Vasemir
Mistrz Areny i zrzędzenia
Kto nie czytał tematu - chodzi tu o to jak utrzymać forum przy życiu na dłuższą metę, poza podłączonymi do respiratorów weteranami, którzy siedzą "tak czy inaczej", raczej ze względu na znajomych i zadomowienie się, niż ze względu na rzeczywiście ciekawe rzeczy na forum.Więc może skupmy (skupcie?) się na tym problemie. Która jest IMHO bolączką większości for o zakrojonym temacie, szczególnie związanym z grą lub serią gier.
Zanim ktoś rzuci, że powinienem pisać do adminów prywatnie albo zwróci uwagę, że ja sam weteranem nie jestem - fakt, nie. Ale jestem użytkownikiem, względnie aktywnym, myślę, dział jest dla użytkowników, a sama dyskusja moim zdaniem powinna być otwarta. A temat zakładam, bo i samo GUP mi się podoba, i sam mogę kiedyś stanąć przed podobnym problemem w administrowaniu forem.
GUP się zbytnio od innych for nie różni - no offence, jest porządne, stare, stabilne, rozwinięte, uporządkowane... Wszystko fajnie, ale sami wskazaliście problem.
Moim zdaniem tym, co może wyróżnić forum, zdynamizować jego życie i w ogóle przyciągnąć nowych użytkowników, to jakiś rodzaj konkurencji, współzawodnictwa. Podzielony na niezbyt długie, kilkumiesięczne okresy, aby nowo zarejestrowani mieli szansę zająć jakąś pozycję.
Gildie/Obozy mają według mnie zajebisty potencjał, a i zainteresowanie nimi jest/było - ot, chociażby wczoraj czy przedwczoraj nowy user poprosił o dostęp. Tylko, cholera, nie jest wykorzystywane! By rozgrywka trwała, musi być względnie dynamiczna, płynna... a przede wszystkim musi się toczyć, a opiekunowie muszą szturchać odpowiednimi impulsami, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Niemniej jednak to nie temat na narzekanie na Obozy... O ile tam jest rozgrywka grupowa, to przydałaby się też indywidualna. Jaka? Pff... Gdyby to było takie proste, to nie zakładałbym tematu, tylko przedstawił projekt i zbierał laury. Może kilka gier prowadzonych okresowo, za które można byłoby natrzaskać punkty? Powiedzmy: poniedziałek to WarCraft, wtorek to szachy na Kurniku, środa to jakiś CS, czwartek - bitwy na dissy na odblokowywanym SB etc. etc.
Swoisty CTF? Myślę, że stosunkowo nietrudno byłoby stworzyć skrypt polegający na jakimś b. prostym przekazywaniu "przedmiotu" (jakieś niewielkiej grafiki) z profilu jednej osoby do innej po zadaniu X "obrażeń" (wpisów? Odpowiednich kliknięć? Łatewa...). No i do tego licznik czasu - kto taki symbol utrzymał najdłużej.