Bitwa O Myrtanę

Król Bezi II

New Member
[SIZE=18pt]P[/SIZE]ewnego słonecznego dnia Bezimienny Bohater wstał z łóżka i zobaczył przed swojim gardłem nóż.
Ujrzał assasyna w poszarpanym ubraniu.
- Ch*** jeszcze nie oddałeś kasy. Ile mam czekać?! - powiedział assasyn.
- Jutro już ci oddam. Naprawdę! - odrzekł błagalnym tonem Bezimienny.
Assasyn zmarszczył nos i wyszedł z chaty. Wtem coś błysnęło.
Usłyszał krzyczących ludzi i wyszedł z chaty. Zobaczył na niebie Smoki na, których siedzieli szamani orków.
Jeden z nich rzucił "Deszcz Ognia". W oczach bezimiennego rozmył się świat i zemdlał...

...Obudził sie w jakiejś świątynii.
- Co jest? - rzekł.
- Tak to on! Żyje! - nieznajomy głos odbił się echem.
Najwyraźniej była to świątynia w Geldern. Wstał i ujrzał przed sobą twarz.
- To ja Vatras! - powiedział.
- Orkowie zaatakowali Myrtanę. Wkrótce znaleźliśmy ciebie leżącego na ziemi. Myśleliśmy, że nieżyjesz. - mówił dalej.

Ciąg dalszy nastapi (później to wymażę).

Kraver Lynch

Weteran
Weteran
Redakcja
Praca zawierające straszne literówki jak np. "swojim", nie wspominając już o interpunkcji.
Co do stylistyki to jest podobnie. Takie zwroty jak "bezimienny", czy skopiowane nazwy magii psują klimat i zniechęcają do dalszej lektury. Poza tym brak jakichkolwiek opisów, zarówno osób i przyrody. Nasuwa się pytanie "Co? Gdzie? Kiedy? Jak?".
No a fabuła, jeśli można to tak w ogóle nazwac, praktycznie nie istnieje. W przeciągu pięciu sekund wydarzyło się milion rzeczy nie wnoszących do samej "opowiastki" nic.

To bardziej przypomina mi nieudolną próbę przedstawienia wydarzenia żywcem zaczęrpniętego z gry, aniżeli robotę własnej pracy umysłowej, wyobraźni, itd.

Wiem, że może to byc ostra krytyka, ale to jest najlepszy sposób dążenia do perfekcji.

Pozdrawiam

Xingu

Member
1) Widywałem dłuższe prologi
2) Zero opisów
3) Zero spójności
4) Zero akcji
5) Zero fabuły
6) Zero wyobraźni
7) Zero interpunkcji

Jasne Gothic to fajny świat, fajna gra etc. Ale jak chcesz napisać naprawdę fajne opowiadanie, poczytaj książki, poczytaj opowiadania innych, pograj w inne gry (NWN, IceWind Dale, Baldur etc.) Dostaniesz nowe pomysły etc.

Wiem wymyślanie nazw etc. jest trudne (mi to sprawia największy problem) ale masz satysfakcję że to co napisałeś jest Twoje.

Do góry Bottom