Inicjatywa Murderatorska

Status
Zamknięty.

Glifion

Hitman
Weteran
Dziś zacząłem przeglądać forum... i tak przeglądałem i przeglądałem, aż mnie coś trafiło. Była to "ortografia" w najgorszym, polskim wydaniu. Normalnie szlag człowieka trafia gdy widzi "terz", "alkochol". Powiedziałem sobie, że powiem wam co mi leży na sercu. Macie cztery możliwości:
- nauczyć się pisać (nie uwierzę, że nagle mamy tylu dyslektyków)
- korzystać ze słownika
- pisać posty w wordzie
- pisać jak dotąd i narazić się na nieprzyjemności
Wybór należy do was...

s_e.b_a

Active Member
Faktycznie ortografia na forum poraża... Gdy widzę jak ktoś pisze "fabóła" albo "ktury" to wymiękam... Przyznaje ze też czasem robię błędy... Osobiście cierpię na dysortografie (dysleksja oznacza nie umiejętność czytania ze zrozumieniem... Błędy to coś zupełnie innego... Gdyby ktoś miał stwierdzona, którąś z tych chorób wiedziałby to!!! ) i mam to stwierdzone przez odpowiednią poradnie... Dużo osób po prostu robi błędy i na swoje usprawiedliwienie powie ze ma dysleksje i myśli ze jest wszystko oki... A nie jest... (Oczywiście można chorować na dysleksje i dysortografie jednocześnie). Pomimo tego, że cierpię na tę chorobę to przez swoją prace nauczyłem się pisowni wielu wyrazów na pamięć... Wiele godzin spędziłem ze słownikiem w ręku ucząc się zasad pisowni... I to przyniosło efekty. Nie popełniam błędów w podstawowych wyrazach...

Uważam ze prawie każdy posiada Worda... Prawie wszystkie moje posty wrzucam do niego poprawiam błędy i dopiero wtedy na forum... To nie jest takie trudne a post wygląda owiele ładniej-Znikają literówki, błędy ortograficzne i interpunkcyjne...

Popieram inicjatywę Gilifiona w 100%

Myślę, że do regulaminu powinien zostać dodany punkt tyczący się ortografii... Za zbyt liczne błędy powinno być przydzielane ostrzeżenie... Oczywiście wiadomo, że nie byłoby one dawane za dwa czy trzy orty, ale dam na przykład takie post:

QUOTE cos o mnie:
Mam na imie marek mieszkam w Raszkowie mam 14 lat (2 gim) Słucham rocka metalu brit popu i punk rocka. lubie sport szczegulnie //szczególnie gre w piłke noznomn //nożną i siatkuwke //siatkówkę lekkoatletyke i deske oraz inne sporty extremalne. mam duzom //duża znajomosc o gothicu 1 jak i zaruwno //zarówno 2 nocy kruka.
Chcialem sie do was przyłaczyc zbuje //zbóje bo zainteresowała mnie wasza gildia sowimi //swoimi poczynaniami oraz jednymi z najleprzych //najlepszych modów jak gothi i bobek 666 oraz waszym zgraniem grupowym kazdy zbuj //zbój broni zbuja //zbója i pujdzie //pójdzie z nim w buj //bój. Sadze ze mam spełnione juz wymagania co do niespamowania i czasu bycia na forum choc nie wykluczam ze mnie nie przyjmiecie

Pozdrowienia dla zbójów!!

Wydaj mi się, że w takim wydatku nie byłoby wątpliwości, co do słuszności ukarania danej osoby.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Moje zdanie jest takie ze chodz by nie wiadomo jak bardzo by sie starano, to i taknie przyniesie to skutku. Wiadomo ze kazdy moze popelnic drobne bledy, czasem zdazy sie wpadka i ktos strzeli ogromny blad ortograficzny (w tym poscie takich bledow w moim wykonaniu oewnie jest nie jeden
tongue.gif
) . Ale wydaje mi sie ze pomysl z dawanie ostrzezen za bledy jest co najmniej glupi (wiec pozostawie to bez komentaza). To czy ktos robi bledy ortograficzne, swiadczy tylko i wylacznie o danej osobie. Moze i zle sie czyta takie posty, ale patrzac z innej strony czy taka osoba ma jakies szanse, na uzyskanie dobrej reputacji na forum? Przy tak ogromne ilosci osob na forum nowy user musi sie bardzo starac zeby zostal chociaz zauwazony, przez innych, popelniajac bledy ortograficzne tylko utrudnia mu to sprawe. Ale jesli ktos robi bledy celowo (patrzcie cytat s_e.b_y), bo watpie zeby ten ktos byl az tak (wybaczcie za sformulowanie) tepy zeby popelniac az tak straszne bledy, to tylko i wylacznie jego sprawa, jesli czuje sie z tym dobrze niech robi tak dalej.

To tyle z mojej strony, na ten ciekawy badz, co badz temat.

pozdrawiam

Laska

Active Member
Inicjatywe popieram całym sercem i duszą
smile.gif
Chociarz //chociaż pomysł z dawaniem warnów byłby troche przesadzony (chyba, żeby warny dawać prawdziwym orłom ortografii
smile.gif
), bo spowodowałby wysyp tematów o treści: "Wy (piiiip) dlaczego (piiiip) ja dostałem (piiiiip) warna, jak (piiiiip) zrobiłem tylko (piiiiip) 7 błędów w jednym zdaniu???!!! (PIIIIP!!!!!)". Sądzę, że tekie poprawianie błędów, jakie zastosował Arcane w przytoczonym przez s_e.b_e poście, mimo iż jest czasochłonne, też, poprzez niejakie upokorzenie usera, daje swoje rezultaty. Chociarz oczywiście rozumiem, że wam się zwyczajnie nie chce tego nawet czytać, a co dopiero mówić o poprawianiu.
A jeśli jakiś dysortograf to czyta, to prosimy o pisanie odpowiedzi w Wordzie...

W twoim, też nie mało musiałem poprawiać - Arc

s_e.b_a

Active Member
Ja nie mówię, aby rozdawanie ostrzeżeń, za orty było częstą praktyką... Chodzi mi o to, aby w skrajnych przypadkach w dodatku powtarzających sie dość często (takich jak przykład podany przeze mnie) moderator mógł w ten sposób "zwrócić uwagę" piszącego na błędy, które popełnia... Gdy wystąpi zauważalna poprawa Ostrzeżenie można usunąć.

Takie poprawianie błędów, jakie stosuje Arcane jest, co prawda bardzo wyraziste, ale na tyle postów i userów wątpię, aby to mogło przynieść wymierny efekt.

Harves

Debile
Może najlepiej byłoby zrobić tak że np. w jednym poście jest 15 błędów a później w następnym to wysłać priva żeby poprawnie pisał - jak on znowu napisze po 10 błędów w kilku postach to jego wina/strata
wink.gif

Glifion

Hitman
Weteran
Kto tu umówi o dawaniu ostrzeżeń? Po prostu takiemu delikwentowi będzie zerowany licznik postów, to chyba o wiele bardziej bolesne niż ostrzeżenia, które i tak, tylko on widzi.

E

eMzi

Guest
Hmm... To się nazywa sprawiedliwość a'la Polska. Za błędy ortograficzne wyzerują Ci licznik postów (co jak napisał Glifion jest dla niektórych gorsze od ostrzeżenia), a za błuźnienie i obrażanie innych dostaniesz ostrzeżenie (które większość Userów olewa - co tu dużo pisać :]).
Poza tym nie oczekujcie, że Userzy nagle zaczną pisać bez ortów, bo skoro olewają podstawowy Regulamin to co pomyślą o tym?
Userzy zawsze popełniali błędy, popełniają je teraz i popełniać je będą. Tego się nie zmieni. Nigdy na Forum nie będziemy mieć bandy Miodków. Przecież, gdy robili nam dyktanda w podstawówce to każdy starał się napisać jak najlepiej, a i tak niektórzy dostawali 1 czy 2 :] (żeby nie było dostałem kiedyś 2 z dyktanda, dziwne nie?). A ludzie na Forum mają cierpieć z powodu tego, że po prostu nie potrafią napisać poprawnie? Głupie...
A do pisania postów w Wordzie nikogo nie zmusicie. Takie są realia. Więc pomysł marny...

s_e.b_a

Active Member
QUOTE Kto tu umówi o dawaniu ostrzeżeń? Po prostu takiemu delikwentowi będzie zerowany licznik postów, to chyba o wiele bardziej bolesne niż ostrzeżenia, które i tak, tylko on widzi.

Heh przyznam, że to świetny pomysł... Tylko takie rozwiązanie powinno być używane w przypadku bardzo licznych i częstych błędów w wyrazach prostych i "podstawowych" Takie coś może naprawdę wyhamować osoby robiące błędy i "zachęcić" ich do korzystania z Worda. Jestem za. Podoba mi się to rozwiązanie.
smile.gif

Verin tutaj nie chodzi o popełnianie błędów, bo każdemu to może sie zdarzyć, ale jeśli pewna osoba wali ortami na prawo i lewo w każdym swoim poscie to naprawdę źle sie to czyta. Zobacz przykład, jaki podałem... Osoba, która napisała tamten post takie błędy popełniała w każdej swojej wypowiedzi.

Glifion

Hitman
Weteran
QUOTE (Verin @ 25-08-2005, 09:41) Hmm... To się nazywa sprawiedliwość a'la Polska. Za błędy ortograficzne wyzerują Ci licznik postów (co jak napisał Glifion jest dla niektórych gorsze od ostrzeżenia), a za błuźnienie i obrażanie innych dostaniesz ostrzeżenie (które większość Userów olewa - co tu dużo pisać :]).
Poza tym nie oczekujcie, że Userzy nagle zaczną pisać bez ortów, bo skoro olewają podstawowy Regulamin to co pomyślą o tym?
Userzy zawsze popełniali błędy, popełniają je teraz i popełniać je będą. Tego się nie zmieni. Nigdy na Forum nie będziemy mieć bandy Miodków. Przecież, gdy robili nam dyktanda w podstawówce to każdy starał się napisać jak najlepiej, a i tak niektórzy dostawali 1 czy 2 :] (żeby nie było dostałem kiedyś 2 z dyktanda, dziwne nie?). A ludzie na Forum mają cierpieć z powodu tego, że po prostu nie potrafią napisać poprawnie? Głupie...
A do pisania postów w Wordzie nikogo nie zmusicie. Takie są realia. Więc pomysł marny...
Zerowanie licznika nie lerzy w gesti moderatoruw, a ci głuwnie zajmóją się rozdawnictwem otżerzeń, tó niema miejsca na sprawiedliwość. W rególaminie było kiedyś o poprawności postuw i moim skromnym zdaniem to była sensowna zasada. To jest tylko i wyłącznie moja inicjatywa. Naszym zadaniem jest pilnowanie pożądku na forum, także treści, kture na nim się znajdóją. Niektuży nie są wstanie zrozómieć tego, co zostało napisane.

Treść posta została zmodyfikowana... wszelkie błędy ortograficzne są zamieszczone celowo.

Nekromanta Boom

Dzika Karta
Weteran
QUOTE (s_e.b_a @ 25-08-2005, 07:42) Verin tutaj nie chodzi o popełnianie błędów, bo każdemu to może sie zdarzyć, ale jeśli pewna osoba wali ortami na prawo i lewo w każdym swoim poscie to naprawdę źle sie to czyta. Zobacz przykład, jaki podałem... Osoba, która napisała tamten post takie błędy popełniała w każdej swojej wypowiedzi.
Huh...to na szczęście nie ja....
wink.gif
wink.gif
tongue.gif

A co do samego pomysłu to jest on świetny. Zmusiło by to userów do pisania dokładniejszych postów. Nie mam nic przeciwko. Fakt czasami ja też robie błedy ale nie wydaje mi sie że robie to co drugi wyraz.

Także fajny pomysł i czekam na realizacje.

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
QUOTE Userzy zawsze popełniali błędy, popełniają je teraz i popełniać je będą. Tego się nie zmieni. Nigdy na Forum nie będziemy mieć bandy Miodków. Przecież, gdy robili nam dyktanda w podstawówce to każdy starał się napisać jak najlepiej, a i tak niektórzy dostawali 1 czy 2 :] (żeby nie było dostałem kiedyś 2 z dyktanda, dziwne nie?). A ludzie na Forum mają cierpieć z powodu tego, że po prostu nie potrafią napisać poprawnie? Głupie...

Może być długo i upierdliwie, ale pisać poprawnie będą ;]
Powiedzmy szczerze, G.Up jest w chwili obecnej jednym z większych for o Gothicu w Polsce (duże nie tylko w kategorii G...). W momencie gdy ktoś nas odwiedzi, i zobaczy bandę dzieciaków nie potrafiących poprawnie napisać jednego zdania to ludzie się albo skręcają ze śmiechu ale z żałości. To nie jest kwestia umiejętności poprawnego pisania tylko znajomości własnego języka do cholery... :/ Naturalnie biorę pod uwagę coś takiego jak dyslekcja, sam znam kilku dyslektytów, i wierzcie mi, jak oni mają teraz 17 lat to ort zdarza im się raz na 500 słów. To jest choroba i jest ona zakorzenona głęboko w naszym mózgu... Więc, nie, nie jesteś dyslektykiem bo napisałeś zdanie 'o kturej bendzie morzna wejsc do pokojó?" - to jest niedbalstwo. Wrzucenie do worda zajmuje z przekopiowaniem i przeskanowaniem góra 5 sekund. Jak nie zna się jakiegoś słowa albo nie wie czy pisać razem/oddzielnie - są google, czyli nasz największy internetowy przyjaciel (poza sex stronami wy bando zboczeńców ; p). Co do zerowania licznika - jak najbardziej za. Może by tak 1 ort = 5 postów mniej? ;] Podobno nikomu nie zależy na liczbie przy nicku i nie spamuje... : P

Gothi

Pain Donkey
Weteran
QUOTE (Arcane @ 25-08-2005, 10:32) Może by tak 1 ort = 5 postów mniej? ;] Podobno nikomu nie zależy na liczbie przy nicku i nie spamuje... : P
Ale nie za każdy ort. Bo przecież każdemu się czasem zdarza. np. powyżej 3 ortów = 15 postów mniej [chyba, że jest post jednozdaniowy].

s_e.b_a

Active Member
QUOTE Ale nie za każdy ort. Bo przecież każdemu się czasem zdarza. np. powyżej 3 ortów = 15 postów mniej [chyba, że jest post jednozdaniowy].

Powiem tak chyba jest różnica jak się zrobi 3 orty na 10 linijkowy tekst a jak się zrobi trzy błędy w poście dwu linijkowym...

Jeśli taki system ma być wprowadzony to dokładnie trzeba przemyśleć skale karania i dopuszczalną ilość błędów na tekst o konkretnej długośći

Yezo

Active Member
Hmm pomysł jest co najmniej interesujący. Ale troche też dziwny. rozumiem, że chcecei wyplenić błedy ortograficzne itp. ale kazdemu się to zdaża od czasu do czasu. Wiem wiem zara ktoś napsize posta ze od jakiejś tam ilosći błedów odejmowana bedzie jakaś ilośc postów. A i jeszcze jedno czy brak kreseczki nad literką np "c" (czytając ć) to równiez jest błąd ortograficzny?? Na języku polskim tak, a mi się często zdaża zapominać kreseczek, kropczek i ogonków przy literach.
Pomysl musiałby zostać naprawde dobrze dopracowany, ale podoba mi się inicjatywa wypelenienia tego dziadostwa
biggrin.gif

Arcane

Czarująca Anomalia
Weteran
Redakcja
Sebek - nie, to jest to po prostu nie stosowanie polskich znaków diaktrycznych. Albo ktoś nie może, albo nie ma zamiaru wciskać [Alt], tekst tak czy inaczej będzie po Polsku.

Gorn 2

Member
Przyznam się że, sam mam problemy z ortografią jak wszyscy, zdarza mi się często pisane z błędem co próbuje sam poprawić. Teraz co do rozwiązań, odejmowanie postów za błędy ortograficzne jest czystą głupotą... tak ja myślę. Dalej „nauczyć się pisać” – myślę że dyslektykowi nie będzie się chciało tego uczyć. „Korzystać ze słownika” – heh tak naprawdę to wątpię, żeby większość z nas miało polski słownik w domu, bo po co? „Pisać posty w Wordzie” no tu to chyba najlepsze rozwiązanie, jeśli oczywiście komuś będzie się chciało to robić. „Pisać jak dotąd i narazić się na nieprzyjemności” - myślę że to jest przestroga dla takich panów co są w tym temacie zacytowani i robią masę błędów, a im to dalej wisi. Chociaż dobrze by było, jakby ten temat niektórym z nas, trochę rozjaśnił w głowach, co do ortografii bo na dzień dzisiejszy jest ona tragiczna....

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Cóż, jak każdy czasami popełniam błędy. Szczególnie zdarza mi się "zjadanie literek". Każdemu może się zdarzyć nawet taki banalny błąd np. "ktury". Ale to raz na jakiś czas. Niektórzy natomiast popełniają takie błędy często, kilka razy w poście. Możliwe, że zdarzają się osoby, które robią to celowo. Był jeden taki "pan" kiedyś na czacie, popełniał w prawie każdym wyrazie błąd i robił to specjalnie na złość. Wszytko by było lepiej jakby takie osoby czytały to co piszą. Arcane dawno podjął walkę z ortami (i nie tylko ;P) i jestem pełen uznania dla niego. Bo poprawić kilka takich postów to dosyć czasochłonne. I naprawdę da się pisać bez błędów, np. nigdy jeszcze nie widziałem żeby Arcane, bądź Glifion popełnili błędy. Da się? Da, więc oby każdy choć w połowie pisał tak jak oni. A z gramatyką też nie jest najlepiej. Niekiedy zdarzają się takie zdania, w których nie wiadomo o co chodzi. Jeszcze gorzej jest natomiast z interpunkcją, niektórzy userzy nie wiedzą co to kropka, albo przecinek.

Co do odejmowania postów jestem, jak najbardziej za (Jodełko strzeż się
tongue.gif
)

bobek_666

sex beast
Weteran
QUOTE myślę że dyslektykowi nie będzie się chciało tego uczyć.

Ja jestem dyslektykiem i chce mi się walczyć z błędami. Można powiedzieć, że także dzieki forum popełniam ich mniej. Pilnuje się. Czasem po napisaniu posta edytuje go aby poprawić orty.

QUOTE co do ortografii bo na dzień dzisiejszy jest ona tragiczna....

Jesteś na to dobrym przykładem:
QUOTE komuś, chociaż.

Kasowanie postów to wg. mnie dobry pomysł. Bądź co bądź wiekszości nowych, którzy tutaj zaglądają zależy na wzrastającym liczniku.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
A ja powiem tak , sam popełniam masę błędów , jestem dyslektykiem , czyli dysgrafikiem i dysortografikiem jednocześnie . Jestem przeciwny waszym zdanią , gdyż grożąc niczego nie uzyskacie . Ja bym proponował takie metody :
Karanie:
1. Jeżeli ktoś popełnia tyle błędów co np. ja to niech mu usuną podpis i wsadzą tam jedną z odznak poprawnej pisowni Arcana lub napis dużymi literami Ułom ortograficzny lub coś w tym stylu , oraz odbiorą użytkownikowi możliwość zmiany podpisu . Jeżeli dana osoba przez tydzień [lub jak ktoś mało pisze to przez 2 tygodnie] nie napisze ani jednego błędu to ta kara zostanie zdjęta . Gdy 3 raz dostanie się tą kare trzeba pisać bez błędów co najmniej 1 lub 2 gdy ktoś mało pisze .
2. Jeżeli jakiś mod zobaczy tragicznego posta to każe userowi poprawić wszystkie posty z ostatnich 5 dni a jeśli user tego nie zrobi to otrzymuje warna lub odejmują mu 5/10 postów z licznika a jeśli ponownie tego nie zrobi to musi dostać warna nieważne od sytuacji [wyjątek jeśli kogoś nie ma na forum i nie ma dostępu w danym dłuższym czasie do neta] .

Nagrody :
Wszyscy wolą zmienić się bo coś dostaną niż bo im grożą .
1. Jeżeli ktoś do teraz pisze tragicznie , nie tylko że pisze nie zamiast nie , ale np. ktury zamiast który itp. i poprawi się będzie pisać max 1 błąd na ponad 5 linijek otrzyma nagrodę .
Wpisanie do księgi "uleczonych" którą by się utworzyło i wszyscy którzy by tam się znaleźli poprostu byli by takimi ortograficznymi bohaterami
biggrin.gif
że się podnieśli z takiego doła ortograficznego
tongue.gif
.
2. - To wydaje mi się mało prawdopodobne - za 0 ortów przez jeden/dwa/trzy miesiąc/miesiące dodawałoby się do licznika by do licznika dodatkowo 5 czy tam ile by było ustalone postów , obowiązywałoby to każdego

Mówie wam to co przedstawiłem by więcej dało [no kary może by dały mniej ale nagrody by bardziej mobilizowały ale userzy byli by mniej wkurzeni a wiadomo co może zrobić wkurzony user
smile.gif
...]

PS: Ktoś może powie że sam jestem anty mistrzem ortów i mówie o takich propozycjach które by mi dogodziły ... NIE ja poprostu znam realia dyslektyków bo sam jestem nim i wiem co by ich zmobilizowało ....

PS:mad:: Wiem że wiele osób skrytykuje moje zdanie a może nawet wszyscy ale ja tylko chce przedstawić inne rozwiązanie ...
PS#: Lol pewnie zaraz ktoś tu wyskoczy mi z wypowiedzią "Ta jeszcze mamy ich nagradzać..."

PS$: QUOTE nie widziałem żeby Arcane, bądź Glifion popełnili błędy No a ja widziałem
tongue.gif
przykład masz łatwo rzucający się w oczy .. co to znaczy muderator ? bo ja nie wiem :] i jeszcze nie poprawił nikt tego ...
tongue.gif

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom