Eutanazja Na Dzieciach...

Sudden Hoof

Weteran
Weteran
Ponoć wszyscy mamy prawo do śmierci, prawo które człowiek chcę mieć zarezerwowane dla siebie. Czasem po prostu choroba pozbawia nas wszystkiego, nie tylko zdrowia, ale i radości życia. Wtedy mamy ochotę zakończyć życie... nie chcemy już po prostu więcej cierpieć. Dla każdego to temat tabu... Kościół się temu sprzeciwia, a większość ludzi uważa eutanazję za niemoralną. Sam niewiem jakie jest w tym moje zdanie... nigdy nie cierpiałem, ani nie wyobrażałem sobie cierpienia osób chorych. Czy eutanazja to słuszna rzecz ? Wielu mówi, że nasze życie należy do Boga i tylko Bóg może je nam odebrać. Nie zgadzam się z tym, gdyż historia mówi co innego. Nie ma raju na Ziemii i nie będzie. Możemy zabijać i niszczyć, ale prawa o decydowaniu jak zakończyć nasze życie nam nie dano. Czemu ? Niewiem...

Dziś dużo się mówi o eutanazji dzieci, chorych płodów, dzieci upośledzonych bądz nieuleczalnie chorych. Niewiem czy umiał bym kogoś zabić... nawet dziś niewielu się nad tym zastanawia, zwłaszcza jeśli chodzi o osobe bliska. Noworodki nie mogą decydować o swoim życiu, ale ludzie wokół nich są świadomi ich bólu i czasem po prostu chcą zakończyć ich życie, jak to mówią "mękę i ból".

Nie mam zdania na temat eutanazji... po prostu trudno powiedzieć co się o tym sądzi. Jeśli ból jest tak wielki, a człowiek mimo wszystko wybiera śmierć ? Pewnie chciałbym podtrzymać go na duchu, tak długo jak by się dało, ale... niewiem, po prostu.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Jeśli chodzi o temat eutanazji gorąco polecam film "W stronę morza". Zresztą nagrodzony oscarem. Film mówi o człowieku który żyjąc od wielu lat zparaliżowany nie chce już dłużej żyć. Prowadzi walkę w sądzię na zgodę dla jego eutanazji. Przegrywa. Musi żyć... . Naprawdę warto.

Cóż eutanazja powinna być legalna. Ale tylko jeśli osoba zdrowa na umyśle. Powie : TAk chce umrzeć. I nie będzie to jakiś nastolatek który stracił dziewczynę... .Musi być to dojrzała emocjonalnie osoba. Wydaję mi się że jeśli ktoś bardzo chce umrzeć i tak to zrobi... przy pomocy innych bądź samobójstwa... .

Co do aborcji. Jestem przeciwny jej całkowitemu zakazowi. Zgwałcone kobiety powinny mieć prawo wyboru... . Kościół nie powinien mieć w tych sprawach więcej do powiedzenia niż przeciętny człowiek... .

Sudden Hoof

Weteran
Weteran
QUOTE(Morgahard @ 11-11-2006, 11:32) [snapback]126263[/snapback]

Jeśli chodzi o temat eutanazji gorąco polecam film "W stronę morza". Zresztą nagrodzony oscarem. Film mówi o człowieku który żyjąc od wielu lat zparaliżowany nie chce już dłużej żyć. Prowadzi walkę w sądzię na zgodę dla jego eutanazji. Przegrywa. Musi żyć... . Naprawdę warto.

Bardzo przygnębiający, jak to filmy o tej tematyce. Ramón Sampedro później popełnił samobójstwo...

QUOTE(Morgahard)
Cóż eutanazja powinna być legalna. Ale tylko jeśli osoba zdrowa na umyśle. Powie : TAk chce umrzeć. I nie będzie to jakiś nastolatek który stracił dziewczynę... .Musi być to dojrzała emocjonalnie osoba. Wydaję mi się że jeśli ktoś bardzo chce umrzeć i tak to zrobi... przy pomocy innych bądź samobójstwa...

Mówimy o eutanazji dzieci. Dzieci, które prawa głosu nie mają, ale czują ból tak jak wszyscy.

Sever Sharivar

Słodka...
VIP
Aborcja jest tematem, który od zawsze wywoływał wielkie emocje. Ścieraja sie dwie grupy ludzi: tradycjoinaliści, którzy uważają, że życie może odbierać tylko Bóg a nie człowiek i ci, którzy uważają, że każdy może decydowac o tym czy chce żyć.
Tyle się dzisiaj słyszy o zaostrzeniu przepisów antyaborcyjnych, ktoś tam chce nawet ich zniesienia. Nigdy bym sie na to nie zgodziła, by aborcja była w pełni legalna. To jeszcze nienarodzone dziecko ma byc wyrzucone jak zwykły śmiec tylko dlatego, że jakas panienka zaszalała na imprezie? Może to i najmniej trafny przykład, alę tylko taki mi przychodzi do głowy. Dziecko to nie jest zabawka, którą jak sie znudzisz można wyrzucić. Czy życie ludzkie jest już tak upodlone, że nie liczy sie sens jego istnienia? Nie twierdze, że nie ma przypadków, w których aborcje można zastosować, ale ta kobieta ma przecież wybór - urodzić czy nie. Morgahard wspominał o dzieciach obciążonych wadą genetyczną lub które są wynikiem gwałtu. To są wyjątki, w których można zastosowac aborcje. Jestem osobą, która jak widzi cierpiące dziecko to nie może tego znieść, jest mi tak tych dzieci żal a sam fakt, że one już do końca swych dni będa takie jakie są działa na mnie przygnębiająco. Bo ono cierpi. Nie róbmy z naszego kraju drugiej Holandii, gdzie życie tych dzieci nienarodzonych nie jest nic warte. Jesli już ta kobieta nie chce wychowac tego dziecka, to może je oddac do adopcji. Tyle małżeństw czeka na adopcję właśnie takich małych dzieci, nawet tych chorych. Czytałam ostatnio opowiadanie Dicka "Przedludzie", w którym autor ukazał świat, gdzie aborcji można poddac dziecko do 12 roku życia. Bo faktycznie skoro zabijać można w majestacie prawa dziecko dwunastotygodniowe, to dlaczego granicy tej nie przenieść dalej? Tak patrząc na dzisiejszy świat, to nawet bym sie nie ździwiła, gdyby za kilkanaście lat wizja Dicka okazała się prawdą.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Eutanazja - tylko i wyłącznie bez przymuszania lekarza. Na dobrą sprawę, niech po prostu pacjent będzie miał możliwość popełnienia samobójstwa. Po co mieszać w to inne osoby. A jeśli pacjent nie jest w stanie nic zrobić, w tym powiedzieć czego chce, to rodzina nie powinna mieć żadnego prawa by decydować o tym, czy ma on żyć, czy nie. Życie jest człowieka, jeśli chce ginąć jego sprawa, to on będzie z tego rozliczany po śmierci [a jeśli nie wierzy w nic po śmierci... to wtedy eutanazja wydaje się mi jeszcze gorsza].

Aborcja... A pamiętacie, w ubiegłym tygodniu, aborcja płodów z niedorozwojem. Wywołanie wczesnego poronienia. Co ta pielęgniarka zeznawała, że niektóre płody nawet się ruszały, a były ot tak odstawiane... Albo prawo pierwszego oddechu... Jaka jest różnica między tym a zwykłą aborcją?
Jednak kwestia gwałtu... Nie wiem... Głosu tu zabrać nie mogę, choćby z przyczyny, że jest to dla mnie, rzecz jasna, niewyobrażalne... Ale wiem tyle: tutaj głosu nie powinny zabierać "feministki", a kobiety które to przeżyły... ale poczętę w ten sposób dziecko, też człowiek przecie...

Jay_Kay

Magister vitae
Aborcja i eutanazja powinny być legalne.
Dlaczego aborcja? To decyzja matki. Chyba lepiej, żeby dziecko się w ogóle nie narodziło, niż żeby miało cierpieć za życia. Nie mówiąc już o wadach genetycznych, gwałcie itp. Człowiek sam sobie daje życie i sam może je samemu sobie odebrać - w tym wypadku matka pozbawia płód, który jest w niej samej, życia - ma do tego prawo. Jak ktoś chce urodzić dziecko - proszę bardzo, niech rodzi - nikt nikogo do aborcji nie zmusza. Światopogląd katolicki nie jest jedynym światopoglądem - moralność także. To od kobiety zależy, jaką decyzję podejmie.
Jestem za ogólnonarodowym referendum, w którym wypowiedziałyby się w sprawie aborcji dorosłe kobiety w wieku rozrodczym (18-45 lat). Niech kobiety same o sobie zdecydują, a nie mężczyźni w krawatach, których ta sprawa nigdy dotyczyć nie będzie.
Dlaczego eutanazja? Człowiek ma wolną wolę. Może zdecydować się na życie - ale może wybrać też śmierć. Dopuszczam jedynie świadomą eutanazję, czyli wolę śmierci potwierdzoną przez chorego na piśmie/ustnie/w jakikolwiek inny sposób. Inaczej to byłoby morderstwo, ponieważ nie wiemy, czy dany człowiek chce żyć czy nie. Może to być sprzeczne z jego wolą.
"Życie jest dane od Boga i tylko on może je odebrać" - mi życie dał ojciec i matka, trójkątów nie lubię. Nie widzę żadnej ingerencji boskiej w proces rozmnażania. Moje życie jest moje. Poza tym - skoro ktoś mi coś dał, to czy ma prawo je odebrać? Czy jak dam przyjacielowi prezent, to czy np. po miesiącu mam prawo powiedzieć - oddawaj go z powrotem?

Aborcja...Czy usunięcie 3 miesięcznego płodu jest zabójstwem? Czy ten 3 miesięczny płód jest człowiekiem... Czy płód jest dzieckiem?... Jeśli nie to kiedy człowiek staje się człowiekiem? Moim zdaniem człowiek rodzi się wtedy, gdy jest świadowmy... jest świadom tego, że jest... tego, że żyje... Wcześniej nie jest człowkiem... jest tylko bezbronnym płodem "chcącym" stac się człowiekiem. Czy w takim razie jest to nie moralne? Zabijac nie świadomą siebie istotę? Sam nie wiem... nie mam jednego zdania. Są + i - ale wydaje mi się, że człowiek poprostu sam nie wie kim jest i czy może decydowac za kogoś innego...
Co do eutanazji to dlaczego odmawiac ludziom tego czego chcą? Przecież skoro można skazywac ludzi na śmierc to dlaczego nie można umrzec z własnej woli? Skoro zabójca decyduje o śmierci ofiary to dlaczego człowiek, który sam chce się pozbawic życia nie może tego zrobic(w świetle prawa, legalnie)...
"Życie jest dane od Boga i tylko on może je odebrać" - mi życie dał ojciec i matka, trójkątów nie lubię. Nie widzę żadnej ingerencji boskiej w proces rozmnażania. Moje życie jest moje. Poza tym - skoro ktoś mi coś dał, to czy ma prawo je odebrać? Czy jak dam przyjacielowi prezent, to czy np. po miesiącu mam prawo powiedzieć - oddawaj go z powrotem?

Słusznie powiedziane. To, że ktoś powie, że życie ludzkie jest w rękach Boga i nie może o nim decydowac nikt inny jest błedne. Samo zabranianie eutanazji przez takie osoby jest ICH narzuconym wyborem na kogoś kto chce sam decydowac...

szczurek

Menda serowa
Weteran
Eutanazja - nie wiem, nawet jeśli komuś nie pozwolą na śmierć to jak bardzo bedzie jej chciał popelni samobujstwo... Jestem jednak na nie jeśli chodzi o jakąkolwiek przmusową śmierć.

Aborcja - nie, takie dziecko tez przecież żyje, bada się płody i sie to wykazuje. Jednak pozostaje kwestia gwaltu. Kobieta ma prawo nie chcieć dziecka, ale czy trzeba je od razu zabijać ??

kray17

New Member
Co do aborcji to niech zostanie prawo takie jak było, bo ja osobiście nie potrafiłabym donieść ciąży, która byłaby wynikiem gwałtu. Wedłyg mnie dzieci genetycznie chore mogłyby być obciążeniem dla rodziny, a oddawanie do adopcji zazwyczaj kończy się przebywaniem w domu dziecka do pełnoletności.
Eutanazja powinna być dozwolona, legalna. Ja postanowiłam oznajmić rodzinie i znajomym (i już to zrobiłam), że w wypadku, gdybym miała jakiś wypadek i miałabym żyć jako roślinka, to chciałabym by wykonano na mnie eutanazję. Jak inni tego nie chcą, to nikt ich nie zmusza.

Do góry Bottom