Konkurencja Przyszłością?

Status
Zamknięty.

Vasemir

Mistrz Areny i zrzędzenia
Więc może skupmy (skupcie?) się na tym problemie. Która jest IMHO bolączką większości for o zakrojonym temacie, szczególnie związanym z grą lub serią gier.
Kto nie czytał tematu - chodzi tu o to jak utrzymać forum przy życiu na dłuższą metę, poza podłączonymi do respiratorów weteranami, którzy siedzą "tak czy inaczej", raczej ze względu na znajomych i zadomowienie się, niż ze względu na rzeczywiście ciekawe rzeczy na forum.

Zanim ktoś rzuci, że powinienem pisać do adminów prywatnie albo zwróci uwagę, że ja sam weteranem nie jestem - fakt, nie. Ale jestem użytkownikiem, względnie aktywnym, myślę, dział jest dla użytkowników, a sama dyskusja moim zdaniem powinna być otwarta. A temat zakładam, bo i samo GUP mi się podoba, i sam mogę kiedyś stanąć przed podobnym problemem w administrowaniu forem.

GUP się zbytnio od innych for nie różni - no offence, jest porządne, stare, stabilne, rozwinięte, uporządkowane... Wszystko fajnie, ale sami wskazaliście problem.
Moim zdaniem tym, co może wyróżnić forum, zdynamizować jego życie i w ogóle przyciągnąć nowych użytkowników, to jakiś rodzaj konkurencji, współzawodnictwa. Podzielony na niezbyt długie, kilkumiesięczne okresy, aby nowo zarejestrowani mieli szansę zająć jakąś pozycję.
Gildie/Obozy mają według mnie zajebisty potencjał, a i zainteresowanie nimi jest/było - ot, chociażby wczoraj czy przedwczoraj nowy user poprosił o dostęp. Tylko, cholera, nie jest wykorzystywane! By rozgrywka trwała, musi być względnie dynamiczna, płynna... a przede wszystkim musi się toczyć, a opiekunowie muszą szturchać odpowiednimi impulsami, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Niemniej jednak to nie temat na narzekanie na Obozy... O ile tam jest rozgrywka grupowa, to przydałaby się też indywidualna. Jaka? Pff... Gdyby to było takie proste, to nie zakładałbym tematu, tylko przedstawił projekt i zbierał laury. Może kilka gier prowadzonych okresowo, za które można byłoby natrzaskać punkty? Powiedzmy: poniedziałek to WarCraft, wtorek to szachy na Kurniku, środa to jakiś CS, czwartek - bitwy na dissy na odblokowywanym SB etc. etc.
Swoisty CTF? Myślę, że stosunkowo nietrudno byłoby stworzyć skrypt polegający na jakimś b. prostym przekazywaniu "przedmiotu" (jakieś niewielkiej grafiki) z profilu jednej osoby do innej po zadaniu X "obrażeń" (wpisów? Odpowiednich kliknięć? Łatewa...). No i do tego licznik czasu - kto taki symbol utrzymał najdłużej.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Mnie się pomysł, podoba. Tylko osobiście ja nie mam już tyle czasu co kiedyś, żeby zajmować się wszystkim, a gdzież jest zmiana warty przysłowiowa. Nikomu się nie chce ruszyć zadka. macie jakieś projekty wszystkie chętnie rozpatrzymy. Niestety tak to już jest, że z wiekiem człowiek ma coraz mniej czasu, a potrzeba świeżej krwi, która będzie chciała coś zrobić bez prowadzenia za rączkę.

Vasemir

Yeed... Jakby nie patrzeć: pierwszy post w tym temacie pojawił się po 38 dniach od jego założenia, a to oznacza, że wszyscy mają na to bardzo wyraźnie [...].

Poza tym chyba najpierw trzeba dobrze zrobić - albo w ogóle zrobić - ruszone rzeczy. Już odechciało mi się przypominać i rozpisywać, ale fabularka i PvP w Obozach w dalszym ciągu nie istnieją.

Może i mają, ale ty się trochę hamuj.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Poza tym chyba najpierw trzeba dobrze zrobić - albo w ogóle zrobić - ruszone rzeczy. Już odechciało mi się przypominać i rozpisywać, ale fabularka i PvP w Obozach w dalszym ciągu nie istnieją.

To było dziecko od początku do końca Edka, więc do niego ewentualne pretensje. Mówiłem mu, żeby wtajemniczył kogoś jeśli on nie będzie mógł się zajmować systemem i na gadaniu się skończyło.

Yeed... Jakby nie patrzeć: pierwszy post w tym temacie pojawił się po 38 dniach od jego założenia, a to oznacza, że wszyscy mają na to bardzo wyraźnie w y j e b a n e.

Jak by nie było zawsze jest tak, że jak samemu się nie ruszy to nikt nie wsadzi łapki w szambo. Ja systemu, nie znam nie zaznajamiałem się z nim dokładnie. Nawet gdybym wiedział o co kaman to i tak nie daje rady zajmować się jeszcze tym. W takim razie jest ktoś chętny, kto mógłby zaopiekować się systemem? (że tak retorycznie zapytam...)

Vasemir

Kto jak kto, ale grono adminów nie bardzo ma jak zwalać odpowiedzialność na jedną osobę. Gwoli sprawiedliwości należy dodać, że ED szukał ludzi, ale np. ja odmówiłem, bo musiałbym tym samym zrezygnować z gry w obozie.

W takim razie jest ktoś chętny, kto mógłby zaopiekować się systemem? (że tak retorycznie zapytam...)

Ale jaki konkretnie system masz teraz na myśli...?

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
W takim razie jest ktoś chętny, kto mógłby zaopiekować się systemem? (że tak retorycznie zapytam...)
Zaraz się zgłosi Szczur albo ktoś.
Ale jaki konkretnie system masz teraz na myśli...?
No chyba Yeed mówił cały czas o systemie gildii.

Randal

Banned
Zaraz się zgłosi Szczur albo ktoś.

Czumu tylko mnie wymieniłeś ?? Praca jako Koordynator albo opiekun gildii mnie nie za bardzo interesuje. Wole sie w gildii udzielać jako jej członek i coś dla niej zrobić a poza tym możecie wziąć kogoś z dłuższym stażem na Forum. Ale pytanie było retoryczne ...

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Biaf zluzluj.

Chodziło mi raczej o fakt, iż nikt się nie wpisze, bo wszyscy są zbyt leniwi.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
jeżeli chodzi o ten system...
ele coś chciał działać, czekam na info od niego. dogadamy co i jak i w ciągu kilku dni damy wam znać,
jeżeli jest ktoś chętny, kto chce nas wesprzeć w uruchomieniu tego systemu, to niech tutaj śmiało się zgłasza, ponieważ jedna osoba sama tego nie ogarnie ;)

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ja mogę np. nadzorować prace. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie, to uprawnienia moderatora w jakimś dziale spokojnie by zaspokoiły moje oczekiwania. To jak, przydam się?

szkeleton

Hmmmm
Członek Załogi
Zależy w czym pomóc to mogę dać pomocną dłoń.

abi

Witch numero Uno
Członek Załogi
no i mamy solidną ekipę :) , ele (szefu), baal, szkelo, romek i ja

yeed jak będziesz to ładnie poproszę cię o jakiś dział dla nas, abyśmy mogli wszystko tam opracowywać itd ;)
dziękuję

a was prosimy o trochę cierpliwości, postaramy sie robujać tak szybko jak to będzie możliwe :)

Randal

Banned
Jak bym moda w jakimś dziale dostał to i ja bym się zgłosił !!
Tyle że mnie to nie interesuje ...

Cedric

GołoWąs
Weź kurfa przestań z tym modem :lolface:
Jak to powiedział wujek Petera Parkera : " Wielka moc to wielka odpowiedzialność ,a dar może być również i klątwą"

Ja również mogę się zgłosić,trza ruszyć to bagno

Randal

Banned
Weź kurfa przestań z tym modem :lolface:

A może przeczytasz moją wypowiedz trochę wcześniejszą tam napisałem że mnie to nie interesuje. A tak poza tym ktoś mi wytłumaczył że nie warto się tak starać o Moda bo i tak go nie dostanę, muszę na niego zapracować. A to było głównie dla spamu.

" Wielka moc to wielka odpowiedzialność ,a dar może być również i klątwą"

Zgadzam się z tym...

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Jeśli sądzicie, że przygarnie was ktoś tylko dlatego, że motywuje was możliwość moderacji jakiegoś poletka to się grubo mylicie :trollface:

Sprawa druga. najpierw gadajcie z Abi, a ona powinna pogadać z EDkiem. Najpierw to Wy gadajcie z Elkiem :) bo wyszło na to, że ja zarządzam tym "teamem".

Electric Dragon

Majster
Weteran
Ja mogę np. nadzorować prace. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie, to uprawnienia moderatora w jakimś dziale spokojnie by zaspokoiły moje oczekiwania. To jak, przydam się?

Tu nie chodzi o nagrody i przywileje. Nie możesz nadzorować czegoś, o czym nie masz jeszcze większego pojęcia. W tej chwili grupę będzie tworzyć Ele, Abi i Baal. Ze szkelem i Cedricem na gg porozmawiam jeszcze, coby wyjaśnić parę spraw im.

Silden

RPG'owiec
VIP
Jakbyście potrzebowali pomocy to walcie. Postanowiłem wrócić do aktywności.
Biorę miskę ryżu na miesiąc.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom