Aborcja

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Może i to okrutne, ale bardziej żal mi katowanych zwierząt niż usuwanych dzieci.

No co jak co ale to stwierdzenie to mnie do krzesła wbiło.
Ja jestem za pozostawieniem ustawie o aborcji w takiej postaci jakiej jest. Dlaczego? Moje argumenty wypowiedzieli inni.

Godfather

Maruda Di Tutti Capi
Weteran
Od mojego ostatniego posta moje poglądy sie diametralnie zmieniły, i muszę przyznać że iguś ma racje. Jeśli kobieta zdecyduje sie usunąć ciąże to pójdzie nawet do kogoś bez licencji by zrobił jej za przeproszeniem skrobankę starym wieszakiem. To i tak sie stanie wiec czemu nie może sie dziać w takich warunkach by przynajmniej kobiecie nic nie groziło? A nawet jeśli tak sie nie stanie to możliwe jest że dziecko wyląduje na śmietniku albo jak niedawno w beczkach na kapustę, to jest moim zdaniem o wiele bardziej niehumanitarne i bolesne dla dziecka.

Z wyrazami szacunku. Godfather

adix93

Member
Więc tak.
Aborcja, czyli usuwanie zarodka do 2-3 miesięcy owszem, nie jest to nic złego. Jednak kiedy zarodek zacznie przyjmować kształty 'małego człowieczka' wtedy już nie, to podchodziło by już pod morderstwo.

Falia

Member
Dla mnie dziwne jest, ze niektorym tak latwo jest jednoznacznie wypowiedziec sie przeciwko aborcji. Bo prawda jest taka, ze poki czegos nie doswiadczysz chocby w malym stopniu, to gow** cale masz do powiedzenia. Bo latwo jest powiedziec o kims, ze nie ma prawa usunac dziecka, ze ma je wychowac chocby swiat sie walil, a trudniej byc w tej sytuacji i postawic sie przed faktem, ze cale zycie odwroci sie o 180 stopni. I nie wiesz, czy na dobre, czy zle.
Nie wiem wlasnie skad sie w ludziach bierze ta chec ingerowania w zycie innych ludzi i mowienie im co maja robic. Narzucanie wlasnych ideologii i mowienie ze to jest dobre, a to jest zle.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
To i tak sie stanie wiec czemu nie może sie dziać w takich warunkach by przynajmniej kobiecie nic nie groziło?

A więc zalegalizujmy wszystko co i tak się stanie (pedofilia, morderstwa).
CYTAT
Bo latwo jest powiedziec o kims, ze nie ma prawa usunac dziecka, ze ma je wychowac chocby swiat sie walil, a trudniej byc w tej sytuacji i postawic sie przed faktem, ze cale zycie odwroci sie o 180 stopni.

Nikt nie powiedział, że życie będzie łatwe, piękne i bez problemów. I niech myśli taka osoba przed, a nie po. Konsekwencje trzeba ponosić.
CYTAT
Dla mnie dziwne jest, ze niektorym tak latwo jest jednoznacznie wypowiedziec sie przeciwko aborcji. Bo prawda jest taka, ze poki czegos nie doswiadczysz chocby w malym stopniu, to gow** cale masz do powiedzenia.

A ty miałaś z tym doświadczenie?
CYTAT
Narzucanie wlasnych ideologii i mowienie ze to jest dobre, a to jest zle.

No a ty w tym poście nie narzuciłaś mi zdania, że aborcja jest dobra? Sama sobie przeczysz.

Falia

Member
CYTAT(Rangiz @ 07-06-2008, 12:01) index.php?act=findpost&pid=185136
A ty miałaś z tym doświadczenie?

Zanim inteligencie zadasz takie pytanie nastepnym razem, zastanow sie dwa razy. Koniec na ten temat. To czy mialam do czynienia, wywnioskuj z odpowiedzi. Jak bedziesz mial problemy w rozgryzieniu zagadki, wyslij wiadomosc o pomoc na priv.

CYTAT
No a ty w tym poście nie narzuciłaś mi zdania, że aborcja jest dobra? Sama sobie przeczysz.

Nie narzucialam (jakbys nie zauwazyl) zadnego zdania. Wypowiedzialam sie na temat aborcji.

CYTAT
Nikt nie powiedział, że życie będzie łatwe, piękne i bez problemów. I niech myśli taka osoba przed, a nie po.

No to widze ze Swiety usmiechniety z Ciebie, co? Ty na pewno tego bledu nie popelnisz.
Na prawde z mila checia porozmawiam z Toba, jesli przypadkiem Ty i Twoja dziewczyna, albo nawet nie dziewczyna znajdziecie sie w takiej sytuacji. Albo ktos z Twojej rodziny/znajomych.
Czlowiek uczy sie na bledach. Tego nic nie zmieni.

Morgahard

" I'm what you call a demon..."
Weteran
Moim zdaniem i Falia i Rangiz pieprzą 3 po 3...

Falia gdyby ludzie mieli trzymać mordę na kłudkę tylko dlatego że nie są z jakąś sprawą osobiście związani to nikt nigdy nie poruszałby problemu tylko byłby zakaz i kropka... Dyskusja jest potrzebna to że Rangiz jeszcze nie miał zaciążonej dziewczyny nie eliminuje go z dyskusji...

Rangiz nie zgadzam się że Aborcja jest zła. Że to morderstwo i kropka. Między czarnym i białym jest jeszcze etap przejściowy - szary. Tak samo gdy zgwałcona kobieta chce pozbyć się wczesej ciąży... - odmówisz jej? Powiesz że ta skrzywdzona 19 letnia dziewczyna która żyje z mamą i nie ma za co dziecka utrzymać to morderczyni... pieprzenie...

Falia

Member
CYTAT(Morgahard @ 07-06-2008, 12:26) index.php?act=findpost&pid=185142

Mozliwie ;)

CYTAT
Falia gdyby ludzie mieli trzymać mordę na kłudkę tylko dlatego że nie są z jakąś sprawą osobiście związani to nikt nigdy nie poruszałby problemu tylko byłby zakaz i kropka... Dyskusja jest potrzebna to że Rangiz jeszcze nie miał zaciążonej dziewczyny nie eliminuje go z dyskusji...

CYTAT
Falia Napisano Dzisiaj, 11:46 AM
Dla mnie dziwne jest, ze niektorym tak latwo jest jednoznacznie wypowiedziec sie [SIZE=12pt]przeciwko[/SIZE] (!!!) aborcji.

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
Widzę, że jesteś obrażona na cały świat, za swoje błędy.
CYTAT
Ty na pewno tego bledu nie popelnisz.

Nie, bo mam ponad 16 lat i nigdy nie uprawiałem seksu. Chociaż czasami ciągnie mnie do tego, jak każdego samca, to wiem jakie mogą być tego konsekwencje. A prezerwatywa to nie majątek. Zawsze noszę ją przy sobie, bo nie wiem co mi kiedy odwali.
CYTAT
Albo ktos z Twojej rodziny/znajomych.

Ty też się nie popisałaś, bo jakbyś nie wiedziała, że niechciane dziecko w młodym wieku to rzadkość. Siostra w wieku 19 lat zaszła w ciążę. Nie poleciała tego dziecka od razu usunąć. Wyszła za mąż za "sprawcę" (z rozsądku) i żyją już 11 lat, mają 3 dzieci i są szczęśliwi. Nie chodzi mi w tym o to, żeby od razu się żenić ale o to, że aborcja jest najłatwiejszym wyjściem, który w perspektywie nie musi okazać się najlepszym (ale może).
CYTAT
Rangiz nie zgadzam się że Aborcja jest zła. Że to morderstwo i kropka. Między czarnym i białym jest jeszcze etap przejściowy - szary. Tak samo gdy zgwałcona kobieta chce pozbyć się wczesej ciąży... - odmówisz jej? Powiesz że ta skrzywdzona 19 letnia dziewczyna która żyje z mamą i nie ma za co dziecka utrzymać to morderczyni... pieprzenie...

Morgahard, spójrz kilka postów wyżej i zobacz co tam napisałem:
CYTAT
Ja jestem za pozostawieniem ustawie o aborcji w takiej postaci jakiej jest.

Czyli aborcja w przypadku gwałtu, chorego dziecka i zagrożenia życia matki (chyba tak teraz jest?). A n

Falia

Member
CYTAT
Ty też się nie popisałaś, bo jakbyś nie wiedziała, że niechciane dziecko w młodym wieku to rzadkość.

Nie tam, gdzie ja sie wychowalam. I nie sadze, ze miejsce to jest jakims wyjatkiem wielkim w Polsce. Mnostwo mlodych par wzielo slub dla tego, ze wpadli. I 80 jak nie 90 procent teraz albo rozwodzi sie, albo zyje ze soba ale nienawidza sie jak nigdy dotychczasz.
POWTARZAM, tu gdzie ja sie wychowywalam.
Na aborcje zdecydowal sie prawie nikt. W sumie i dojscia do takiego doktora ma niewiele osob. ALe juz nie wiem co lepsze, bo niektore panny po prostu chcialy ukryc ciaze przed rodzicami i cala ciaze przenosily obwijajac sie jakimis bandazami sciskajac brzuch tak, zeby wygladala po prostu na lekko otyla. Jednej sie udalo, ale rodzila w meczarniach wielkich w domu w lazience, u innej skonczylo sie poronieniem. Tylko nie wiem co z takim dzieckiem fizycznie dalej bedzie, jesli cala ciaza tak wlasnie wygladala.
I do tego dochodzi problem naduzywania alkoholu i papierosow przez brzuchate dziewczyny. Zero szacunku do siebie samej i tego dziecka, na ktore jednak zdecydowala sie urodzic.
Z tego co sie orientuje to niechciana ciaza wlasnie wsrod mlodych nastolatkow bardzo czesto wystepuje.
Widzisz, inne doswiadczenia i juz inne opinie i poglady na swiat.

No i tak sie teraz bedziemy cytowac nawzajem, chwytac za slowka/zdania i czepiac byle sie czegos uczepic.
Ja pasuje.

Lares_

Paladyn Wody
"Rangiz nie zgadzam się że Aborcja jest zła. Że to morderstwo i kropka. Między czarnym i białym jest jeszcze etap przejściowy - szary. Tak samo gdy zgwałcona kobieta chce pozbyć się wczesej ciąży... - odmówisz jej? Powiesz że ta skrzywdzona 19 letnia dziewczyna która żyje z mamą i nie ma za co dziecka utrzymać to morderczyni... pieprzenie..."

W przypadku mordowania niewinnych nie ma szarości. Masz mordowanie i masz "nie" mordowanie. Ja nic innego nie widze.
Oczywiście. Kobieta została zgwałcona. Ale czemu jest winne to dziecko? Czy to ono zgwałciło tą kobiete że, nie zasługuje na życie? Dziecko można zostawić w szpitalu. Są psycholodzy, psychiatrzy i inni specjaliści od pomocy takim kobietom. Morderstwo dziecka nie jest jednynym wyjsciem. A dziecko można zostawić w szpitalu bez żadnych danych. Poprostu zostawiasz i Cię dalej nie obchodzi... ALe to dziecko ŻYJE. Bo na życie jak każdy człowiek zasługuje.
Co do częstotliwości zachodzenia w ciąze nastolatek. W Polsce jest to niezywkle mały odsetek, w porównianiu z Zachodem Europy.(I z taką Anglią naprzykład.)
A pozatym... Nie myślało się głową tylko, dupą to trzeba konsekwencje ponosić...
Argumenty na poziomie: A ja ty byś był... A ja twoja dziewczyna by... są mało metoryczną argumentacją...

Rangiz

Weteran
Weteran
Redakcja
CYTAT
Ty też się nie popisałaś, bo jakbyś nie wiedziała, że niechciane dziecko w młodym wieku to rzadkość.

Nie dodałem w tym zdaniu słowa nie (powinno być tak - Ty też się nie popisałaś, bo jakbyś nie wiedziała, że niechciane dziecko w młodym wieku to nie rzadkość.) i to trochę zrobiło bezsensowną moją wypowiedź.

Te twoje koleżanki (jeśli nimi są) są, za przeproszeniem chore. Chore na psychice. Katowały siebie i dziecko. co one miały zamiar zrobić po urodzeniu z noworodkami? Bo jeśli ukrywały ciążę przed rodzicami to na pewno dziecka po urodzeniu pokazać im nie chciały...

CYTAT
Widzisz, inne doswiadczenia i juz inne opinie i poglady na swiat.

Ja wiem czy to tylko od doświadczenia zależy? Ale się z tobą zgodzę (jeśli to miałaś na myśli), że nie ma dwóch identycznie myślących osób :)
CYTAT
No i tak sie teraz bedziemy cytowac nawzajem, chwytac za slowka/zdania i czepiac byle sie czegos uczepic.
Ja pasuje.

Szkoda, bo fajnie jest podyskutować z osobą o diametralnie innych poglądach.

Falia

Member
Podyskutowac tak, ale ta nasza dyskusja zaczela zmierzac w zlym kierunku.
A ja tak nie lubie. Poza tym wygarnieto nam pieprzenie trzy po trzy.
Co mnie troche do pozadaku przywolalo.

Tak czy siak, kolezankami moimi nie sa, po prostu znajome, znajomego mojego znajomego. Czy jakos tak. Ale ze na wsi sie wychowywalam, to praktycznie wszyscy o tym wiedzieli. To, ze sie im troche w glowie przewrocilo od cudownych pomyslow jakby tu ukryc ciaze przed rodzicami, to fakt. Takie dziewczyny jakos przyszlosciowo nie mysla. Ale jak masz wizje ojca wyrzucajacego Cie z domu i to tak z paroma kopniakami po dupie (w najlepszym wypadku) na dowidzenia, to juz nie wiem co jest lepsze. Takich sytuacji po prostu nie da sie jednoznacznie ocenic i koniec. Nic nie jest ani czarne, ani biale.
No ale zeby nie bylo, tylko pare przypadkow bylo. Patologia i juz. Co zrobisz. Za ratowanie swiata bez super mocy szkoda sie brac.
Reszta dziewczat pociechy swe urodzily i teraz im zycie poswiecaja. Tylko na prawde, te pomysly wychodzenia za maz bo dziecko w drodze, nie do konca sa dla mnie logiczne.

CYTAT
Co do częstotliwości zachodzenia w ciąze nastolatek. W Polsce jest to niezywkle mały odsetek, w porównianiu z Zachodem Europy

To fakt, ale to z naszych chrzescijanskich korzeni wynika.
No ale doganiamy, doganiamy :)

Poznalam ostatnio dziewczyne w Londynie, czternastolatka. Rodzice sie rozwiedli, matka znalazla jakiegos nowego, wyjechali gdzies do polnocnej Afryki razem z nowym tata. Potem gdy ona dorosla do wieku szkolnego, mama postanowila wyslac ja do Londynu do prywatnej szkoly. Tam bedac DWUNASTOLATKA uzaleznila sie od seksu. Dzis ma prawie 15. Jest cholernie inteligentna, ale psychike ma juz calkiem spieprzona. I zycie. No i wszystko po czesci to zasloga rodzicow jest.

Lares_

Paladyn Wody
osobiście skopałbym tego sk*******a, który uprawia seks z 12 latką.
Może być i warn za to.
Taka 12 latka to jeszcze dziecko! I psychicznie i fizycznie.

iguś

Member
CYTAT
W przypadku mordowania niewinnych nie ma szarości. Masz mordowanie i masz "nie" mordowanie. Ja nic innego nie widze.

Tylko, że każde morderstwo jest inne. Nie można wszystkiego zamykać w sztywnych ramach. Morderstwem nazwiemy zabicie komara, ale i zabicie matki.

CYTAT
Oczywiście. Kobieta została zgwałcona. Ale czemu jest winne to dziecko? Czy to ono zgwałciło tą kobiete że, nie zasługuje na życie? Dziecko można zostawić w szpitalu. Są psycholodzy, psychiatrzy i inni specjaliści od pomocy takim kobietom. Morderstwo dziecka nie jest jednynym wyjsciem.

Kobieta nosząca dziecko gwałciciela, nie zdoła się pozbierać po takich przejściach. Dziecko będzie jej na każdym kroku przypominać o całym zajściu. Kobieta je znienawidzi, będzie chciała się go pozbyć.

CYTAT
A dziecko można zostawić w szpitalu bez żadnych danych. Poprostu zostawiasz i Cię dalej nie obchodzi...

Tylko najpierw to dziecko trzeba nosić w sobie przez 9 miesięcy. Czasem trzeba wybrać między złem, a mniejszym złem. Życie nie jest takie proste. Jak ktoś tu już powiedział, nie jest czarno-białe.

Lares_

Paladyn Wody
"Kobieta nosząca dziecko gwałciciela, nie zdoła się pozbierać po takich przejściach. Dziecko będzie jej na każdym kroku przypominać o całym zajściu. Kobieta je znienawidzi, będzie chciała się go pozbyć."
Pisałem. Specjaliści, pomoc psychologów. Wszystko da się wyleczyć. A słyszałem o wielu przypadkach, w których instynkt macierzyński zwyciężył nienawiść do gwałciciela, i taka matka wychowywała dziecko.

"Tylko, że każde morderstwo jest inne. Nie można wszystkiego zamykać w sztywnych ramach. Morderstwem nazwiemy zabicie komara, ale i zabicie matki."
Przerażają mnie takie porównania. Jednak morderstwo małego człowieczka, a komara to jest spora różnica... I nie powinno się tego stawiać obok Siebie.

"Tylko najpierw to dziecko trzeba nosić w sobie przez 9 miesięcy. Czasem trzeba wybrać między złem, a mniejszym złem. Życie nie jest takie proste. Jak ktoś tu już powiedział, nie jest czarno-białe."
Dla kobiety to jest ogromny ciężar. Ale jeżeli dla Ciebie mniejszym złem jest zabicie dziecka dla dobrego samopoczucia matki... to naprawdę. Brak mi słów...
JEszcze raz powtarzam. Pomoc psychologa może zdziałać cuda. A dziecko ZASŁUGUJE na życie. Nie można mu go odbierać metalowym sprzętem...

Pisałaś wczesniej że, dziecko do 3miesiąca to płód... A widziałaś zdjęcia takiego płodu? ;) Dla mnie to mały człowiek. W zasadzie od chwili poczęcia to dla mnie człowiek. A pozatym... dusze otrzymujemy przy poczęciu. Więc, to tym bardziej człowiek.

RobsonAjax

Member
Nie będę się tu rozpisywał- większość została powiedziana. Powiem tylko, że odbieranie człowiekowi szansy na choćby najmniejszy rozwój, na samorealizację... na życie jest rzeczą niepojętą w swej okropności.
Wszystkim zwolennikom aborcji "od ręki" proponuję spędzić kilka dni w jakiejś ciasnej komorze. Bez możliwośći robienia czegokolwiek. Tylko siedzieć na tyłku. Może wtedy docenią, czym jest wolność i życie. Ewentualnie zostawiłbym tylko żyletkę. W razie gdyby ktoś gnębiłoby złe samopoczucie...

A napisałem głównie dlatego:

CYTAT
A pozatym... Nie myślało się głową tylko, dupą to trzeba konsekwencje ponosić...

Jakby nie patrzeć- święta prawda...

Pozdrawiam.

Do góry Bottom