Dysortografia I Dysleksja ...

Status
Zamknięty.

Em.50

Member
Przed chwilą użyłem opcji szukaj i nic nie znalazłem więc nie czepiajcie się o ten temat ... Denerwuje mnie to na forum , że niby połowa ludzi ma dysortografie i dysleksje ... nawet jak mają to niech chociaż poświęcą tą chwileczkę aby wrzucić to do worda lub spytać się kolegi czy może poprawić . Przez ortografie forum wiele traci na estetyce i prestiżu . Wiem - każdy ma prawo być chorym ale to nie upoważnia do tego aby robić takie byki !
wink.gif
Ja jestem za tym aby wytępić to w jakiś sposób lub dawać upomnienia userom . Za 3 upomnienia - 1 warn . Proszę was o wypowiadanie się w tym temacie .
Może mały cytat
huh.gif
Lepiej nie ...

Glifion

Hitman
Weteran
Pomysł kiedyś był... tylko ujęty nieco inaczej. Proponowałem podobne rozwwiązanie, ale większość stwierdziła, że nie ma zamiaru wrzucać tekstów do Worda, gdyż rzekomo takowego nie posiadają. W dzisiejszych czasach, mało kto nie ma Worda, lecz chodzi głównie o to, że jest to pracochłonne i spowalnia pisanie postów (według niektórych). Gdybym miał dawać ostrzeżenia za błędy, na forum mało kto by pozostał. Tak więc pomysł został chwilowo zawieszony, a zadanie to czasochłonne. Póki co nie mogę sobie pozwolić na marnowanie czasu.

Jodełko

Weteran
Weteran
Redakcja
JA jestem za nie, czemu? sam mam dyslekjce, wiem jak trudno jest pisanie bez błędów, jakiś czas strapdzałem posta, poprawiałem błędy ale naprawde dużo czasu to zajmuje, aha taki temat już był...
odsyłam TU.

Pozdrawiam Jodełko

Odydoz

Member
Ja jestem na nie. Błędy zazwyczaj nie przeszkadzają specjalnie w czytaniu postów, a jeżeli przeszkadzają nawet do tego stopnia, że trudno jest cokolwiek zrozumieć, to tacy użytkownicy i tak już po kilku postach przestają się wypowiadać na forum. To sprawa raczej osobista, poza tym, gdyby tak robic, to predzej czy później cLoNe_xx dostał by bana
smile.gif

bobek_666

sex beast
Weteran
Ludzie...ja też mam dysleksje i jak czego nie wiem zawsze pytam sie na gg koleżanki. Możecie się śmiać, ale ogranicza to bardzo popełnianą przeze mnie ilość błędów. Częściej robre literówki niż orty. Więc serio...ja bym na dyslektyzm nie zwalał. Nie jesteśmy w szkole i nie piszemy dyktand. Wystarczy chwilkę dłuzej posiedzieć nad postem i zminimalizować ilość do maximum (trudne zdanie, sami ocenicie czy ma sens
tongue.gif
)

Ja bym warny dawał tylko tym, którzy robią orty bez przerwy. Ostatnio rozwalił mnie user, który napisał "przedszkole" tak: "pszetszkole". To już pełna kompromitacja...

I jeszcze coś. Błagam userów tego forum by zaczeli używać "kropek" i "przecinków". Z interpunkcją jest na serio spory problem. Najbardziej hardkorowi userzy piszą praktycznie w ogole jej nie używając. Posty takie czyta sie strasznie i są mało estetyczne.

Może ta akcja zakończy się jakimś kompromisem i wreszcie na forum nie bedzie tylu bykow i braku interpunkcji.

Kacperex

KacŚpioszek
Śmieszą mnie posty typu "JA jestem za nie, czemu? sam mam dyslekjcę, wiem jak trudno jest pisanie bez błędów". Może i jest trudno, ale jest to wykonalne! To, że masz cos takiego to nie znaczy, że możesz o to nie dbać. Swoją pisownia prezentujesz siebie. Ja nie lubię czytać postów z masą ortów i literówek. Szkoda, że ludzie nie dbają o pisownie.
Mi się też zdarzy popełnić błąd, ale przed wysłaniem postu czytam go kilka razy i szukam błędów. Worda posiadam, ale on nie zawsze wychwyci i skoryguje błędy.
Interpunkcja userom na tym forum jest tak samo obca jak poprawna pisownia. W ogóle nie patrzą na to, co piszą. Zero znaków przystankowych. Czasem, aż trudno się doczytać.
Powiem, że Nasze posty i akcje nic nie zrobią. userzy o to nie dbają i mają to głęboko gdzieś jak piszą. Warny i upomnienia nie są odpowiednią karą.
Nie wiem, co zrobić z takim userami, ale to, co oni wyrabiają jest straszne.
Powiem, że nieliczni userzy starają się pisać tak, że inni mogliby brać z nich przykład.

A To dla tych, co nie mają Worda.
http://www.korektor.net/slownik.html

Strona może nie jest idealna, ale pokazuje nam błędy tak, że wiem, co jest nie tak w danym tekście.

Megarion

El Presidente
Ja jestem za proponowanym rozwiązaniem - 3 ostrzeżenia = 1 warn.

I nie chodzi tu o jeden, dwa błędy lub ę, ą na spory post, tylko na np. porucznik i takie aż nazbyt oczywiste.

Rozumiem, że można mieć dyslekcję czy podobną chorobę, ale estetyka musi być.

CODE Powiem, że Nasze posty i akcje nic nie zrobią. userzy o to nie dbają i mają to głęboko gdzieś jak piszą. Warny i upomnienia nie są odpowiednią karą.

Więc można jeszcze dodać zapis, że za ignorowanie upomnień od razu są 3 warny, co już praktycznie zmusza do porawy. A jeśli po pewnym czasie błędy ustaną, warny można zdjąć.

Gothi

Pain Donkey
Weteran
Ja jestem przeciw usprawiedliwianiu się dyslekscją. Worda ma każdy, a przekopiowanie to nie duży problem, jeśli się wie, że robi się błędy.
Najgorsi są "pisarze" opowiadań, co piszą z błędami z na błędach. Takich powinno sie karać bez dwóch zdań.
Co do sprawy przecinków... hmm... ja z tym mam problem i wiem o tym, tylko, ze jest taki problem, że pojęcia nie wiem co może mi to poprawiać... chyba nic...

Gothi Out

bobek_666

sex beast
Weteran
Co do przecinków...

QUOTE Co do sprawy przecinków... hmm... ja z tym mam problem i wiem o tym, tylko, ze jest taki problem, że pojęcia nie wiem co może mi to poprawiać... chyba nic...

Wiele osób ma problem z przecinkami. Nie chodzi mi tu o rygorystyczne przestrzeganie ich umiejscownienia. CHodzi o podstawy. Wielu userów kiedy coś wymienia pisze to w ten sposób: "lubie kanapaki pizze kompa laski majonez kielecji i ketchup pudliszki". Łatwo zauważyć, że fragemnt ten czyta sie ohydnie. Prosze tylko userów o to aby ich posty były łatwo czytelne...

ohydnie - Glifion

przepraszam już się poprawiam...;]

ozi

Athlete
Weteran
Ja powiem tylko tyle, że choroba jak choroba. Da się ją wyleczyć, ale nie da się wyleczyć lenistwa :p Zupełnie nie przeszkadza mi, czy ktoś wali byki, czy też pisze jak nawiedzony polonista. Wydaje mi się też, że forum praktycznie NIC nie traci przez dysortografików etc... ponieważ to nie jest nic strasznego. Na każdym forum są dysortograficy i robią takie same błędy. Czy jest to forum gdzie jest 10 userów i jest wogóle nie znane, czy też jest to forum, które ma tysiące użytkowników i ma dużą popularność napewno przez dys... ludzi nic nie traci.
Ważna jest treść danego postu w pierwszej kolejności, a dopiero potem (ewentualnie) jakość ;]

Z resztą tego typu tematy, czy też akcje pt: "Walczmy z dysortografią i dysleksją" to totalna głupota, bo pozbędziemy się obecnych, a przyjdą nowi. Przecież jeśli napiszę słowo "rzecz" przez "ż", a nie "rz" nie zmienia ono znaczenia. Więc po co innym życie utrudniać. Potrafisz przeczytać post? Rozumiesz go? (nawet jeśli ma błędy ortograficzne?) To o co chodzi?

s_e.b_a

Active Member
QUOTE Ja powiem tylko tyle, że choroba jak choroba. Da się ją wyleczyć

Może Cię rozczaruje, ale tego nie da się wyleczyć. Zresztą stwierdzenie choroba jak choroba da się ją wyleczyć jest totalną bzdurą. Przykład AIDS, alergia na koty i wiele innych.

Co do tematu jestem za. Sam mam dysortografię a błąd w moim poście to rzadkość. Czemu? Bo sprawdzam posta zanim go wyśle Wordem. Trwa to maksymalnie 1 minutę więc jak ktoś gada, że to czasochłonne to chyba jest upośledzony. Jeśli chodzi o przecinki to sprawa jest bardzo podobna. Word jest wstanie zdziałać cuda.

Problem jest tylko taki. Za ile błędów byłoby dawane to upomnienie?? Za na przykład 10 w całym poście czy za średnio 2/3 na linijkę?? Za skrajnie głupie błędy? Może tu się pojawić wiele niedomówień.

Em.50

Member
QUOTE (s_e.b_a @ 26-11-2005, 17:37) Problem jest tylko taki. Za ile błędów byłoby dawane to upomnienie?? Za na przykład 10 w całym poście czy za średnio 2/3 na linijkę?? Za skrajnie głupie błędy? Może tu się pojawić wiele niedomówień.
No ja myślę , że za skrajnie głupie błędy takie jak wierza zamiast wieża lub głópi zamiast głupi (ten kto by to napisał to sam by wyszedł na głupka
cool.gif
) ... ale ja już od ustalania nie jestem . Decyzja należy do clona .
Pozdrawiam .

Ps. Megarion zgadzam się
wink.gif

Megarion

El Presidente
Więc coś będzie postanowione? Czy z pomysłu nici? Bo właśnie znalazłem cytat, który powinien niektórych przekonać
biggrin.gif

QUOTE napisałem opowiadanie (pierwszy raz)to tylko prolog i jest krutki ale napisze nastepne cześci , prosze się nie czepiać błedów mam dyzortografie i dyzlekcje

Zelgadiss
Opowieść o szukaniu zemsty

Dalsza część dla ciekawskich

Jakieś pytania?
wink.gif

Ps. zawsze też można odejmować po 10, 20 i 100 postów za nagminne błędy.

Ja się zgadzam z Ozim. Nie ma znaczenie czy się napisze "jórz" czy "już". Znaczenie to samo. A dyslektycy mogą chociaż próbować pisać poprawnie. Ale jak ktos np. pisze posta szybko ,bo nie ma czasu żeby sprawdzić jego popawności to czemu mod ma wlepiac warna?? Przecież można to zorganizować inaczej. Czyli jak ktoś napisze "jótro" to nich go następna osoba w swoim poscie powidomi o popełnieniu błędu i nakazie poprawienia go. Pewnie zaraz ktoś napisze, że jak nie chce się wypowiadać w temacie to jego post bedzie spamem. W takim przypadku piszmy na PM'a, bo czemu odrazu dawać komuś warna za to, że jest chory??

Geezer

Member
Wiecie, jeżeli będzie się dawać warny za orty lub przypadkowe literówki to przepraszam bardzo... nie chodzi o to, że dla mnie to by był problem, bo u mnie można ustrzec orta/literówkę z częstotliwością 1 na 20 postów
biggrin.gif
więc mi to rybka, ale niektórzy mogą się ostro zdenerwować po takiej czystce, to tylko zaszkodzi forum odbierając mu userów.. nawet wartościowych userów...

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom