Czy Pieniądze Dają Wladzę?

Mordimer

Member
Jak my?licie, czy posiadanie pieni?dzy jest równoznaczne z posiadaniem w?adzy? Moim zdaniem pieni?dz = w?adza, a w?adza = pieni?dz. Napiszcie co o tym s?dzicie i jakie macie odczucia w tym temacie. Wasze wypowiedzi b?d? mi bardzo pomocne na WOS. :) By?bym bardzo wdzi?czny za d?u?sze posty.

Pytanie nr. 2: Czy pieni?dz rz?dzi ?wiatem?

xenex

Member
Ciekawy temat nie ma co :) .
Dla mnie stanowczo nie. Pieniądze dają dużo rzeczy ale nie władze, za pieniądze nie kupisz władzy, nam się tylko wydaje że jak ktoś ma pieniądze to jest nie wiadomo kim. Nie zawsze jest tak, ludzie zarabiają pieniądze na wiele sposobów i nie każdy sposób jest związany z władzą. Ludzie stworzyli otoczkę że ludzie bogaci są władzą, to jest nie prawda. Napewno znajdziesz kilka przykładów gdzie ktoś jest znanym politykiem i żyje normalnie, bez wielkich pieniędzy. W naszym rządzie mamy przykład że pieniądze nie dają władzy, nie jaki Misztal z samoobrony został wywalony dlatego że unosił się nad innymi swoim bogactwem a mianowicie swoim hammerem ;) .
CO prawda władza przynosi pieniądze, ale czy wcześniej czy później stracisz tą władze i pieniądze jakie miałeś z tego biznesu. Dla mnie to nie jest prawda, pieniądze dają dużo rzeczy ale władzy Ci nie dadzą.(No chyba że naprawdę dużo dasz pieniędzy i skorumpujesz ludzi, no to w tedy może będziesz miał władze :)

Blair

Członek #RN
VIP
Oczywiście, że pieniądze dają władze. Jeżeli masz hajs to możesz "wszystko", chodzi mi tu o rzeczy materialne jak i kogoś przychylność. Dobrze zapłacisz masz maturę, dobrze zapłacisz masz prawo jazdy, dobrze zapłacisz masz popularność. Są rzeczy których nie da się kupić, a mianowicie kogoś uczucie. Jednak niektóre z dziewczyn lecą na kasę :/ Nie masz hajsu to się dla niech nie liczysz. Dobrym przykładem władzy za pieniądze jest nasz rząd. Do rządu dostanie się ten, który da dużą łapówke... proste... Ludzi uczciwych w sejmie ze świecą szukać.

Megarion

El Presidente
CYTAT
Do rządu dostanie się ten, który da dużą łapówke

Wybacz, ale to dla mnie nieco głupie :D Nie wiem, o jakim rzadzie mówisz, ale w Polsce raczej liczą się targi polityczne, a nie $$$ przy obsadzaniu gabinetu premiera ;) Chyba, że chodzi o inne stanowiska.

Na pewno ci, którzy mają $$$ mają duży wpływ na świat. Jednakże, sądzę, że póki co nie całkowity. Media mogą kształtować opinię na usługi kogoś, lecz czasem może przecież wydarzyć się coś nieplanowanego, niespodziewanego. Nie ma co ukrywać - w mniejszych społecznościach i w dużych miastach, tutaj często można za łapówkę załatwić jakieś sprawy, od lekarza po nawet edukację. Tak przynajmniej niesie gminna i medialna wieść ;)

Cisu

Member
Moim zdaniem tak. Nie kompletną władzę, ale jakąś napewno dają. Wystarczy spojrzeć co robią ci wszyscy bogacze, jakie pomysły im przychodzą do głowy (zegarek który wzywa jego własny helikopter ratunkowy do każdego miejsca na ziemi) i co najlepsze wszystkie ich zachcianki są spełniane (kiedyś jakaś gwiazda muzyczna, bodajże Madonna zażyczyła sobie wodę mineralną z Angli a była w USA i tą wodę dostarczono jej w kilka godzin). Jaki z tego wniosek? Masz pieniądze, to mogą ci wszelakie pomysły do głowy przychodzić i będzie mnóstwo osób które Ci to wykona za odpowiednią opłatą. Nie możesz w ten sposób sterować ludzkimi umysłami i uczuciami za pomocą pieniędzy, chociaż też się zdarzają wyjątki od tej reguły.

Blair

Członek #RN
VIP
Chyba, że chodzi o inne stanowiska.

Megarion... chodzi mi o to, że jak chcesz się dostać do sejmu to po pierwsze musisz mieć znajomości i musisz mieć hajs żeby tym znajomym troche zapłacić za fatygę ;). Taka jest kolej rzeczy ;).

Arminas

Wybraniec Adonix'a
Temat ciekawy.
Według mnie w dzisiejszych czasach kto ma money ten ma władze. A powinno być inaczej. Człowiek pracowity, mądry, dobry itd. powinien być władcą. Ale teraz władze mają pieniądze, a nie ludzie

szczurek

Menda serowa
Weteran
Pieniądz daje władze. Mając kasiorkę jestesmy w stanie kupic soibe prawie wszystko. A jesli tak sie dzieje to mamy w pewnym sensie władzę. Bo przeciez władzę ma ten kto ma pieniądze.
Znacie kogos kto nie jest bogaty i sprawuje jakąś ważną rolę w państwie/organizacji, gdzie kolwiek. Są pewnie wyjątki, ale nie spotyka sie ich na codzien.
Pieniądze = władza, ale nie dająone szczęścia. Zaspakajają tylko nasze potrzeby i chęc dążenia do owej władzy.

bredpl

Member
:angry: Pięniądze dają władzę i czy się chce czy nie. Ten kto ma pięniądze może zażyczyć sobie różnych rzeczy a te rzeczy zostaną spełnione i to tylko za sprawą pieniędzy. Pieniądze dają władzę ale szczęścia nie dają. Czasami jak ktoś wygra fortune to szaleje na tym punkcie zaczynają mu przychodzić różne dziwne rzeczy i zachcianki. <_< :unsure: :angry: :(

Tak jest tak dalej będzie. <_<

Pozdrawiam ;)

switek17

Member
CYTAT(szczurek @ 04-06-2007, 21:22) [snapback]144280[/snapback]
Bo przeciez władzę ma ten kto ma pieniądze.

Ten ma władzę, kto ma mikrofon :lol:
Tak na poważnie. Kasa to nie wszystko. Co z tego, że człowiek jest nadziany, jeśli ludzie nie mają do niego szacunku? Uważam, że to jest najważniejsze. Trzeba być poważanym wśród społeczeństwa. Pokażę to na prostym przykładzie. Mam nadzieję, że po uszach nie dostanę.
Mam tu na myśli naszego kochanego admina Kacperexa. Chodź miałby kupę kasy i szastał nią na lewo i prawo, fundował każdemu userowi z forum coś extra (ale by było fajnie) każdy by go lubił, ale nie za to kim jest, lecz za to co ma. A jak jest? Kac ma władzę na forum i nie musiał kupować nikomu nowego kompa czy co tam jeszcze sobie ktoś wymarzy - jeny ale ja kręcę :D Ale powoli dochodzę do końca. Swoją pozycją na forum zdobył dzięki ciężkiej pracy, wytrwałości w swych działaniach i cierpliwym dążeniu do celów.
Dobra, starczy, bo ktoś powie, że wazeliniarz jestem xD Ale taka jest prawda. Chyba jasno wyraziłem swoje zdanie. Jeżeli ktoś się z nim nie zgadza, niech poda mi swój adres, to ręcznie wytłumaczę :p

Jedi

Caporegime
VIP
Myślę że na to pytanie nie da się odpowiedzieć tal lub nie. Oczywiście jest tak że jeśłi masz pokaźne ilości pieniędzy to możesz sobie zaskarbić przychylność i "uwielbienie" wielu ludzi ale to jest na zasadzie Maciuś daj mi batonika to cie będe lubić, albo bawić sie z tobą.

Ad2. Czy pieniądz żądzi światem.
Tu moja odpowiedz składa się na stanowcze tak. Np. Narodzy zazwyczaj bardziej liczą się z potężniejszymi narodami albo bogatszymi, bo kogo obchodzi zdanie jakegos tam państwa w afryce, a co innego jeśli ktoś ma sie liczyć ze zdaniem Rosji, Albo USA,

Pzodro

Johnny

Member
Według mnie pieniądze w pewnym sensie dają władze. Jeśli ma się ich dużo to zawsze łatwiej dostac sie do sejmu czy senatu. Ale żeby zostac naprzykład prezydentem to pieniążki chyba nie pomogą.

Pieniądz rządzi światem. Ten kto je ma może miec praktycznie wszystko.

dankan

Member
Kto trzyma władzę?! politycy, a czy ktoś powie że nie oni nie mają kasy ? bez niej nici z ich kariery:)
Z drugeij jednak strony pieniądze dają władze ale budzą też zawiść, założe sie że nie jeden któremu wydaje sie ze ma kase , władze i przyjaciół, jest obgadywany za plecami, a jego władza w tym momencie prawie nic nie znaczy, bo nie jest respektowana
:rolleyes:

:rolleyes: to tyle ode mnie :rolleyes:

Do góry Bottom