Filmy I Napisy

Status
Zamknięty.

halek

Member
Na początek powiem, że w temacie jestem kompletnie zielony, a także że nie zamierzam promować piractwa, więc proszę, aby siły wyższe nie dawały mi warna i nie usuwały tematu
unsure.gif
. Tak więc do rzeczy. Ostatnio ściągnąlem sobie film, a ściślej mówiąc Harry Potter i Czara Ognia, w wersji z napisami. I mam parę problemów
ph34r.gif
. Do odtwarzania mam XviD i All Player v.2.2 jeśli to coś da
wink.gif

1. Film jest podzielony na 3 foldery : CD1 CD2 I Sample. Wypakowałem pliki z folderu CD1, CD2, a w Sample był już wypakowany plik(łącznie 3). Co prawda włączyłem plik z CD1 + tekst (też CD 1 ale o tym dalej), ale mam problem, mianowicie chciałbym połączyć wszystkie 3 pliki video w jedną całość. Słyszałem że do takich operacji nadaje się XviD ale ja bynajmniej nie wiem co należy zrobić.

2. Połączenie tekstu. Chodzi o to że tekst TEŻ jest podzielony na folder z tekstem do CD1 i folder do CD2, a chciałbym je tak zgrabnie połączyć, aby nie trzeba było wytłączać i włączać tego wszystkiego w środku filmu.

Szukałem trochę w necie ale dla mnie jest to "czarna magia".

Proszę o konkretne, dokładne i w miarę łatwe do zrozumienia odpowiedzi.

Pozdro i z góry dzięki za odpowiedzi.

Lord Viqux

Member
Na pytanie 1 nie odpowiem Ci nigdy w życiu, bo sam nie mam zielonego pojęcia, jak to zrobic... ale 2 moze coś pomyslimy.

QUOTE 2. Połączenie tekstu. Chodzi o to że tekst TEŻ jest podzielony na folder z tekstem do CD1 i folder do CD2, a chciałbym je tak zgrabnie połączyć, aby nie trzeba było wytłączać i włączać tego wszystkiego w środku filmu.

hmm... eee, no więc tak. Tekst, jakim ma być wyświetlony w czasie filmu jest zaprogramowany co do sekundy, czyli to wygląda np. tak:
1:00:46 - siema
1:00:50 - co tam u ciebie

Na każdą sekundę jest to zaprogramowane. Ale jak podczas oglądania filmu, będziesz musiał włozyć CD2, to ci się włączy odtwarzanie od 00:00:00, i tak samo będzie tekst ustawiony. Czyli nawet, gdybyś tekst chciał połączyć i wkleić do jednego dokumentu, to nic by z tego nie wyszło, bo biorac wszystko pod uwagę, czas jest źle ustawiony w stosunku do różnych płyt. Musiałbyś ustawiać nowy czas mówienia i programowania, a to przecież bezsensu. Więc tekstu nie połączysz łatwo, a chyba w ogóle tego nie zrobisz.

Pomogłem jak mogłem, nie wiem czy zrozumiałes o co chodzi. Ale jak nie zrozumiałeś, to wyciągne prosty wniosek: TEKSTU NIE POŁĄCZYSZ.
Odpuść te manewry sobie i oglądaj z przerwami na zmienianie CD.

QUOTE Ale jak nie zrozumiałeś, to wyciągne prosty wniosek: TEKSTU NIE POŁĄCZYSZ.
Odpuść te manewry sobie i oglądaj z przerwami na zmienianie CD.

Tekst można połączyć... z filmem, a następnie filmy scalić ze sobą. Do scalania polecam ci Virtual Dub. Ale nie potrafie ci powiedziec jak scalic tekst z filmem.Pozdro

halek

Member
Na początek wielkie dzięki za odpowiedzi, ale powiedzmy że aż tak zielony nie jestem, trochę ostatnimi czasy o tym czytałem...
rolleyes.gif
Zasadniczo mógłbym oglądać film z przerwami na zmianę cd, ale jak powiedziałem, są DWA pliki z napisami, do cd1 i cd2, a pliki filmowe TRZY : CD 1, Sample i CD 2. W tym właśnie tkwi problem, bo ja mogę to oglądać na cd1 i cd2 ale tego Sampla trzeba z czymś połączyć bo, jak wspomniałem, NIE MAM do niego oddzielnych napisów. Ale znalazłem też wzmiankę o tym że napisy da się łączyć, ale jak oto jest pytanie...
rolleyes.gif
A co do łączenia filmów

a) plik filmowy z plikiem filmowym próbowałem łączyć za pomocą Virtual Dub, teoretycznie wiem jak to zrobić, ale w pewnym momencie występuje jakiś komunikat po angielsku, którego nie potrafię przetłumaczyć, ale w razie konieczności mogę przytoczyć. WIELKA PROŚBA: Gdyby ktoś mógł zapodać link do spolszczenia do Virtual Dub...

cool.gif
nie mam pojęcia jak połączyć plik filmowy z tekstowym bo, jak mówiłem, w angolu jestem kiepski. Tutaj również prosiłbym o proste przejrzyste odpowiedzi.

Tak więc THX, ale czuję że ten temat się dopiero zaczyna
tongue.gif

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom