Giertych: Zakazać Sprzedaży Brutalnych Gier Komputerowych

Wismerin120

Zastępca Przywódcy Leśników
Nasz wspaniały wicepremier minister edukacji roman giertych po wizycie w Grecji wpadł na świetny pomysł.

http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=309584#more

Otóż chce wprowadzić zakaz ropowszechniania brutalnych gier komputerowych w Polsce.

"Wicepremier wyjaśnił, że chodzi mu o wprowadzenie zakazu rozpowszechniania takich gier, w których na przykład grający torturuje i zabija inne postacie"

Jeśli dobrze rozumiem większośc gier w których jest przemoc jak np. GTA, Oblivion a wtym Gothic mogą być zakazane w Polsce. To bez sensu!!!
Już nie o to chodzi, że wiele graczy utraci ulubione gry ale sklepy z grami, polskie firmy mogą zacząć upadać, przecież większość gier zawiera przemoc. A wtedy ludzie zaczną tracić pracę.
Nie zgadzą się także z tym sami dystrybutorzy gier bo stracą na tym dużo pieniędzy.

Oczywiście są inne gry w których nie ma przemocy ale jest ich mało.
A najlepsze jest to, że chodzi tu o "Zero tolerancji dla przemocy w szkole" zamiast tego mógłby zrobić coś w szkole a nie poza nią, bo choć brutalnych gier nie będzie przemoc i tak będzie...

Laska

Active Member
Jak zwykle Wesoły Romek szuka rozwiązania nie tam, gdzie trzeba. Moim zdaniem za zdegenerowanie młodzieży gry są odpowiedzialne akurat w bardzo małym stopniu. Jeśli rodzice nie zajmą się dzieckiem, to oglądając wiadomości może doznać mocnego skrzywienia psychiki, nie wspominając już o jakimkolwiek filmie, czy grze. A jeśli dziecko ma wpojone przez rodziców mocne zasady moralne, to żadna, nawet najbardziej krwawa i sadystyczna gra tego nie zburzy (ja mając 10 lat grałem w carmageddon2, a jakoś nie przychodzą mi do głowy żadne zjebane pomysły <_< ) Po raz kolejny Romek stara się pokazać, że coś robi, jednak to "coś" nie da żadnego efektu.

Tez gralem w carmageddon 2 i zyje - doc.

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Moim zdaniem powinniśmy zacząć od tego, że jesteśmy w większości po**********. Traktujemy komputer jako coś co wychowuje dziecko. Jeśli rodzice nie będą odpowiedzialni no to żaden minister, choćby nie wiadomo jak wielki nie pomoże. No bo k**** od czegoś są te znaczki 12+/18+/itp. Od tego jaką mamy młodzież są odpowiedzialni opiekunowie, a nie politycy.

Świrus jeszce raz takie cos i dam warna - doc.

Jak chcesz to daj teraz i tak nie przywiązuje do tego wagi.

Cisu

Member
OMG...Giertych prosi się, żeby go skrócić o głowę :/
On chce zniszczyć tą Polskę. Przecież to jest pozbawione sensu. Jeżeli to coś przejdzie, to cały system padnie -_-. Piractwo rozwinie się jeszcze bardziej, firmy zaczną upadać...a Giertychowi się w końcu dostanie. Nie mam pojęcia, skąd on bierze takie posrane (sorry) pomysły o_O. Całe to "zło" wychodzi z wychowania dziecka przez rodziców, ewentualnie podwórko, ale gry mają na to raczej niewielki wpływ (oczywiście jakiś tam mają, ale nie jest on raczej w stanie zaburzyć funkcjonowania psychicznego). Mam nadzieję, że to nie przejdzie.

Kan

Member
Kolejna bzdura którą wymyślił sobie Giertych. Koleś najwyraźniej próbuje odgrywać wielkiego obrońcę moralności a tak naprawdę jedynym efektem jego działań jest politowanie ze strony rozsądnych ludzi. Laska dobrze prawi, problemem wcale nie są brutalne gry, otrzymałem dobre wychowanie od rodziców i teraz nie biegam po ulicy z basebolem po sesji w np. Postala. Gry, filmy itp. Mogą co prawda źle wpływać na młodych ludzi ale tylko wtedy gdy nie posiadają oni żadnego oparcia i autorytetu u rodziców i społeczeństwa (innym słowem gdy społeczeństwo ich olewa). Więc palenie na stosach „brutalnych” gier daje raczej iluzoryczne efekty. A nawet jeśli wprowadzić taki zakaz, przecież jest coś takiego jak Internet (zoonk) i coś takiego jak piractwo (big zoonk) (najwyraźniej ktoś tu (wiadomo kto) żyje nie w tej czasoprzestrzeni skoro o tym zapomniał) i koniec końców dzieciak i tak dostałby w łapki to co by chciał.

Warriv

New Member
To prawdziwy idiota. Ten człowiek widzi tylko jedną konsekwencję swojego postępowania, czyli poprawa zachowania obecnej młodzieży. On myśli, że z jego "cudowną reformą" młodzież będzie chodziła jak w zegarku i będzie idealna a przecież jeśli ją wprowadzi wyrządzi więcej złego niż dobrego. Nie dość, że piraci będą bardziej popularni niż sklepy (a może już są :p ), myślę, że firmy nie będą upadać, bo większość gier nie jest z Polski, poza tym jeśli ludzie dzięki temu mieliby tracić pracę to na pewno nie zostanie wprowadzona w życie.
Moim zdaniem gdyby została ona wprowadzona wszyscy by skombinowali by sobie te zakazane gry, bo przecież ciekawiej jest grać w coś co jest zakazane :D

Pozdo

sir frugo

Member
Yeah! Czyli (nie daj Allah) za jakiś czas w Empiku na półce zamiast załóżmy takiego G3, WoW'a, Battlefielda, Empire Earth'a, Sims (!!!tam przecież można zabić swojego ludka zostawiając go na pastwę losu w pomieszczeniu bez drzwi i okien, bez jedzenia, prysznica, kibla! To jest przecież NIELUDZKIE!!!) będzie stał przykładowo "Tabaluga i przyjaciele", albo "Wróbelek Elemelek zwiedza Częstochowe". To jest dopiero nieludzkie! Istnieje przecież tzw. system PEGI, który określa dozwolony wiek gracza do danej gry (a z czego mi wiadomo to w takim Empiku ekspedienci się do ów systemu stosują) . A jak Wielce Szanowny Mr. Roman G. pseudonim "Edukator" uważa, że to nie wystarcza to niech zabierze swoje "trójki" ze szkół i niech roześle je po wszystkich sklepach, etc. i niech każe im pilnować aby "żadna, niedozwolona gra" w ręce małoletnich się nie dostała. I jak niektórzy wspomnieli - żadna gra, tudzież program telewizyjny nie może wychowywać dzieci, od tego są pełnoprawni opiekunowie.

Out.

Wysoki93

Active Member
Sorry, że tak mówię, ale gdybym mógł to bym tego Giertycha zajeb.. na śmierć :angry:
Miejmy nadzieje, że ta ustawa nie wejdzie w życie, bo w końcu fajnie jest sobie pograć np.: w soldier of fortune, gta, postal :D
Ale gdyby zakazał grać w Gothica to bym go powiesił za te jaja, których nie ma :angry:
Naprawdę może sobie rządzić w sejmie, ale niech do gier sie nie wtrąca <_<
Najpierw "Precz z tolerancją", że nie można do szkoły komórek nosić a teraz to :angry:
O nieeee miarka sie już przebrała <_<

PRECZ Z GIERTYCHEM!!!
PRECZ Z GIERTYCHEM!!!
PRECZ Z GIERTYCHEM!!!

Jak będzie trzeba to złoże każdą petycje <_< (no chociaż nie jestem pełnioletni :angry: )

Cahir

Member
@Wysoki93

- Coś mi się wydaje że Giertych przynajmniej tobie powinien wypisać taką ustawe, ale założe się że znajdzie się wiele innych osób o takiej samej postawie jak ty. Nie przecze, to glupota zakazywać ludziom grać w "brutalne gry" ale przecież są kategorie wiekowe, czyż nie ? Pozatym takie rzeczy są dla ludzi i to ich sprawa co ze sobą robią... Dlatego po częsci nie rozumiem "wielkiego edukatora" (xD) no ale czytając takie posty jak nie szukając daleko post ~wysokiego93 wydaje mi się że coponiektórym taki odwyk by się przydał.

Pozdrawiam.

Garrick

Member
Ehhh Romek znów szaleje :p
Nie wiem co to niby zmieni, ten jego zakaz, moim zdaniem nie ma to większego sensu... W końcu ograniczenia wiekowe zostały wprowadzone w jakimś określonym celu <_< Chyba żaden dzieciak nie zwraca na to uwagi, dlatego to od rodzica zależy w co jego dzieci będa grały. I nie wydaje mi sie żeby gry miały ąz tak zgubny wpływ na dziatwę jak to sie wydaje Romanowi <_< Sam kiedyś grałem w rózne SOFy i Carmageddony i jakoś nie mam skłonności do morderstw i tym podobnych. Sądze, żę to kolejna próba udawania że minister coś robi aby pomóc młodzieży, a tak naprawdę jest bezradny wobec tego co się dzieje...
A jeśli ustawa by przeszła to gry i tak nie znikną w końcu jest jescze internet i piraci komputerowi <_<
Szczerze wątpie czy jednak wejdzie to w życie...

Peace

Wysoki93

Active Member
Hej <Cahir> może i mi by się odwyk przydał ale lubię się odprężyć i pograć w takie gry jak Gothic czy Soldier of Fortune 2.
A tak wogóle to nie wiem po co są te kategorie wiekowe - chyba tak o sobie - bo np. Gothic 3 16+ a ja mam prawie 14 B)
A po drugie to rodzice moi wiedzą w co gram a mi jakoś nie bronią; i tak będzie zawsze - nie ważne w jak bardzo brutalną gre bym grał :)

"W końcu mam cool rodzinke ;) "

PS Jak ktoś chce zobaczyć moją wcześniejszą -lepszą wersję wypowiedzi - to niech wciśnie CTRL+F i wpisze Wysoki93 i znajdzie mnie szybko B) .

szczurek

Menda serowa
Weteran
Co to za zakaz który i tak bylby lamany. Sprzedawcy na pewno nie podporządkowaliby się temu co pan G. wymyśli, a nawet jeśli to takie zakaz można latwo objść wsylając po grę np: starszego brata. Z tymi grami będzie tak jak z alkocholem, dozwolony od lat 18 a jakimś cudem dzieci mające 12 lat już mają z nim doczynienia.
Dla polaka nie ma czegoś takiego jak zakaz ;]

jasek

New Member
Właśnie co to za zakaż i tak nikt nie będzie sie stosował. Pójdziesz do sklepu w Wieku 15 lat i kupisz npSoldier of Fortune. Bez sensu to jest jak h** spod kredensu że tak powiem.QUOTE
Dla polaka nie ma czegoś takiego jak zakaz ;]

Dobrze powiedziane szczurek dla polaka nnie ma zakzów. Lepiej było by zeby rząd opłacał(Niż zabraniał)MMORPG. Np takiego WoWa po miechu rządu by nie bbyło :p

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
Pozdro 4 Giertych... Ehh, to nie bedzie żadną przeszkoda dla nas, lecz dla producentów bo nikt nie bedzie kupował praktycznie gier oginalnych... A gry pirackei ściagane lub kupowane od kogoś nie mają vata, wiec im to gorzej wyjdzie... I Szczurek dobrze powiedział, ze nie ma dla polaka zakazu, takie zasrane dzieci ajkoś piją alkochol, później świruja zasrane smarkacze... CHociarz troche w tym racji, bo w Polsce jest pełno ułomnych dzieci, które później ebda skakać z bloków czy zadawać ból kolegą/zwierząta itp. Ale to już kwestia rodziców, wychowania i inteligencji gracza... PZDR 4 Dzieci Neo~~!

Jedi

Caporegime
VIP
Nie mówię że mi się to podoba, ale plan Romana ma też swoje dobre strony.

Piractwo rozwinie się jeszcze bardziej

Interesuję się trochę prawem i powiem że Jeśli produkt (gra, muzyka, film) nie jest w dystrybucji w danym kraju i żadna firma nie sprowadza na polski rynek tych oto produktów to sciąganie ich z internetu jest legalne, ale zaznaczam że sciąganie na własny użytek, dystrybucja jest już karana prawnie. No i do sciaganych plików musielibyśmy mieć spolszczenia, które by się na pewno znalazły :)

Nawet jeśli nasz minister edukacji się mocno uprze, to bardzo wątpie by mu sie udało cokolwiek wprowadzić w życie.
Rozumiem jeszcze jak by była taka sytuacja że przychodzi sobie osoba niepełnoletnia i chce kupić grę powiedzmy taką ze znaczkiem +16, to chociaż niech w sklepie wymagają od niego okazania dowodu że posiada wiek na grę... Możecie powiedzieć że przecież każdy ci taką gre może kupić, wystarczy poprosić osobę starszą tak samo jest z alkoholem :) ]
Moim zdaniem Pomysł Romana Giertycha nie jest zbyt rozwarzny bo przez to zyska jedynie populację wśród :mocherów: i według mnie jest to "krzyk tonącego" bo LPR ma coraz niższe poparcie (np. Krzysztof Kononowicz miał w Białymstoku więcej głosów niż Wierzejski [LPR] w warszawie)

Moja opinia na ten temat.

Pozdro

yeed

Trolololo Guy
Weteran
Moderator
hm patrząc na coraz to nowe pomysły Mr.G
wypada mi coraz więcej włosów z głowy

kolejny genialny pomysł który w praktyce i tak się nie sprawdzi
jeśli komuś będzie zależało to i tak sobie gierkę załatwi
czy przez pirata czy przez intera
zawsze znajdzie się sposób

jeśłi owy zakaz się wprowadzi to rzesza graczy
brzydko mówiąc powiesi MR.R za ekhm"uszy" na haku

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
Pomysły edukatora mają taką zaletę, że mamy się z czego śmiać
Co do pomysłu: czy częścią programu którejś z partji koalicyjnych nie jest walka z bezrobociem? Jeśli jest to raczej nie przejdzie :>
Poza tym było by to kolejne prawo respektowane tylko w teorii. Tak samo jak sprzedaż nieletnim papierosów, alkoholu itd. to kolejny debilny pomysł poronionego rządu. słyszeliście o tym żeby zkaazać znaku liścia marihuany, gdyż ograniczy to rozwój narkomanii w polsce - pomysł posłów z lpr.
Ale jakby takie prawo weszlo w zycie, i blyo respektowane... i tak większość emigruje.

Co do moherów... zabrzmi to nieczule, ale oni i tak wkrótce umrą, i poparcie dla złych z biegiem czasu zacznie spadac... gdyż młodsi (do 20-30 lat wg. mnie) są już przeciw nim w większości.
Cierpliwości
Pozdrawiam Dragomir

Do góry Bottom