Gameplay

Status
Zamknięty.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Krótki opisik na stronie głównej.

Jak wam się podoba?
Imho zjawiska atmosferyczne w pytę. Deszcz fajnie pada, a gdy spojrzymy na zachodzące słońce, to fajnie wali "po oczach". Czyli grafa na plus.
Mam nadzieję, że zaprezentowany nam system walki, to tylko okruszyna tego, co nam tam stworzyli, bo pokazali nie za wiele. Co do tego naciskania myszki w odpowiednim momencie, by wyprowadzić kombas. W wiedźminie fajnie to wyszło, jednak takie zerżnięcie tego przez Spellbound... jakoś mi się to nie podoba. Strzelanie z łuku, wiadomo, że tam wykombinować dużo się nie da, jednak dźwięk towarzyszący wypuszczaniu strzały jest niskiego poziomu, rzekłbym, że jest żenujący jak na tej klasy grę.
No i to "big tree". Drzewko pokaźnych rozmiarów, tak, że tworzy wraz z terenami wokół niego (bagnistymi) ciekawą wiochę. Czuję, że będzie się tam działo. Pachnie to czymś na wzór sekty z G1.
Ogólnie pozytywne emocje towarzyszyły mi podczas oglądania tego video.

Dragomir

Adam Konopka
Weteran
sczerze - nie podoba mi się. beznadzieja. mimo tego, że podoba mi się to miasteczko w drzewach - jest ono kompletnie puste. wymarłe. poza tym, ci strażnicy, w starych dobrych gothicach zaatakowaliby tych krwiopijców walczących z naszym bohaterem, a nie stali i patrzyli jak umieramy. sam system walki wydaje mi się zryty ostro - choć pomysł z świecącym mieczem i kombosami sprawdził się w wiedźminie, to nie pasuje on do gothica, poza tym nie słyszałem nic o możliwości bloku, która była w każdym gothicu, w zasadzie to to wygląda jak jakis hack n' slash. jeszcze latajace dmg i expy są po prostu brzydkie. no i walka wygląda na o wiele mniej interesującą - to tak ogólnie, poza tym tekst że jest to rpg wiec beda poziomy nie brzmi obiecujaca, chrznic poziomy i duzo umiejetnosci, w gothicu 1 bylo wszystko bardzo prosto, ale za to była fabuła i klimat, a nie umiejetnosci, dużo broni, i ładny świat z genialnymi efektami atmosferycznymi - w końcu efekty atmosferyczne są strasznie ważne w rpgu. i jeszcze jakies achievement points, ktore niszcza, niestety sprowadzaja gothica z renomy i marki jaka sobie wyrobil na DNO.

Jurusi

Member
Hmm ogólnie pozytywnie ale te drzewo jak z bajki ^^. Wolałbym aby Gothic szedł w kierunku coraz bardziej realnego świata.
Nie znam dobrze angielskiego i nie wiem czy było tam opisane co i jak, ale dlaczego z tak daleka te czerwone paski życia potworów w lesie widniały, o ile dobrze widziałem nie widać jak strzała leci, tak jakoś chaotycznie :p. No tak, grafika jest b. dobra, a te zjawiska atmosferyczne są imponujące :]

Bury_Zenek

Rycerz Wody
Szczerze mówiąc mi się NIE podoba! Zbyt bajkowo, kolorowo może i jest ładna grafa ale gdyby nie nazwa tego gameplaya w życiu bym się nie domyślił że to gothic 4 bo mi to by wyglądało na fable 3. Te nowe elementy takie jak: radar, podświetlanie wrogów, takie dziwne nazwy i pasek nad wrogiem itp. Jak już mówiłem ta że jest zbyt bajecznie - Gothic tym się ładnie wyróżnia że jest tajemniczo, mrocznie. Wg. mnie twórcy mogli by zrobić coś bardziej utrzymującego klimat sagi gothic'a może i jeszcze mało wiemy na ten temat gry no ale już na pierwszy rzut oka widać że nie będzie to ten sam stary, dobry GOTHIC!
pozdro - Zenek :)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Spokojnie, nie jest to finalna wersja gry. Twórcy raczej chcieli mniej wiecej pokazać co i jak, a nie od razu wypalać z ostatecznym produktem.
Strażnicy nie atakowali potworów, bo taka opcja była wyłączona podczas tej prezentacji (tylko by przeszkadzali w tym, co kolo chciał pokazać). Paski życia na pewno nie są wersją ostateczną. Wyborażacie sobie grę ze wszędobylskimi paskami? Ja nie i Spellbound też na pewno nie. To samo z tymi pkt. expa, lecącymi przy zabijaniu. Na pewno to wszystko zostanie wybajerzone i wpasowane w klimat. Radar, minimapa itp. nie koniecznie pokarzą się w grze, ponieważ po opublikowaniu screenów na których te pierdółki widniały, po necie przetoczyła się fala krytyki. Fani nie chcą po prostu tych "pomocników". spellbound na pewno weźmie to pod uwagę.
Przecież to na pierwszy rzut oka wygląda na "ograniczoną" wersję (w dodatku ten kolo włączał i wyłączał rożne elementy gry po to by coś nam pokazać, coś sobie ułatwić), a co niektórzy potraktowali to jak produkt finalny. Spokojnie, na ten jeszcze trochę poczekamy ;).

Corvet

Member
Ten film zaniepokoił mnie. Dał mi wiele dowodów na to, że Gothic 4 będzie dużo słabszy w porównaniu z poprzednimi częściami. Co mi się nie podobało? Ciała martwych stworów opadały jakoś zbyt "prosto", nie zaobserwowałem jakichkolwiek efektów fizycznych (może jestem ślepy...). Ogień, co najmniej dziwny. Jakiś taki "kreskówkowy". Kolejną rzeczą są te czerwone numerki wyskakujące po uderzeniu. I tak samo jakieś wybuchy powstające po ciosach.
Sam nie wiem co mam myśleć o tej grze..... Ale sądzę, że możemy się spodziewać największe klapy w historii Gothic'a (albo chociaż porównywalnej do Zmierzchu Bogów)

E

Electric_Dragon

Guest
Bez przesadyzmu Corvet. Klapy, nie powiedziałbym. Jeszcze mają dużo czasu do końca roku i jak napisał już Rangiz, to nie jest finalna wersja gry.
Osobiście materiał wyglądał lekko bajecznie. Nie wiem, dlaczego ale Risen lepiej mi wypada w kolorowej szacie. Opowieści z Arcanii powinny zostać utrzymane w mrocznym klimacie.

czlapek14

Member
Ja tylko chciałem zwrócić uwagę niektórym że system walki nie jest wcale wzięty z Wiedźmina tylko z G1 i G2. Tam też trzeba było nacisnąć w odpowiednim momencie klawisz żeby był combos. Oczywiście jak reszta mam nadzieję że to co powiedział Rangiz jest prawdą i że to nie jest finalna wersja. Strzelanie z łuku oczywiście też nie ma za bardzo co tu do wychwalania. Wygląd jak gostek celuje z takiego ustawienia kamery mnie obrzydza i myślę że lepiej było nawet w G3. Oczywiście dobrą stroną jest to że gość trzyma ten łuk jak należy tylko po prostu widok na to wszystko jest ze złej strony. No i oczywiście co do tego że przy lądowaniu po skoku na 30 stóp na pewno zginiemy wątpliwości mieć nie powinniśmy :)

Daniell

New Member
Ja mam osobiście pozytywne odczucia. Gothic pomimo iż był w każdym razie w jedynce dark fantasy zawsze grafikę miał lekko bajkową, na pewno wszystkie napisy zostaną zmienione na bardziej klimatyczne, więc o to się nie martwię. Widać ile zmian zaszło w magii, teraz potężny mag zaatakuje kulą ognia nie tylko jednego potworka ale i zrani jakoś kilka w około, nie żartowali z tą zmianą systemu magii, co widać już po zwykłej kuli ognia, jedyny minus tego jest taki, że pewnie grając magiem gra będzie po prostu bardzo łatwa. Więc nie jest źle jak dla mnie, teraz czekać na premierę, bo według mnie może wyjść naprawdę dobry następca serii.

daria

Szejn
Weteran
Tak dłużej się zastanawiając, stwierdzam, iż mi się średnio podoba. Niby wszystko ładnie, grafika, lokacje itd., ale nie czuje się tego klimatu Gothic'a, klimatu poprzednich części. G4 to całkiem nowa gra, to nie Gothic.
Ci hindusi chyba Wiedźmina polubili, bo strasznie podobnie tworzą.
Poza tym wszystko jest tak piękne i bajeczne, że aż rzygać się chce, za przeproszeniem. To miała być kontynuacja świetnego Gothic'a, a nie Fable, Sacred czy WoW'a.
Wiadomo, że wszystko idzie do przodu, że lepsze sprzęty są, jednak mroczność i tajemniczość Gothic'a nie powinna być tak po prostu zbagatelizowana i zastąpiona świetną grafiką.
I te niebieskie napisy po zadawaniu ciosów... O ile dobrze widziałam, to tam było dmg napisane. Masakra, to już w ogóle jak w jakimś MMO.

Jestem pesymistycznie nastawiona...Nadzieja matką głupich. Wolę teraz ponarzekać, przynajmniej się nie zawiodę, jak przy G3... Jak twórcy wybrną z tego wszystkiego, to przynajmniej dla mnie miłe zaskoczenie i radość.

Pozdrawiam.

Broother

Member
Bardziej mi to MMORPG przypomina. Pusto, ludzie nie zachowują się tak jak we wcześniejszych częściach, atakując potwory, tylko stoją i się patrzą. Do tego ta walka... zero Gothic'a. Ogółem zero Gothica... Niestety.

kozin21

Member
Rangiz wam napisał, że PRAWDOPODOBNIE nie jest to wersja finalna, a wy nadal swoje. No ale mniejsza o to.
Jak dla mnie nie wyglądało to źle, oczywiście jest kilka niedoróbek ale mam nadzieję, że w ostatecznej wersji zostaną one usunięte. Nie wiadomo czy będzie to klapa (jak ktoś wyżej napisał) czy nie, bo co tak naprawdę wiemy o G4- tyle co zobaczyć można na filmiku powyżej i kilku screenach w sieci, a o fabule nie wspominając (jedynie, że RACZEJ zagramy nowym bohaterem i akcja będzie się dziać na wyspach południowych) po tych strzępkach jakie wiemy nie sposób tego ocenić. Ja jako fan całej serii Gothic (tak nawet ZB :p ) czekam na nową odsłonę tej gry, z resztą większość z was też mimo postów typu "dla mnie porażka" lub "szkoda kasy, na pewno w to nie zagram". Wszystko wyjdzie w praniu.

P.S. Oglądając filmik zauważyłem jakiegoś kolesia który "nazywa" się Grandmaster Milten (mniej więcej tam gdzie pokazana została "obsługa" łuku) co może świadczyć, że Milten też się pojawi w tej grze, może jako jakiś Mentor czy nauczyciel.
To tylko jako taka mała dygrasja ;)

Broother

Member
Ale tu chodzi o ocenę filmiku, nikt tu nie pisze, że gra jest do dupy, bo widział ten właśnie gameplay. Oceniłem filmik tak jak oceniłem i to na tyle...

kozin21

Member
Ja tu broń Boże nikogo nie atakuję, oceniłeś filmik tak jak oceniłeś i masz do tego pełne prawo, szanuję twoje zdanie. A co do mojego poprzedniego posta to rzeczywiście masz rację, trochę się rozpędziłem i zbyt uogulniłem sprawę oceniając całość tematu i opinii z nim związanych.
Co do filmiku to podtrzymuję swoje zdanie, że filmik pokazuje tylko wstępnie nowego G4, a całość zostanie jeszcze poprawiona ( chodź wcale tak najgorzej nie wygląda).

Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom