Freerunner

Electric Dragon

Majster
Weteran
Freerun, free running, 3run (ang. dowolny bieg) – sport ekstremalny,który polega na wykonywaniu efektownych i trudnych tricków w czasiepokonywania przeszkód na trasie biegu. Za prekursora freerunningu uważasię Sébastiena Foucana, który odłączył freerun od parkouru.

Freerun wywodzi się z parkour, ale prostota i szybkość pokonywaniaprzeszkód nie odgrywa w nim znaczącej roli. We freerun zmienionoznacząco technikę. Elementy, które pozwalały przedostać się biegnącemuprzez przeszkodę jak najłatwiej i jak najszybciej, zostały zastąpioneprzez tricki, które są trudne do wykonania, ale mają wartość pokazową (palm spin, wall spin itp.), dołączone zostały także elementy akrobatyczne. Głównymi trickami są tzw. flipy.

Sport ten nie powinnien być postrzegany jako zbiór pojedynczychruchów, a jako cały sposób poruszania się. Freerun to także sposóbmyślenia. Osoby trenujące parkour, patrząc na przeszkodę, myślą jaknajsprawniej ją pokonać. Ludzie trenujący free running na tę samąprzeszkodę spojrzą z zamysłem pokonania jej w jak najbardziej efektownysposób.

We freerun nastąpiła także zmiana celów, ograniczająca się tylko dozadowolenia z siebie i czerpania przyjemności z trenowania. Nie jest tojednak regułą: przykładem tego może być Chase Armitage czy też Daniel Ilabaca, którzy trenują dla siebie a zarazem czerpią z tego korzyść finansową poprzez dawanie pokazów i pracy jako kaskaderzy w filmach.

Parkour z elementami freerun jest wykorzystywany do poruszania się przez Altaïra, głównego bohatera gry komputerowej Assassin's Creed, jak i przez Faith, główną bohaterkę gry komputerowej Mirror's Edge.

Zaczerpnięte z Wikipedii

Dobra przechodząc do głównego wątku tematu, wstawiam link do ciekawego filmu. Jeśli dobrze wszystko wyczytałem, grupa freerunnerów to łotewski Dvinsk Clan. Można sporo nagrań na jutubie znaleźć z nimi. Jednakże to poniżej jest według mojej oceny arcydziełem. Zarówno w pokazach jak i obróbce filmu.

Tutaj macie nagranie w jednej całości: http://vimeo.com/6495648

Na YT oczywiście też się znalazło. Ale w dwóch częściach

[yt]DZF1ZYkLJt8[/yt]

[yt]gj3w0aNedqk[/yt]

Czy da się z czegoś takiego utrzymać? Czy tylko są skazani do zawodu kaskadera?

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Parkur no odrodzenie ... ale Freerunning to barok.
Wygląda wspaniale. O wiele lepiej niż pierwotna wersja ...
Myślę, że da się z czegoś takiego utrzymać. Oczywiście nie teraz. Ale za kilkanaście/ kilkadziesiąt lat... gdy ta dyscyplina będzie już wszem i wobec znana i prestiżowa.
Na początku B-boye też nie robili żadnej furory swoim tańcem. A teraz ?
Jak dla mnie kwestia czasu i odpowiedniej reklamy.

Kacperex

KacŚpioszek
W nawiązaniu do filmu powiem tylko tyle; WYJEBISTY, zarówno pod względem obróbki jak i pokazu umiejętności, o czym ED wspomniałeś. W oczach tych ludzi widać masę pasji, i radości płynącej z robienia tego, co lubią. Ich umiejętności są na pewno godne podziwu i nie jeden akrobata, by się zawstydził! Te skoki, okręcenia, taniec no i rzuty do kosza ^^ Dla mnie jest to PRO. Film ogólnie bije pozytywną energią i aż chciałoby sie zrobic coś takiego.

natomiast jeśli chodzi o free running, to jak na razie jest to zapewne forma rozrywki. Jesli nie uprawiają sportu jakiegoś, lub nie pracują jako kaskaderzy to pewno zbyt dużego siana nie robią. Nie nadszedł czas na nich jeszcze. Ta forma rozrywki pewno dla wielu ze starszego pokolenia jest czymś dziwnym. Jednak tak jak wspomniał Dudi, kiedy Freerun dojrzeje do wszechobecnej akceptacji publicznej, to kto wie. Może doczekamy się nowej dyscypliny na Olimpiadzie? Przecież wyczyny tych chłopaszków są bardziej atrakcyjne jak choćby wspominana już akrobatyka ;)

Ogólnie mega pozytyw dla tych Łotyszów (Łotyszy?^^).

Electric Dragon

Majster
Weteran
Nie mogę znaleźć informacji, ale ze słyszenia dowiedziałem się, że film jakieś nagrody zdobył. Chyba pod względem obróbki. W każdym razie plus dla nich, że pokazują młodym chłopakom pewną formę rozrywki. Niektórzy by wyszydzali ich młody wiek i zbyli. A tutaj mamy zgrają małych i początkujących frerunnerów.
Co do nowych dyscyplin na olimpiadzie. Taa po tej ostatniej w Chinach słyszałem wypowiedzi, żeby takie dyscypliny podpiąć ja breakdance i ogólnie pojęta gra sieciowa typu CS bądź Wolfenstein.

Do góry Bottom