Gothic Niezbyt Współpracuje Z Nowymi Pctami?

Status
Zamknięty.

kaaleth

New Member
Witam. Mam pewien problem, otóż na moim komputerze gra Gothic II (+ Noc Kruka) powoduje straszny spadek FPS'ów i to w dziwnym stylu. Nie będę podawał tutaj konfiguracji komputera, gdyż nowe gry nie sprawiają żadnych problemów.

Dlaczego w dziwnym stylu? Otóż, gdy w Gothicu II wychodzę już z wierzy, i idę przed siebie to nagle strasznie spadają FPSy... Lecz gdy się odwrócę, wszystko działa jak należy. Wygląda to tak, jakbym miał lagi tylko i wyłącznie podczas podróży w 'jedną' stronę.

Dodam też to, że mam oryginalnego Gothica II wraz z dodatkiem Noc Kruka. Patche raczej nie wchodzą w 'grę', ponieważ zostało to zrobione fabrycznie. Gra załatana do wersji 2.6 PL. Oczywiście takie rzeczy jak DirectX czy sterowniki do karty pamięci były ściągane niedawno (czyt. jakieś kilka dni temu).

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Zapewne masz winde 7/Viste. Uruchom grę w trybie zgodności z xp (ppm na ikonę z której uruchamiasz grę-->władciwości-->zgodność) i zobacz, czy coś to dało.

kaaleth

New Member
Nie. Mam WinXP Home Edition (Service Pack 3), również oryginalny (jeśli miałoby to robić jakąś różnice)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Biestety, ale specyfika twojego problemu chyba nas przerasta. Próbowałeś coś przestawiać w ustawieniach graficznych gry, np. zmniejszyć odległość wczytywania tekstur?

kaaleth

New Member
Tak próbowałem, efekt? Brak. Zainstalowałem także 'jedynkę' i tu mam podobnie, lecz wtedy, kiedy np. znajduję się w kopalni starego obozu (w drodze do gniazda pełzaczy), czy choćby także w wierzy Xardasa... Nie mam pojęcia o co chodzi. Słyszałem coś o patchu 2.7, ale on chyba powoduje zangielszczenie gry co sobie daruje...

Na poprzednim sprzęcie procesor 1.83GHz, 1GB ram, Radeon 9200 (SEC) 128mb działał na prawie pełnych wymaganiach.
Na teraźniejszym - Intel Core duo 2x 3.0GHz E8400, Radeon 5770 HD 1GB, 4GB ram chodzi... jak opisałem wyżej.

Mój kolega ma nieco słabszy sprzęt do mojego teraźniejszego i miał problem w g3, który polegał na tym, że w ciągu kilku sekund miał cykl dnia i nocy (i tak w kółko). Problem znikł, gdy w menadżerze urządzeń odznaczył bodajże jeden CPU w procesach... U mnie, na problemie nieco innym niż kolegi nie pomogło :e

kaaleth

New Member
Pewien gość z zagranicznego forum, odpisał mi na ten niby błąd... No cóż... Powiedział, że nic z tym nie zrobię na "takim" sprzęcie. Jedyna niby pomoc, to uruchomienie gry w okienku - taka operacja zbytnio nie zmieni obecnego stanu (zbytnio? Oczywiście zwróci mi kilka skradzionych fpsów, ale co mi to da?). Nie chce się w to bawić, bo wymaga to wymuszenie otwarcia konsoli, znaną komendą "b marvin b". Widocznie będę musiał sobie odpuścić serie Gothic: I, II i NK.

No cóż, może ktoś, kiedyś się z tym upora, bo na chwilę obecną nie widzę trafnego rozwiązania.

To dziwne. Bo ja mam Intel core 2 quad 2,66GHz , karte graficzną nvidia geforce gtx 260 896mb 3,25gb ram, i chodzi na ful detalach bez zarzutu

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Czyli mówisz, że wyłączyłeś wszystkie zbędne procesy w tle w trakcie gry ?
Poodcinaj wszystkie zbędne procesy i odpal gothica.

Zwiększ pamięć wirtualną. Wiem ,ze to z pozoru nie ma sensu, ale z gothickiem tak bywa, ze nawet to co nie do końca logiczne może się sprawdzać.

Pawel1544

New Member
Tak mam taki sam problem z Gothic II + Noc kruka wychodzę z wieży i widzę jedyne tekstury położone na "niebie ?" do o koła niebiesko...

Ma ktoś rozwiązanie ?

PS. Zaraz u siebie spróbuję z ta zgodnością...

Mój sprzęt:

Procesor: Intel Core i7 4x 2.80GHz
RAM: Corsair DDR3 6GB
Karta Graficzna: GeForce® GTX295
Płyta główna: Asus P7H57D-V EVO
Dysk Twardy: Seagate 1 TB Barracuda ES.2
Zasilacz 750W
Windows 7 Ultimate 64 bity

kaaleth

New Member
Wybaczcie, że odświeżam swój stary topic. Ale po przerwie postarałem się to zobrazować:

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
To do obydwu problemów:

Spróbujcie powyłączać w Panelu nVidia i CCC, wszelkie opcje dodatkowe graficzne, a przede wszystkim synchronizację pionową, i physx w przypadku nVidii. Nie gwarantuję, że to pomoże, ale przyrost fps'ów będzie, wszystkie opcje graficzne starajcie się wyłączyć, albo ustawić na sterowane przez aplikację 3D.

Lateralus

New Member
W przypadku systemów 64bitowych należy ściągnać:
GII_Win7_Nvidia_Workaround-1.0
nastepnie
gothic2_fix-2.6.0.0-rev2
wszystko mozna znaleźć na WOG'u. Instalujemy po kolei jak leci i działa. Miałem podobny problem jak Paweł poszukałem na googlach znalazłem,sprawdziłem i wszystko działa...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom