Coma.

Crisis

Strażnik Magów Wody
VIP
Redakcja
Chciałbym rozpocząć dyskusję o pewnym zespole rockowym. Bardzo dobrym, grający czysty rock i co lepsze to polski zespół jest! Nie przepadałem nigdy za polskimi zespołami rockowymi, ponieważ grali słabo, ale całkiem niedawno trafiła do mnie dyskografia zespołu COMA i zacząłem ich słuchać, przez co bardzo mi się spodobali. Zespół jak na razie wydał singiel i dwa albumy oraz aktualnie pracują nad wydaniem kolejnej płyty. COMA powstał w 1998 roku w Łodzi, założony przez Dominika Witczaka (gitarzysta) i Tomasza Stasiaka (perkusja). Zespół ten od czterech lat jest jednym z czołowych zespołów rockowych w Polsce. Aktualny skład COMY to:
- Rafał Matuszak - gitara basowa
- Dominik Witczak - gitara
- Marcin Kobza - gitara
- Tomasz Stasiak - perkusja
- Piotr Rogucki - wokal
Rogucki ma super głos, a gitary grają pięknie, nie znam się na tych riffach i innych, ale mi się podoba. :p Bardzo lubię jak w piosenkach przoduje gitara, a właśnie w większości COMY tak jest, co mi się bardzo podoba. COMA została ma już parę osiągnięć na swoim koncie:
- w 2001 roku zespół doszedł do ostatniego etapu przesłuchań konkursów debiutów w Opolu
- zajął pierwsze miejsce na Festiwalu Rockowym w Węgorzewie w 2004
- 15 marca 2005 roku zdobył statuetkę Fryderyka w kategorii Album Roku - Rock - za płytę Pierwsze wyjście z mroku
- W 2007 roku, zespół otrzymał dwa Fryderyki w kategoriach: Album roku - rock/metal za 'Zaprzepaszczone Siły Wielkiej Armii Świętych Znaków' oraz Zespół roku
- jako jedyny łódzki zespół rockowy nie opuszczał przez 20 tygodni pierwszego miejsca na liście przebojów Radia Łódź
Można było COMĘ usłyszeć 13 czerwca w Chorzowie przed koncertem Linkin Parku i Pearl Jamu.

Tyle takich o zespole.

Praktycznie opisałem co sądzę o Comie wyżej, napiszę więc tylko, że moim ulubionym utworem jest "Daleka Droga Do Domu".

Zapraszam o dyskusji o najlepszym według mnie polskim zespole rockowym pt. COMA. :]

Pozdrawiam, Crisis.

szczurek

Menda serowa
Weteran
Nie powiem żebym jakoś przepadał za tym zespołem ale kilka piosenek mi się spodobało.
Miałem nawet okazję słyszeć ich na żywo właśnie we wspomnianym Chorzowie.
Wokalista ma calkiem fajny głos, ale zespół ogólnie niczym szczegolnym mnie nie zaskoczył.

Dadex

Al di là delle nuvole
Weteran
Moim zdaniem Coma to zespół, który dobrze zaczynał, ale niestety zmierza ku komercji (może się mylę), bo ja np. „Daleką drogę do domu” uważam za najgorszy ich kawałek, chyba nawet sami tak uważają. Ale po kolei, wokalista Rogucki, może i jest dobry, ale na niektórych koncertach potrafił potwornie fałszować, po za tym jego rzekome problemy z gardłem powodowały, że nie dało się tego w ogóle słuchać. Mimo wszystko uważam, że jest dobrym wokalistą, aczkolwiek często ma „gorsze” dni. Muzycznie jest średnio, nie jest źle ale bez rewelacji, są lepiej grające polskie zespoły. Najmocniejszą stroną są teksty, choć często Rogucki posądzany jest o grafomanię, może czasem może słusznie.
Jeśli o mnie chodzi dawniej słuchałem ich bardzo dużo, był to nawet jeden z moich ulubionych zespołów, teraz mam sentyment tylko do I płyty, od czasu do czasu posłucham.

MadMack

Forumowy lol
Malo ktory polski zspol jest w stanie przekonac mnie do siebie. Comie akurat sie to udalo. Podoba mi sie ich styl grania i wokal. Jednak nie wszystkie ich piosenki mi sie podobaja - ale tak jest chyba z kazdym zespolem, ze jedna piosenke lubimy bardziej, a druga mniej. Mi spodobala sie ta -> " 100 tysiecy jednakowych miast ". W sumie - poznalem ja po obejrzeniu teledysku...

Pozdrawiam

Cisu

Member
Ja ten zespół poznałem, gdy brat cioteczny puścił mi piosenkę "Leszek Żukowski". Od razu mi się spodobała. Co do zespołu, miałem okazję słyszeć ich na żywo (grali w Częstochowie; moich dwóch kumpli poszło na koncert), ale kolidowało mi to z treningami i wybrałem to drugie. Ogólnie uważam, że grają bardzo dobrze, podobają mi się ich piosenki, ale te pierwsze. Niestety, im dalej, tym gorzej - przynajmniej moim zdaniem. Co do ulubionego utworu to według mnie nic nie pobije kawałka "Ocalenie". Po prostu cuuudo ;)

dudekkss

Carcass
Weteran
Redakcja
Zespół znałem gdy wydali tylko pierwszą płytkę. Rzeczywiście kiedyś bardzo mi się podobali znałem każdy kawałek co do minuty. Słuchałem bardzo długo. Roguca głos także wydawał się porządny i teksty głębokie. Teraz już mi przeszło. nie słucham w ogóle. Znudziła mi się ta cała Coma i ten szum robiący się wokół niej. Byłe w sumie na 3 koncertach i na trzecim nudziłem się jak diabli. Głos Roguca nie powala jak kiedyś a i teksty stały się coraz bardziej kiepskie.

Green Day

New Member
Niecierpiałem polskiego rocka dopuki nie poszedłem na juwenalia w Rzeszowie. Wtedy pierwszy raz usłyszałem come. Bardzo mi sie spodobała. Mój ulubiony utwór to Ocalenie.

HousE

Obywatel
Najlepszy zespół rockowy w Polsce. Słucham ich od pierwszej płyty i mi sie jeszcze nie znudzili. Świetny wokal, tekst i gitara wynoszą come na wyżyny polskiej muzyki

Do góry Bottom