Krav Maga

Kraver Lynch

Weteran
Weteran
Redakcja
historia.gif

KRAV MAGA jest izraelskim systemem walki wręcz i samoobrony, opracowanym i używanym od ponad 50 lat przez Siły Zbrojne Izraela (JDF), policji, straż graniczną i inne służby – w tym również jednostki specjalne i antyterrorystyczne. Twórcą systemu jest nieżyjący już Imi Lichtenfeld.

Prosty i maksymalnie skuteczny, opiera się na wzmacnianiu podstawowych odruchów walki człowieka.

W Stanach Zjednoczonych wprowadzony do szkolenia ponad 150 grup specjalnych różnych służb, m.in. FBI, SWAT, DEA, Coast Guard i inne. Wybrany przez formacje policyjne i militarne w Australii, Nowej Zelandii, Brazylii, Francji, Szwajcarii, krajach skandynawskich i innych.

Codzienna weryfikacja systemu w warunkach realnych zagrożeń i interwencji, dokonywana w Izraelu, gwarantuje realizm rozwiązań technik, taktyk i metod treningu.

Od 1995 r. Tomasz Adamczyk i kierowany przez niego Instytut KRAV-MAGA Polska, jest oficjalnym i jedynym przedstawicielem IKMF na Polskę.

A tutaj dwa filmiki autorstwa mojego trenera i kolesi z sekcji.

http://www.youtube.com/watch?v=Ixhjy5yRY1o PART I
http://www.youtube.com/watch?v=pcVJ94mCmzU PART II

Phantom Lord

Active Member
Powiedz mi Kraverze, jest na to jakieś ograniczenie wieku? Bo przydałoby mi się coś takiego jak pójdę na studia :p Przyznam, że wygląda bajecznie. Wydaje się nie tak strasznie skomplikowana jak inne sztuki walki (choć mogę się mylić), a za to dochodzę do wniosku, że nie chciałbym być Twoim wrogiem.
Jakie jest na to potrzebne przygotowanie i jakie wymogi trzeba spełniać?

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Też trenuję KM; Phantom, nie jestem pewien co do ograniczenia wieku (w W-wie z tego co widziałem istnieją sekcje młodzieżowe, dorośli a także sekcja junior), górne ograniczenie - jak zdrowie pozwoli, w mojej sekcji są i 30-40 latkowie (mimo że jak zaczynałem miałem 14 lat, jakoś wkręciłem się do sekcji dla dorosłych - jedyne czego wtedy potrzebowałem to partner o podobnym wzroście / wadze by trenować) jak i studenci.

Co do wymogów, jak zaczynałem to nie byłem ani wysportowany, a jedyne doświadczenie ze sztukami walki to ok. miesiąca judo, więc w zasadzie każdy może trenować KM;

Co do skomplikowania, w zasadzie większość nie jest zbyt skomplikowana, opiera się na odruchu bezwarunkowym.
oczywiście treningi będą różnić się w zależności od sekcji i trenera..

szczurek

Menda serowa
Weteran
Co do wymagań, ja to słyszałem od kumpla który to trenuje w Gdyni że w momencie zapisów sprawdzają czy nie byłeś karany/podpisujesz jakieś coś tam że nie wykorzystasz zdobytych umiejętności w złych celach.
Ale czy to prawda nie wiem ;d

Phantom Lord

Active Member
No ja jak coś to najprędzej w Wa-wie, bo tam się na studia wybieram (jestem jeszcze w gimnazjum, ale będę walczył o dostanie się na medycynę).
Ogólnie chciałbym coś trenować, bo ruch jest dla mnie szczególnie ważny (problemy z kręgosłupem), krav maga jeszcze wydaje się świetna do samoobrony.

PS
Zobaczyłem te klipy od Kravera. Koleś praktycznie po każdym powaleniu kolesia uderza go w potylicę. Czy przez ten "odruch bezwarunkowy" nie może przez przypadek skasować kolesia? xD

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
CYTAT
WARUNKI PRZYJĘCIA

1. Ukończony 16-sty rok życia. Jeśli nie jesteś osobą pełnoletnią Twoi rodzice muszą wyrazić pisemną zgodą na Twoje uczestnictwo w zajęciach.

2. Niekaralność sądowa. Tyczy się to wyroków które dana osoba odbyła bądź otrzymała w zawieszeniu. Nie tyczy się to otrzymanych mandatów, pouczeń, bądź udziału w sprawach sądowych w charakterze świadka. Fakt niekaralności zostaje zweryfikowany przez centralę Krav Maga Polska, nie ponosisz w związku z tym żadnych dodatkowych kosztów.

3. Stan zdrowia pozwalający na udział w rekreacyjnych zajęciach samoobrony. Wymagane jest zaświadczenie lekarskie z tekstem "nie ma przeciwskazań do uprawiania rekreacyjnej samoobrony" (może wystawić lekarz pierwszego kontaktu!).

4. Koszt za miesiąc treningowy - 120zł, płatne na początku miesiąca

Z Gdańska ....

Kraver Lynch

Weteran
Weteran
Redakcja
Ok odpowiem na parę pytań.

Co do progu wiekowego, u mnie od 16 roku życia. Nie można miec problemów z prawem na płaszczyźnie pobic, wyłudzen, szantaży, itp.
Uderzenie w potylice... z tym wiąże się również próg wiekowy. Ludzie trenujący KM mają na tyle poukładane w głowie, by ocenic czy uderzenie w potylicę jest koniecznie, czy nie. Robimy to na własną odpowiedzialnośc. I tak, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo zabicia przeciwnika.
Jeśli chodzi o wysportowanie. Wszystko przyjdzie z czasem. Ważna jest przede wszystkim silna psychika.
I tak, KM nie jest skomplikowana. Pełno technik i obron oparta jest na naturalnych odruchach. W ten sposób widoczna jest szybkośc, prostota i skutecznosc.

Ogólnie wymogi są praktycznie takie same jak w Gdańsku. Różni się jedynie cena.

Phantom Lord

Active Member
Tak więc szczególnie potrzebna jest świadomość używania KM, co za tym idzie odpowiedzialność, rozum i samokontrola. Do tematu trzeba podejść poważnie.
Chyba przez czas od teraz do pierwszego treningu (a liczę, że się odbędzie) poukłada mi się trochę w głowie... No w każdym razie dziękuję bardzo za odpowiedzi na moje pytania.

PS
Kraver, ile już trenujesz i jak oceniasz swoje umiejętności? Zdarzyło Ci się używać ich przy realnym zagrożeniu dla samoobrony?
Pozdrawiam.

Kraver Lynch

Weteran
Weteran
Redakcja
Trenuje 3 lata i kilka razy zdarzyło się uzyc własnych umiejętnosci. Jak powszechnie wiadomo w takich sytuacjach występuję stres, który potrafi zabrac do 80% umiejetności, tj. siły, wiedzy na temat walki, wytrzymałości, itd.

Mimo wszystko udało mi się bez szwanku wychodzic z opresji. Jak już mówiłem, ważna jest psychika i nie spalanie się psychiczne. Chodzi po prostu o zachowanie zimnej krwi.

Może i KM jest systemem, który szybko się przyswaja. Ale by biegle opanowac umiejętności i automatycznie wykonywac jakies rzeczy trzeba poświecic temu troche więcej czasu.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Ja przez jakieś pół roku uczyłem się tego systemu walki u Grzegorza Adamczyka w Lubelskim K1. Po tak krótkim czasie udało mi się wyjść z opresji z dwoma napastnikami w roli głównej. Według mnie nie ma skutecznijszej metody obrony od Krav Magi. Niestety musiałem przerwać moją naukę z powodu wypadku samochodowego po którym musiałem sobie na prawie pół roku odpuścić jakiekolwiek formy aktywności fizycznej. Mam zamiar wrócić do K1 zaraz po moim powrocie do polski.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Do góry Bottom