CYTAT
Nasze państwo nie jest w stanie poradzić sobie nawet z nabojkami na stadionach i dzieciarnią z browarami na osiedlu, więc ćpuny to problem niszowy.
Chcesz powiedzieć, że skoro na stadionach sobie nie radzą, to nikogo nie ruszy że naćpany dres (przykładowo) zabije słabszego od siebie na środku miasta. Powiecie, że zabije to za dużo powiedziane... Niestety, mam pewne kontakty z medycyną, po opowiadaniach kilku członków mojej rodziny - lekarzy i wychodzi na to, że to nie jest wcale fikcja.
Zauważ, że o ludziach nie można mówić ogólnie - prawda, we wszystkich nas jest coś złego, nikt nie jest lepszy i każdy powinien zająć się sobą najbardziej, ale mamy też prawo wyrażać co myślimy na jakiś temat. Chce gość ćpać niech ćpa... Ale ja nazwę to zachowaniem debilnym. Czy warto psuć sobie życie? Warto pokazywać światu jakim jest się "git", w ten sposób? Mało jest dla mnie "git" robienie z siebie rośliny.
CYTAT
Ja osobiście tylko 3 razy takie g*wienko w życiu brałem, ciągnie mnie szczerze czasami do pigułeczek, ale próbuję skutecznie powstrzymywać się i udaje się. To co pokazali na filmiku... to jest głupota. Wiem. Ale przecież... this is a free continent. Nie obchodzi mnie po co on to zrobił. Liczy się dla mnie to, że można się ryć z kolesia. Śmiech to zdrowie. Jak pana ćpuna zabili, wykorzystali, wrobili... jego sprawa. Mnie to w niczym nie przeszkadza. Jest człowiekiem tak jak ty i ja. Nie ma ludzi dobrych ani złych czy głupich, są tylko ci co wybierają. Cokolwiek to znaczy.
A ja się nie zamierzam z tego gościa śmiać, bo dla mnie to jest straszne, a nie śmieszne.
Poza tym się z tobą w części mogę zgodzić - fakt są tylko ci co wybierają, ale każdy czasem wybierze źle... i to już jest głupie - tutaj nie da się zaprzeczyć. Sam robię/robiłem wiele głupich rzeczy, teraz żałuję. Ale muszę powiedzieć, że ten gość rzeczywiście nie wyglądał na zbyt żałującego, a właściwie świadomego swoich złych czynów - i to jest głupie.
CYTAT
Rozumiem, ale wiesz, chodzi mi o to, że duży odsetek ludzi robi to świadomie i z własnego wyboru. Chcą ćpać - ćpają, chcą wrzucić to na internet - wrzucają. Nie możesz im tego zabronić, nie masz prawa mówić, że sam fakt wrzucenia tego jest idiotyczny. Nie podoba się? Nie oglądaj. Jesteśmy wolni, teoretycznie.
Więc, żebyście w końcu mnie zrozumieli:
- ćpanie nie jest równe byciu kretynem, półmózgiem i whateva u call it
- nie ćpanie nie jest równe byciu lepszym. Zrozumcie, że tak jak ktoś lubi sobie wypić, zapalić, powalić konia, pobiegać, tak niektórzy ludzie lubią sobie w żyłę dać. A że jest to meganiebezpieczne i na dłuższą metę głupie - to inna sprawa.
- to, że sobie to wrzucili nie jest równe chwaleniem się swoją głupotą. Wrzucili, bo im się to podoba. Wam nie? Nie musi, ale niektórzy się mogą tym jarać. Ludzie wrzucają gorsze debilstwa na neta...
Sorry stary, ale skoro to wrzucił w sieć, to jakbyś chciał, nijak nie zaprzeczysz temu, że chciał zrobić na kimś wrażenie.
Czy to ich sprawa? Nie powiedziałbym. Zauważ, że duża część środowiska może cierpieć przez takich ludzi.