Jakiś Program Do Formatowania Twardego Dysku?

Status
Zamknięty.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
No więc kupiłem sobie nowy(tzn. nie nowy) twardy dysk, ale nie mogę o sformatować, jak próbuję to wyskakuje takie okienko:
formatowanie nie mogło zostać zakończone. Powiedziałem o tym problemie koledze, a on powiedział że nic nie zrobie i że potrzebuję jakiś specjalny program. Jakby ktoś wiedział o co chodzi to byłbym bardzo wdzięczny.

Wysoki93

Active Member
Spróbuj programem PartitionExpert albo zamknij wszystkie możliwe programy i spróbuj sformatować ręcznie. Możesz także zrobić to przez dos'a ale szczere mówiąc nigdy nie próbowałem.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Dzieki Wysoki93, ale teraz mam inny problem, jak podpinam ten twardy dysk do kompa to winda włacza sie tak około 15 min i sie strasznie laguje. Jak jest pasek że windows sie ładuje to potym mam 10 min czarny ekran, a potem powoli wszystko się włącza.

Wysoki93

Active Member
Odłącz komputer od prądu (to się zawsze robi ;)) i sprawdź czy są dobrze dociśnięte wszystkie kable i czy taśmy nie są brudne. Raz na pół roku (zalecane) powinno się przeprowadzić czyszczonko kompa i to nie tylko tego co masz na dysku, ale takie pierdółki jak oczyszczanie z kurzu albo smarowanie części wewnętrznych.

Jeśli wszystko jest dobrze podłączone a winda się ciągle powoli włącza i nie bawiłeś się w innych rzeczach, to radzę oddać PCta w dobre rączki fachowców. Jak nie masz zaufanego sklepu to lepiej pochodź i popatrz na ceny, popytaj się tych "speców" odnośnie tego problemu. Po odłączaniu twardziela odczekaj chwilę, pierwsze albo dwa pierwsze włączenia się kompa mogą być powolne.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Problemu już sie pozbyłem, włożyłem płytkę od windowsa i podzieliłem dysk na dwie partycje, zaraz formatuje.

EDIT;

A jednak tym programem Partition Expert też jest błąd, więc ściągnąłem pogram Partition Magic 8.0, on ładnie formatuje
ale pod koniec wywala mi taki o to błędzik:
bad.png

Coś mi sie zdaje że ten dysk to nie był najlepszy wybór

pepon

Member
Spróbuj jeszcze Paragon Partition Manager, może pomoże. Partition Magic używałem i wszystko ok, moim zdaniem mym masz walnięty dysk, na co raczej programami nic nie zdziałasz. Jak co to oddaj to serwisu.
Zobacz jeszcze takie pierdy czy nie masz 2 dysków i oba nie są ustawione na mastera. Choć wątpię, żeby to było coś w ten deseń. Jeśli masz 2 dyski to sprawdź w biosie, który masz ustawiony jako 1st boot, może się gryzie. Ale też wątpię. Więcej pomysłów nie mam, za wszystkie serdecznie żaluję :D

Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom