Genaologia, Herby I Pochodzenie Nazwiska

Status
Zamknięty.

Dark Shadows

Active Member
Założyłem całkiem nowy temat, bo umieszczenie tego w temacie o nazwiskach nie dałoby sensu. Otóż szukałem sobie po necie o herbach, genologii i pochodzeniu nazwisk. Znalazłem sporo fajnych rzeczy, do których chciałem wam dać linki.

Ornatowski.com

Tutaj możecie wpisać swoje nazwisko i jeśli są jakieś wzmianki o waszym nazwisku to może znaleźć wasz herb lub herb szlachecki (różnica) i co on przedstawiał. Nie ma formy graficznej. Oprócz tego wyszukuje też miejsca, jakie związane są z danym nazwiskiem i inne rzeczy.

Herbarz

Tutaj możecie również wpisać swoje nazwisko i poszukać herbu, jeśli taki mieliście razem z formą graficzną!

Inna strona z herbami

Tą również polecam odwiedzić. Bowiem nieraz na jednej stronie są nasze nazwiska a na innych nie. By szukać herbów wciśnij u góry przycisk "wyszukiwarka herbu".

Herby Napoleońskie

Może coś znajdziecie. :D

Polecam poświeć chwilę, bo można fajnych rzeczy się dowiedzieć. :D Ja na przykład według strony herby.com.pl posiadam herb Topór :D

Polecam i pozdrawiam. Piszcie, co wy znaleźliście. :p

Świrus

Ginekolog (Przywódca zbójów)
Ha, fajna strona. Człowiek może sie dowartościować, że jego prozodkowie byli szlachcicami, dzięki zią!

A mój herb to Łada

doctor

Wariat
Weteran
na herbarzu moja rodzina ma herb Nowina :p

Nowina

bajer herb nie pogodosz ale po co ta noga nad helmem to ja nie wiem :D

Kushi

Weteran
Weteran
A ja jestem chłopinom :]. No cóż; życie :p.

W sumie to uważam taki serwis za idiotyczny, gdyż szuka wg nazwisk, a nie rodów... .

Dark Shadows

Active Member
W sumie to uważam taki serwis za idiotyczny, gdyż szuka wg nazwisk, a nie rodów... .

Tak szuka wg. nazwisk, ale czasami pokazuje też rody. Nie musiano należeć do rodu, by mieć herb. ;) Ja na przykład się zdziwiłem, bo moje nazwisko nie wygląda na takie, co ma herb. Różnie to bywa. :) A serwis według mnie nie jest idiotyczny. Można się wiele dowiedzieć.

Kan

Member
Ciekawe, ja także się nie spodziewałem aby do mojego nazwiska można było dopasować jakiś herb, chociaż po chwili można się kapnąć że do jednego herbu są dopasowane kilka nazwisk (prawdę mówiąc pod mój herb dopasowanych jest 1112 nazwisk :p a to jeszcze pomnożyć przez liczbę osób posiadających te nazwiska ... lol).

No ale co tam, herb juz mam, teraz mogę budować twierdze dla siebie :p

Ja mam cosik takiego.
Jastrzębiec

Jay_Kay

Magister vitae
A ja jestem chłopinom :]

Ja chyba też, bo nigdzie siebie tam nie znalazłem :D
Swoją drogą mam końcówkę -ski, więc teoretycznie jakiś herb powinienem mieć, ale cóż - jak widać są wyjątki od tej reguły.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
CLIK
Hmmm mam jakiegoś konia w herbie ;d, nawet 2 xD. Hmm, dziwna ta strona, ale ciekawa ;].

G

Gray_Fox

Guest
Koń Pegazo-podobny bez skrzydeł :p

Mnie również tam nie było, a to, że mam końcówkę w nazwisku -czyk , powinno świadczyć że posiadam tam pewnie jakis herb xP.
Widać ze serwis ow niejest doskonały :p

Dark Shadows

Active Member
Nie nazwałbym bym tego niedoskonałym. ;) Brak jakiś nazwisk może mieć wiele powodów. Np. po prostu brak herbu dla takiego nazwiska (trzeba się pogodzić), nazwisko nie zostało odkryte dla danego herbu lub trwają prace nad dziedzicznością nazwiska. Druga sprawa, że przyrostki takie jak -ski czy -cki, mimo, że teoretycznie świadczą o możliwym pochodzeniu szlacheckim wcale nie muszą nimi być. Są wyjątki i to bardzo dużo.

Ciekawe, ja także się nie spodziewałem aby do mojego nazwiska można było dopasować jakiś herb, chociaż po chwili można się kapnąć że do jednego herbu są dopasowane kilka nazwisk

Bo tą są wszystkie nazwiska i rody jakie mogą posługiwać się danym herbem. Przecież te gałęzie rodowe itp. bardzo się rozrastają przez wieki.

Wiec nie dziwcie się, że wasz nie ma. Myśle, że ta strona i tak jest bardzo dokładna, co nie znaczy, że pełna. :)

Pozdrawiam.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Grzymała

Mojego nazwiska tam o dziwo nie ma :blink: ale było podobne wiec pozwoliłem sobie dać :) Bardzo mi sie herb podoba, nawet jesli nie zupełnie do mnie należy :p

Kacperex

KacŚpioszek
Mojego nazwiska nie ma po prostu za dobry do tego jestem .
Ja jestem ponad szlachtę :p, dlatego nie mam herbu, ani nic.
Wybaczam autorom serwisu, bo nie wiedzą co czynią.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Mój Herb znam już od jakiegoś czasu tak samo jak i te strone a oto i on: Pilawa.

Z wyrazami szacunku. Godfather

Sever Sharivar

Słodka...
VIP
Ja mam takie coś: Abdank , ale kredki.
W 167 nazwiskach rodowych i moje się znalazło, ciekawe... Cóż, świat jest pełen niespodzianek.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom