Gothic 3 - Zacina Sie W Menu !

Status
Zamknięty.

alex441

New Member
Siemka

Mam prooblem.
Gra wiesza sie w menu. Temperatura podzespołów jest w normie, zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graf., płyty głównej, procesora (załączone na płycie)...i dalej to samo. ;/ Na początku włączają sie filmiki wstępne, a po ukazaniu sie menu gł....gra "wisi"......co mam robić ??
POMOCY!!
Z góry dzięki.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
A komp jest na tyle mocny aby uciągnąć grę ?

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
a)Zapewne masz zawalonego kompa
b)lub jest zbyt słaby by uciągnąć grę

opcje:
-Defragmentacja dysku i ogólna reanimacja dysku (czyszczenie,usuniecie śmieci itp.)
-jeśli sprzęt jest za słaby..dokupić......i dużo RAMU

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Jak wyskakujes z takim tematem to byś z łaski swojej podal paramatry twojrgo komputera. Bo to moze być głowna przyczyna.

alex441

New Member
AMD Athlon X2 Dual Core 4800+ (2,51 GHz)
Gigabyte GA-m57sli-S4
GeForce 7600 GT 128 MB GDDR 3, SLi
1024 Kingston DDR2
Samsung 160 GB

CYTAT
a)Zapewne masz zawalonego kompa
b)lub jest zbyt słaby by uciągnąć grę

opcje:
-Defragmentacja dysku i ogólna reanimacja dysku (czyszczenie,usuniecie śmieci itp.)
-jeśli sprzęt jest za słaby..dokupić......i dużo RAMU

Komp jest praktycznie nowy...ma może tydzień. Formata robiłem 3 dni temu, a więc myślę, że nie jest to wina zaśmieconego dysku.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
A sprawdzałeś jak wygląda sytuacja z innymi grami ? Czy ten problem tylko tyczy sie G3 ? Bo jak tak to możliwe jest że Twój sprzęt jest po prostu źle skonfigurowany, mi na 2ghz, 760MB ram i radeonie 9200 128mb menu chodziło płynnie.

alex441

New Member
Mam jeszcze podobny problem z grą "Sega Rally", ale inne gry chodzą normalnie, płynnie.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Próbowales reinstalować? Czy gra pochodzi z pewnych zródeł (Nawet jak pirat)

alex441

New Member
CYTAT(Rangiz @ 21-11-2007, 18:54) [snapback]159602[/snapback]
Próbowales reinstalować? Czy gra pochodzi z pewnych zródeł (Nawet jak pirat)

Gra jest oryginalna, reinstalowałem już kilka razy. Wgrywałem patcha 1.12....i nic.

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
A może masz stara wersje gry bez najnowszych patchy, powygrywaj TE i spróbuj jeszcze raz.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Zazwyczaj u mnie instalacja każdego patcha..psuła grę xD
i musiałem reinstalowac by chodziło

Masz XP???? jak tak to musisz mieć z SP2

alex441

New Member
Czyli nie instalowac patchy ??......a tak poza tym...uważam, ze gra mimo wszystko powinna chodzic bez łatek.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Powinna to dobre słowo ;]
Możesz wyskoczyć z płytką do kogoś i zobaczyć czy u niego działa ?? Spróbuj tez skołować inną kopie gothica i zainstalować u siebie.

alex441

New Member
CYTAT(szczurek @ 21-11-2007, 19:43) [snapback]159632[/snapback]
Powinna to dobre słowo ;]
Możesz wyskoczyć z płytką do kogoś i zobaczyć czy u niego działa ?? Spróbuj tez skołować inną kopie gothica i zainstalować u siebie.

Zainstalowałem już inną kopię, pirata.....występuje dokładnie to samo.....a więc wykluczyłem problem z płytą...myślę, że jest to coś z konfiguracją sprzętu, tylko co??.
Widziałem już podobny temat na innym forum, ale nie zostało to rozstrzygnięte. Jedną wspólną cecha z kolesiem, który miał ten sam problem była karta graficzna. Też miał 7600 GT.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Możliwe że podzespoły które zakupiłeś nie za bardzo się "lubią" gdy są razem. Musiałbyś pozyczyć od kogos inną grafikę i spróbować odpalić grę.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
Czyli nie instalowac patchy ??......a tak poza tym...uważam, ze gra mimo wszystko powinna chodzic bez łatek.

Nie no możesz...tylko ja po każdej instalce
reinstalować musiałem całego G3 by mi te łatki działały
polecam zaktualizowanie sterowników do GRAFY

alex441

New Member
CYTAT(yeed @ 21-11-2007, 20:04) [snapback]159642[/snapback]
Nie no możesz...tylko ja po każdej instalce
reinstalować musiałem całego G3 by mi te łatki działały
polecam zaktualizowanie sterowników do GRAFY

Jak już wcześniej napisałem.....wszystkie najnowsze sterowniki już wgrałem.
A póki co....to zainstalowałem jeszcze raz patcha 1.12 załączonego na dodatkowej płycie w pudełku....niestety nic to nie dało :/

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
CYTAT
CYTAT
Dobra przejdzmy do konkretow
- po 1 zrobilem formata calego dysku (nie instalowalem zadnych zbednych programow ani gier)
- po 2 zainstalowalem program CachemanXP, ktory jest wrecz przecudowny Dzieki niemu posiadam 680-690mb wolnej pamieci fizycznej majac maxymalnie 768
- po trzecie dokonalem drobnych zmian w biosie ale to raczej malo istotne P.S.Dla unikniecia wystepowania bledu "Where is guru" radze zmniejszyc maxymalnie szybkosc pamieci( ja mam ustawione 266 przy maxymalnym 400) Pomaga w 100%
- po czwarte ustawilem bariere wykozystynia pamieci fizycznej z 80% na 90% co tez znacznie polepszylo jakosc gry. Aby tego dokonac wpisujemy w oknie uruchom "regedit" (otoworzy sie ramka) dalej postepujemy wedlug schematu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management a nastepnie dokonujemy edycji pliku "NonPagedPoolSize" w nastepujacy sposob ilosc ramu jaka posiadamy mnozymy x 90% a wynik dodatkowo x 1024. Liczbe ktora powstanie wprowadzamy w puste miejsce oraz zaznaczamy system dziesietny.
- po piate radze dokonac edycji ilosci pamieci wirtualnej.(jak tego dokonac chyba nie musze opisywac ) Powinna byc 2,5 raza wieksza niz ilosc posiadanego ramu i najlepiej ustawic ja na partycji 1 lub ostatniej gdyz to na nich dysk ma najwieksza szybkosc.
- no i na koniec nalezy dokonac drobnej modyfikacji a tak naprawde podmiany kilku plikow w katalogu G3 Mozna je pobrac z tego linkahttp://rapidshare.com/files/2569454/Gothic_3.rar.html (dolaczona instrukcja )
To co wam jeszcze tylko pozostanie to dokonac zmian w opcjach graficznych gry na takie jakie wam beda najbardziej odpowiadaly A no i zmiany ktorych dokonywalem byly wprowadzane na orginalnej polskiej wrscji Gothica.

zrób z tego co potrafisz.....jak to nie pomoże to sam już nie wiem

alex441

New Member
CYTAT(yeed @ 21-11-2007, 20:26) [snapback]159651[/snapback]
zrób z tego co potrafisz.....jak to nie pomoże to sam już nie wiem

A więc......zrobiłem wszystko...oprócz zmiany ustawień w biosie.....i dalej NIC.

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
Wyczerpała mi się skarbnica pomysłów......
nie odpowiedziałeś mi czy masz Service Pack 2 do XP....

CYTAT
Komp jest praktycznie nowy...ma może tydzień. Formata robiłem 3 dni temu, a więc myślę, że nie jest to wina zaśmieconego dysku.

Swoją drogą skoro komp jest nowy to po co robiłeś mu niedawno format???

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom