A więc teraz ja wyrażę swoje zdanie... Pisanie tak, żeby uzytkownik miał się poczuć niższym, nic nie przyniesie, gdyż user będzie przekonany (nowy), że władza tutaj to chamy i buce. W ogóle cały ten pomysł wydaje mi się conajmniej bez sensu, gdyż błędy ortograficzne zwykle nie przeszkadzają w czytaniu zdania, wystarczy się chwilkę wysilić, gorzej, jak post wygląda "nie wiem co mam zrobic w 3im rozdziale pomocy tuz po filmiku z przywolaniem sniacego nie wiem co mam zrobić hlp pls!!!!!", i nie chodzi mi w tym zdaniu o spam, a jedynie o nieużywanie interpunkcji - z postów niektórych użytkowników można wywnioskowac, że znają jedynie wykrzykniki, a to utrudnia czytanie dużo bardziej niż błędy ortograficzne. Poza tym - bedąc w sprawie interpunkcji - czy to, że przecinki nie sprawiają problemów komuś, to oznacza, że nie mają sprawiać problemu wszystkim?
Dobra, przejdźmy do praktyki.
1. Pisząc userowi, żeby pisał posty staranniej tak, żeby inni mogli odczytać, moze pomysleć "przecież wielu innych popełnia błędy, więc mam ja, nowy, dostosowywać posty tak, żeby ONI (moderatorzy i elita userów) mogli je przeczytać? Mną rządzić nie będą! Niech sie wypchają".
2. Dawanie w jakikolwiek sposób ostrzeżeń, zmniejszania liczby postów tez nie ma sensu - tym bardziej, że chyba nikomu nie chciałoby się poprawiać postów z przed paru dni, których pewnie w ogle nie pamięta i nie wiem, gdzie szukać? Poza tym zamieniłoby to życie niektórych userów coś na krztał walki o przetrwanie, a to by na pewno dobrej reputacji na forum nie przyniesie. Poza tym licznik postów - jak sama nazwa wskazuje - służy do liczenia postów i nie powinien on mieć z ich jakością nic wspólnego! (Chyba, że zostały usunięte).
2. Co zatem sugeruję? DODAWANIE do sygnatury napisu "staraj się pisać staranniej" - i tak, żeby widzieli to wszyscy userzy, i rozdawać to hojnie, żeby user nie poczuł się gorszy i zobaczył ,ze wielu innych tez ma takie upomnienia. Wtedy pomyśli, że skoro zostalo to zauważone, a istnieje wielu innych użytkowników, ktorzy tego nie mają, pomysli, że może być WYŻSZy od tych, którzy mają takie upomnienia - i postara sie pisać staranniej (aha, nie zwracajcie tu uwagi na brak "ogonków", bo dla kogos, kto ma klawiature zakodowaną w mózgu (jak ja) i pisze szybko, takie błędy sie zdarzają ciągle, ale chyba nie utrudnia to pisania posta?). Tak jest, że mozna człowieka złabac tylko na tym, żeby czuł się wyższy - a nie taki sam, jak wyźsi od niego. I nie ma także sensu bawić się w dawanie ostów za usuwanie tego napisu - zadaniem moderatora bedzie dodawanie go, kiedy zobaczy zbabolony post, a usuwanie, jak post będzie czysty (oczywiście, także moderatorzy wobec tego powinni miec pamięć, żeby wiedzieć komu zabrać, a komu nie - a jakby ktoś uporczywie usuwał i nie poprawiał - przydała by sie wiadomość na maila, priva, tlen, GG, czymkolwiek, zeby wiedział, że ktoś na to zwraca uwagę).
QUOTE Taką mam wizję, że zrobimy jakiś avatarek dzięki, któremu nasz user będzie widoczny na forum, ze nie umie pisać. Dać można by też rangę specjalną "Ten pan nie umie pisać". Osoba będzie się wstydzić i na pewno wykaże chęci do tego aby się poprawić! Pomysł wydaje mi się ciekawy a wam?
To teraz wyobraź sobie siebie w takiej sytuacji. Ja bym pomyslał "obrazili mnie - wywyzszyli się - zbabrałem swoją reputację - odchodzę. Na pewno nie chciałoby mu sie dostosowywac do kogoś, kto go obraził, prawda?