony 3470 i jak mam włączone Crossfire to w większości gier muli. Ale od czasu Radeonów 3xxx minęło trochę czasu więc nie wiem jak to jest teraz. Napęd mógłbyś zmienić na BD bo to też powoli wchodzi do standardu jeżeli chcesz go długo nie "aktualizować" to ja bym to polecił.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
he he mam dziwne wrażenie, ze na konferencjo CD projektu jak padł komp to chłopaki z Jowooda odpalali Arcanię na bardzo podobnym lapku. Wręcz wizualnie powiedziałbym, że wyglądał tak samo. Arcania tak na nim klatkowała, ze aż żal ^^

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
he he mam dziwne wrażenie, ze na konferencjo CD projektu jak padł komp to chłopaki z Jowooda odpalali Arcanię na bardzo podobnym lapku. Wręcz wizualnie powiedziałbym, że wyglądał tak samo. Arcania tak na nim klatkowała, ze aż żal ^^
Na pewno nie ścinała się z tego powodu, że lapek jest za słaby, wymagania minimalne Arcanii to jakiś Geforce 6800

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Może ładnie ściemniają :p G3 tez miało być płynne...a wszyscy wiemy jak się skończyło.
Więc mocny sprzęt to nie wszystko :p Zastanawiam się tylko na jakiej przedziałce go tedy odpalili, bo nawet po jej zmniejszeniu nie wiele się zmieniło.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Być może zintegrowane układy graficzne z laptopów nie będą kompatybilne z nowym Gothiciem...

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Generalnie laptopy mają większy problem z ogarnięciem gier, chociaż mój acer daje rade jak na razie :)

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Mój Acer też daje radę chociaż czasami myślę że 2GB ramu to za mało, ale poza tym to na najwyższych detalach w Crysis w rozdzielczości 1280x800 czasami nawet 60 fps. Wszystkie Gothici i Riseny działają mi na full więc mam nadzieję, że Arcania też będzie.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Moim zdaniem kupowanie laptopa za 8 000,- służący tylko do gry, jest dość kiepskim pomysłem. Chyba że jesteś synem milionera i 8koła to zerowy wydatek.
Za taką kasę stacjonarny byłby kosmicznie odbajerowany, a do tego zostało by trochę na całkiem przyzwoitego laptopa, nie koniecznie do grania.

Co do specyfikacji, to jedyne co mi się tam nie podoba to dysk. 250giba to ciut za mało jak na teraz, ja mam u siebie 500+160 przenośny i całkowicie mi wystarcza, ale z 250 miałbym problemy lekkie.

Romek, dając tyle kasy za kompa, ciężko nie domyślić się że ma to być przyszłościowy komp, 6giga ramu jak najbardziej są na miejscu, tym bardziej że to lapciok.

Jedno mnie interesuje, jak poradzisz sobie z chłodzeniem? Maty raczej nie są poręczne i przenośne z tego co mi wiadomo, no a lapek do 'chłodnych' sprzętów nie należy za bardzo.

Vendetta

Deathproof
VIP
Ale ta karta graficzna nie jest zintegrowana. Ten laptop wyciąga ok. 18k w 3dmark06, ale na mojej konfiguracji powinien wyciągnąć nawet 20k.
Dysk mogę wziąć większy... chyba. A co do chłodzenia- podkładka chłodząca+świetne chłodzenie alienware (laptop już ma :))

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ja i tak uważam że 4GB RAM wystarczy V w zupełności, nie znam aplikacji czy też gry, która zajęłaby 4GB Więc myślę że 6 to za dużo. Chociaż kto wie jakie wymagania będą miały gry za rok.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Co do chłodzenia to ZALMAN produkuje zajebiste podkładki. Kolega ma i jest bardzo zadowolony. Fakt, ze to nie poręczne, ale jak lpaek się grzeje to lepiej nie ryzykować i mieć coś takiego. Tylko po co ci laptop za 8 koła Oo za 4 tysiaki kupiłbyś już fajny kombajn i za drugie 4 nowego blaszaka z zajebistymi parametrami

Vendetta

Deathproof
VIP
bo nie.
Zasada V: jak kupuję kompa/lapka, to kupuję najlepszego. Jak nie mam kasy to zbieram.
A w swoim obecnym PC zamieniłbym tylko pamięć na 3x 2gb ddr3 i kartę radek 5970 :] albo 5850 w crossfire (czyli dwie karty, tak jak SLI w nVidii)

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
bo nie.
Zasada V: jak kupuję kompa/lapka, to kupuję najlepszego. Jak nie mam kasy to zbieram.
A w swoim obecnym PC zamieniłbym tylko pamięć na 3x 2gb ddr3 i kartę radek 5970 :] albo 5850 w crossfire (czyli dwie karty, tak jak SLI w nVidii)

Najdroższy nie znaczy najlepszy ;p

Swoją drogą widać, że słabo potrafisz analizować co się opłaca, a co nie, i tak nie skorzystasz z wszystkiego co oferuje ten lapek. Jak na mnie to wygląda to na zwykły szpan :)

Vendetta

Deathproof
VIP
Szpan, czy nie szpan- ja założyłem ten temat w innym celu. Wystarczy w pełni przeczytać pierwszy post.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Ba, przecież V nie potrzebuje doradztwa w tej sprawia, ma je w d*pie. Temat na 90% założony, żeby się pochwalić zakupem laptopa za ponad dwie średnie miesięczne pensje w tym kraju. Takie przedłużenie sobie ;p.

Vendetta

Deathproof
VIP
Nie piszę dla szpanu, geez. Chciałem mieć lapka, któremu nie straszna żadna gra, ale doszedłem do wniosku, że lepiej rozbudować mój obecny PC. Do wymiany na razie tylko karta graficzna, bo procesor mam dobry (wystarczy chłodzenie wiartak+radiator za 200zł i podkręcę go do 3,6GHz). Pamięć 4 gb ddr2 800MHz na razie wystarczy, chociaż wolałbym już te 6gb ddr3.
No więc... polećcie mi jakąś kartę, wymieńcie zady i walety :p każdej z nich... I tyle. Tylko niech to nie będzie jakiś GeForce GTX666 fuckin-extreme edition za 5k.
btw. To, że mam w nazwie płyty głównej "nvidia nForce 680i sli" oznacza, że będzie się gryzła z kartami ATI, czy niekoniecznie? Bo słyszałem, że te nowe GeForce są bardzo dobre, ale w końcu nie wiem, jaką wybrać.

A laptopa nie opłaca mi się kupować- w PC jest większa możliwość OC i wszystko taniej wychodzi. Procesor mam stary, ale z OC będzie mocniejszy niż o wiele droższy odpowiednik bez OC ^^

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom