Ja to w sprawie wszystkich afer związanych z PZPN podchodzę z dystansem, dlaczego? Może i zarząd podjął decyzję o dymisji, ale po jakim czasie to nastąpiło? Ja po prostu NIE WIERZĘ, że Listkiewicz nie wiedział o sprzedawaniu i całej aferze korupcyjnej. Były minister sportu, Tomasz Lipiec został aresztowany i oskarżony o korupcję, zresztą związaną z piłką nożną. Moim zdaniem pan Listkiewicz wiedział o wszystkim, a nawet nie zdziwiłbym się gdyby nawet okazało się, że on sam jest w to wmieszany wszystko.
Jak naprawić PZPN i Polską Piłkę? Na początek powołać nowy zarząd, zmniejszyć ilość działaczy. Prezesem Polskiego Związku Piłki Nożnej powinien zostać trener jakiś, przede wszystkim nie Lato, nie Engel, nie Gmoch, nie Tomaszewski. Moim zdaniem Kasperczak gdyby się zgodził byłby odpowiedni. Potrzebny jest trener, który wie czego piłce brakuje, co powinno się usprawnić. Dalej, ukarać ogromnymi sumami zespoły zamieszane w sprzedawanie, wszystkie odpowiedzialne osoby za to, sędziów, trenerów, działaczy, piłkarzy aresztować i skazać (z naszym systemem karnym i sądami nie jest to raczej możliwe
). Stworzyć nową Ekstraklasę, te najbardziej zamieszane w korupcje zespoły ukarać degradacją do niższej ligi, a do pierwszej dać nowe i pomniejszyć ilość zespołów, żeby było lepiej. Do końca szczęścia brakowałoby jeszcze tylko zawodowych sędziów, można to wprowadzić, poza tym w nowym zarządzie PZPN powinien być specjalny prokurator lub osoba o uprawnieniach prokuratora, która mogłaby na bieżąco karać za wszelkie występki.
A za sumy dane przez zespoły jako grzywna można przeznaczyć na budowę stadionów.
Według mnie plan cały i częściowo (ale nie całkowicie) poprawiłby wygląd polskiej piłki i PZPN-u.
Pozdrawiam, Crisis.
PS: Wiecie, że Jackowi Kurskiemu ukradziono samochód?