Czy Warto Xp Instalować?

Status
Zamknięty.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
No więc w moje łapy dorwał się nieszczęśny złomek, który teraz stoi u babci i go używam, jest na nim zainstalowany windows 2000 .
komputer wygląda mniej więcej tak:
Procesor: 600 mhz
Ram: 128 mb
HDD: 9b
i zintegrowana grafa 4 mb
I tu sie nasuwa pytanie czy warto na nim instalować XP'ka czy zostawić 2000, zaznacze że aktualnie komp włącza sie około 10 minut i laguje sie troszke xD.

GOFER152

Member
Trochę mało ramu jak na XP , 256 mb to raczej sensowne minimum , przy 128 mb nie poszalejesz z XP .

Feomathar

Über Boss
Moderator
Redakcja
Winde 98 zainstaluj, na XP za słaby zdecydowanie.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Jechałem na XP ze 128 RAM przynajmniej 2 lata. Tragedii nie było. Tyle, że proc miałem 1.5 GHz, a to też na pewno ma znaczenie w "szybkości" sytemu.
Jednakże, grać na tym i tak w nic nie będziesz, to po co bawić ci się w format itd. Możesz ten czas spędzony u babci przemęczysz się z 2000. Nie jest to już taka tragedia ;).

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
U kolegi widziałem kiedyś na takim słabiutkim komputerku co DSJ ledwo chodził XP'ka zainstalowanego i było git, nie włączał sie 15 minut i był raczej szybszy niż ten, a poza tym to dołożyłem dwie kości SDRAM czy jakoś tak i teraz jest tam około 370 ramu(przynajmniej tyle pokazuje). I chcę zainstalować windowsa MX 8, jest to modyfikacja XP jest szybsza stabilniejsza itp.
jeszcze jej nie próbowałem na moim kompie, ale myśłe że będzie gicio.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Te, ja to mam Romek od ponad tygodnia. W sumie mx7 graficznie podobał mi się bardziej (skórka Visty), ale 8 ma własną, dosyć ciekawą szatę, a inne skórki można w necie znaleźć dla wybrednych.
Co do szybkości, to jakoś na moje mało fachowe oko nie zauważyłem większej różnicy w porównaniu z XP. Być może jednak na słabszych sprzętach da się to zauważyć. Tak czy siak, więcej zwykłego XP nie instaluje. MX8 stanie się teraz moim systemem number one.
Także bać się nie musisz tej modyfikacji, instaluj ją i napisz jakie różnice zauważasz, bo ciekawi mnie to jak wygląda porównanie na takich "siekierach" jak u twojej babuszki.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Powiem ci Zig że jeszcze fajna modyfikacja wyszła windows "XPae" miałem ją przez jakiś czas i naprawde świetna jest.
Pozatym chyba daruje sobię MX'a, bo jeszcze 2 tygodnie temu pracowałem nad swoją modyfikacją i żal by był gdyby poszła na marne, a naprawde ją odchudziłem bo po zainstalowaniu folder Windows waży 0,99 GB a to chyba dosyć mało. Do tego fajna szata graficzna troche z visty, siódemki i trochę z maca, kilka stylów wgrane zintegrowałem Winrara Firefoxa Winampa i trochę sterowników. Do tego trochę tapet. Ale najbardziej mi wyszło przeniesienie właściwości systemu(mój komputer-->właściwości) z visty do xp.

Aha i nie dołożyłem dwóch kości ramu, coś mi sie popieprzyło rano byłem zaspany tylko jedną kość 128 czyli teraz ma 256 mb RAM i ustawione 512 pamięci wirtualnej i się włącza dużo szybciej(z 5 min będzie).

I żeby nie zakładaćnowego tematu mam odrazu pytanko jaką przeglądarke najlepiej na takiego starego kompa dać? Bo firefox się ścina a explorer jest chyba w wersji 5 i nie czyta większości stron xD.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Może Chrome'a? Chociaż sam nie wiem, szata graficzna jest podobna do Firefoxa więc też pewnie będzie ścinać. Może Operę, albo jakąś zmodyfikowaną wersję jakiejś przeglądarki? Poszukaj trochę, może trafisz na jakąś dobrą odchudzoną wersję np. Firefoxa.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Ściągnąłem Firefox 3 portable i śmiga, prawie w ogóle się nie ścina.

A tak na marginesie to na Win 2000 wykrywało mi grafe 4 mb a jak zainstalowałem XP to pokazuje 32 mb :D

2000 się ciął w 3 dupy a XP śmiga poprostu xD.

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Heh, no proszę, może rzeczywiście XP jest dużo bardziej zoptymalizowany niż 2000 nawet na tak słabym sprzęcie. No i pokazuje kartę 32... Teraz to nawet w Gothica pograsz :D

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Wersus, czy to naprawde teraz jest karta 32 mb czy dalej 4 tylko pokazuje tyle??

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Zależy. Możliwe, że na starym systemie wykrywało ci tylko tyle. W sumie, to mógłbyś zajrzeć do środka, i zobaczyć, często na kartach jest nalepka również z pamięcią graficzną karty. Może na starym komputerze miałeś źle ustawione funkcje AGP? Ale to musiałbyś sam sprawdzić. Póki co, zainstaluj jakąś grę która wymaga np. 16 MB pamięci, albo samego Gothica. Jeśli będzie działał, to bardzo prawdopodobne jest, że masz te 32.
PS. Chwila, a nie możesz ściągnąć jakiegoś programiku który sprawdza sprzęt? W necie jest mnóstwo takich, pobierz coś takiego i sprawdź, może akurat pokaże ilość pamięci graficznej.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Tu sprawa jest trochę trudniejsza bo to jest zintegrowana grafa na chipsecie intel jakimś bardzo starym. tumasz screena
z Gpu-z:
grafar.jpg

Pokazuje że karta wogle nie ma pamięci xD

ghjgjhgjhg.png

A system pokazuje 32 mb

A jak chciałem zamontować starą karte z mojego kompa to nie mogłem bo na płycie głównej nawet nie ma odpowiednich slotów, tzn są ale jakieś bardzo stare i takie malutkie, wieczorem wrzucę fote, teraz nie moge

wersus

Esteta ekstraordynaryjny
Chyba tak. Karta powinna mieć te 32MB, skoro ma aż 64bit. Ogólnie karta dość stara, ale cośtam na niej pójdzie ;)

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Skoro zintegrowana, to nie ma jakiś bardzo określonych parametrów pamięci, gdyż czerpie ją z RAM'u. Nie wiem nawet na jakiej zasadzie to wygląda, jeżeli chodzi o wielkość pobieranej z niego pamięci.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
CYTAT
Skoro zintegrowana, to nie ma jakiś bardzo określonych parametrów pamięci, gdyż czerpie ją z RAM'u. Nie wiem nawet na jakiej zasadzie to wygląda, jeżeli chodzi o wielkość pobieranej z niego pamięci.

Aha, bo w kompie są dwie kości 128 mb ram, a system pokazuje tylko 190 mb, czyli tamto 60 pare idzie dla karty graficznej?

szczurek

Menda serowa
Weteran
Może mają inną częstotliwość ;]
Mój bracki ma na tej samej zasadzie wpięte dwie 512 a pokazuje mu troszkę mniej ;p Właśnie przez to że jedna ma 33 a druga 400 chyba.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Z tego co się dopatrzyłem to jedna ma częstotliwość 100 MHZ, a druga 133 MHZ.

Ale to że przez częstotliwości odczytuje mniej ramu to jest nie możliwe, na swoim kompie mam włożone 3 kośći
256, 256, 512 i każda ma inną częstotliwość, a jakoś komp ładnie czyta 1024 mb.

DSC03129.jpg

Jeżeli ktoś miałby karte graficzną odpowiednią do tej płyty głównej to niech pisze tu albo na pw albo na gg do mnie to od niego kupie bo potrzebna jest

I sory za post pod postem, chcem żeby był widoczny :D

szczurek

Menda serowa
Weteran
Czy to nie jest wejście pod agp jakieś ??
Nie pamiętam tego typu wejść bo już od jakiegoś czasu jadę na pci-e, ale tak mi się coś kojarzy.

RoMek

Niewolnik systemu
Członek Załogi
Właśnie wiem że to jest AGP i mam pytanie czy ktoś ma taką grafę na sprzedaż.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom